Στα δικαστήρια στέλνει ο Μανιάτης την υπόθεση του ζεολίθου

Συντάκτης Νewsroom 21 Δεκεμβρίου, 2011 18:46

Στα δικαστήρια στέλνει ο Μανιάτης την υπόθεση του ζεολίθου

Zeolithos
Την απόφασή του να προωθήσει τη διαδικασία του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού και όχι της απευθείας ανάθεσης για την εκμετάλλευση λατομείου ζεολίθου στον Έβρο, επαναλαμβάνει ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του βουλευτή κ. Γ. Ντόλιου.

Όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο υφυπουργός, η ανοιχτή διεθνής διαγωνιστική διαδικασία, η μόνη πλέον που μπορεί να υπάρξει, εκτός της νομιμότητας, επίσης θα διασφαλίσει το μέγιστο πάγιο μίσθωμα για το Δημόσιο, το μέγιστο δυνατό ύψος των επενδύσεων και το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θέσεων απασχόλησης του τοπικού πληθυσμού, αντίθετα από την απευθείας ανάθεση όπου ο ανάδοχος δεν αναλαμβάνει καμία επίσημη δέσμευση.


Ο κ. Μανιάτης δηλώνει επίσης ότι θα σταλεί στα ΜΜΕ του Έβρου η απάντησή του, αλλά και στο υπουργείο Εσωτερικών και στον αρμόδιο εισαγγελέα για πιθανές ενέργειές του, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διοικητική, πειθαρχική και δικαστική διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για ολιγωρίες στην άσκηση καθηκόντων των διαφόρων υπευθύνων δημόσιας διοίκησης.

Δείτε την απάντηση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ κ.Μανιάτη:

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναγνώσθηκε η ερώτηση σχετικά με την αξιοποίηση ζεολίθου στο νομό Έβρου. Είναι μια από τις ελάχιστες φορές όπου με τόση πληρότητα και σαφήνεια καταγράφεται σε κείμενο κοινοβουλευτικής ερώτησης η πλήρης τεκμηρίωση και περιγραφή των αιτιάσεων αποκλειστικά και μόνο του ενδιαφερόμενου ιδιώτη, προκειμένου αυτός να αναλάβει με απευθείας ανάθεση και όχι με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, την εκμετάλλευση κοιτάσματος ορυκτού πλούτου της χώρας. Αντίθετα, στο κείμενο δεν γίνεται απολύτως καμία αναφορά στις σταθερές θέσεις της ελληνικής πολιτείας έτσι όπως αυτές διαχρονικά έχουν αποτυπωθεί και σύμφωνα με τις οποίες μόνο με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, μπορεί και πρέπει το συγκεκριμένο κοίτασμα να αξιοποιηθεί.

Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ερώτηση δείχνει να αγνοεί τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα όργανα της πολιτείας (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, τρεις διαφορετικοί Υπουργοί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κ.α.), παρά το γεγονός ότι ο ερωτών βουλευτής έχει στη διάθεση του πλήρη φάκελο με όλες τις απαντήσεις επί του θέματος. Αντί οποιασδήποτε άλλης απάντησης αποστέλλονται για άλλη μια φορά τα πιο πρόσφατα έγγραφα της υπόθεσης τα οποία εν συντομία δίνουν σε κάθε καλοπροαίρετο αναγνώστη την πλήρη εικόνα του θέματος:

1. Απάντηση στο γραφείο Πρωθυπουργού , μετά από σχετικό ερώτημα των βουλευτών Έβρου Ελένης Τσιαούση και Όλγας Ρενταρή- Τέντε (20/7/2011)

2. Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (20/6/2011, σελ. 1 και 16 )

3. Γνωμοδότηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (5/9/2011, σελ..1,7,8,9)

4. Έγγραφο του ΥΠΕΚΑ προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας

Θράκης (6/12/2011), το τρίτο κατά συνέχεια με το ίδιο περιεχόμενο, με το οποίο ζητείται η άμεση προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού

5. Απόσπασμα πρακτικών κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Εξωτερικών, Άμυνας, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων για θέματα ορυκτού πλούτου, με σχετικό διάλογο μεταξύ του Υφυπουργού ΠΕΚΑ και του αρμόδιου τομεάρχη Ενέργειας και Ορυκτού πλούτου της ΝΔ, κ. Σταύρου Καλαφάτη (7/12/2011), όπου καταγράφεται η πλήρης συμφωνία του εκπροσώπου της ΝΔ στο χειρισμό του θέματος από το ΥΠΕΚΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω, και προκειμένου να δημοσιοποιηθεί σε όλους τους πολίτες του Έβρου η ουσία της υπόθεσης , εκτός από τη Βουλή των Ελλήνων και τον ερωτώντα βουλευτή, η απάντηση θα αποσταλεί επίσης και σε όλα τα ΜΜΕ του Έβρου.

Επιπλέον, προκειμένου να υπάρξει η πλήρης διοικητική, πειθαρχική και δικαστική διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για ολιγωρίες στην άσκηση καθηκόντων των διαφόρων υπευθύνων της δημόσιας διοίκησης, η απάντηση αποστέλλεται επίσης στον Υπουργό Εσωτερικών και στον αρμόδιο εισαγγελέα για πιθανές ενέργειες αρμοδιότητάς του.

Δείτε ολόκληρη την απάντηση

πηγή:zouhla.gr


Συντάκτης Νewsroom 21 Δεκεμβρίου, 2011 18:46

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV