Συγκλονιστική διαμαρτυρία αναπηρικών οργανώσεων “ΔΕΝ θέλουμε Special Olympics!”

Συντάκτης Νewsroom 18 Μαρτίου, 2011 11:17

Αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. και της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ., αποτελούμενη από τους κ.κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη πρόεδρο της  Συνομοσπονδίας, Αναστάσιο Λαγόπουλο πρόεδρο της Ομοσπονδίας και Αριστείδη Πανανό επίτιμο Γραμματέα της Συνομοσπονδίας, συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 17 Μαρτίου με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστο Αηδόνη, για να του εκθέσει τις θέσεις  του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος σχετικά με την ανάληψη των Special Olympics από την χώρα μας.


Είχαν προηγηθεί ανοικτές επιστολές προς τον πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου, με τις οποίες εκφράζεται η αντίθεση των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης, στο «κοσμοπολίτικο» γεγονός των Special Olympics.

Οι εκπρόσωποι του εθνικού αναπηρικού κινήματος τόνισαν στον υφυπουργό την πεποίθησή τους ότι κακώς η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει την διοργάνωση των Special Olympics, οι οποίοι διεκδικήθηκαν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία της χώρας :

Δεν πρόκειται για αγώνες, αλλά για ένα «κοσμοπολίτικο» γεγονός, του οποίου η ηγεσία προώθησε επιμελώς την πλήρη απομόνωση του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος από την οργανωτική και εκτελεστική επιτροπή των αγώνων. Δεν έχει καμία σχέση με τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας, στηρίζεται σε χαρακτηριστικά φιλανθρωπίστικης αντίληψης, συμπονετικού συντηρητισμού και κολακευτικού λαϊκισμού και αντιμετωπίζει το άτομο με νοητική αναπηρία όχι ως υποκείμενο δικαιωμάτων, αλλά ως αντικείμενο οίκτου και ελέους.

Επιπρόσθετα, αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση, εάν αληθεύει, η φήμη ότι μόνο η τελετή έναρξης θα κοστίσει πάνω από 7 εκ. ευρώ και το κράτος θα συμμετέχει στην χρηματοδότησή της, την ίδια στιγμή που οι δομές στήριξης των ατόμων με νοητική αναπηρία και των οικογενειών τους και γενικότερα των ατόμων με αναπηρία βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Πώς μπορεί η Πολιτεία να υποστηρίξει την πραγματοποίηση αυτών των αγώνων, όταν χιλιάδες άτομα με νοητική αναπηρία και με άλλες βαριές αναπηρίες βρίσκονται εκτός σχολείων, με μόνη στήριξη την οικογένειά τους;

Όταν το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αδυνατεί να στηρίξει τη λειτουργία προγραμμάτων και υπηρεσιών που απευθύνονται στα άτομα με αναπηρία, όταν δεν έχουν φτάσει ακόμη οι θεσμοθετημένες επιχορηγήσεις στα αθλητικά σωματεία ατόμων με αναπηρία, είναι κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά ανεύθυνο να δαπανώνται τεράστια ποσά σε μια φιέστα, που δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτα στη χώρα.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. & η Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. ζήτησαν ακόμη και τώρα, λίγο πριν την έναρξη των «Αγώνων», την διακοπή του εγχειρήματος, και αν αυτό δεν είναι εφικτό, την πλήρη περιστολή των δαπανών σε όλα τα επίπεδα και την χρηματοδότηση των δομών πρόνοιας και προγραμμάτων για την αναπηρία.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και οι Φορείς – Μέλη της σε όλη τη χώρα, όπως έπραξαν μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την εκπόνηση και εφαρμογή μίας σύγχρονης πολιτικής στον τομέα του αθλητισμού για τα άτομα με αναπηρία.

Δελτίο τύπου των Ε.Σ.Α.μεΑ. & Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ.


Συντάκτης Νewsroom 18 Μαρτίου, 2011 11:17

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV