Σημαντικές Ρυθμίσεις υπέρ των ασφαλισμένων- Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά

Συντάκτης Νewsroom 13 Απριλίου, 2012 08:47

Σημαντικές Ρυθμίσεις υπέρ των ασφαλισμένων- Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά


Πολλοί πολίτες του Έβρου, ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών του Νομού, συμπεριλαμβανομένης και της Σαμοθράκης, επανειλημμένα  ζήτησαν, λόγω της οικονομικής κρίσης και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης,  να μειωθούν οι εισφορές προς τον ΟΑΕΕ ή να παραμείνουν στον πρώτο τους ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο κατέβαλλαν τις περισσότερες εισφορές.

Μετά από πολλές διαβουλεύσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής  και προσωπικές πιέσεις της Βουλευτού Έβρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Όλγας Ρενταρή-Τέντε, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κουτρουμάνη Γεώργιο, διασφαλίστηκαν και τα δύο στον Νόμο « Κανονισμός ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπές διατάξεις», του οποίου ήταν εισηγήτρια.


1. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ισχύουν τα παρακάτω:

Α. Δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ εφόσον είναι ενήμεροι ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και την τηρούν, να καταταχθούν στην πρώτη ή δεύτερη κατώτερη κατηγορία από αυτήν που ασφαλίζονται για χρονικό διάστημα μέχρι 31/12/2014. Π.χ. Ένας ασφαλισμένος που ανήκει στην 6η κατηγορία ασφάλισης και πληρώνει 810 ευρώ το δίμηνο σε εισφορές, επιλέγοντας την 4η κατηγορία θα πληρώνει 150 ευρώ λιγότερα το δίμηνο.

Β. Όσοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ πλήρωσαν περισσότερες εισφορές στον ΟΓΑ, η ασφάλιση του ΟΓΑ θεωρείται ισχυρή και δεν αναζητούνται εισφορές από τον ΟΑΕΕ. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Η ασφάλιση που έχουν χωρήσει στον ΟΑΕΕ παραμένει ισχυρή και δεν αναζητούνται εισφορές από τον ΟΓΑ. Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης υπερισχύει ο τελευταίος ασφαλιστικός φορέας.

Ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχειακών μονάδων

Ένα άλλο θέμα, ιδιαίτερης σημασίας για όσους έχουν μικρά καταλύματα είναι αυτό που κατηγοριοποιεί τις εισφορές ανάλογα με τον αριθμό των δωματίων.

Συγκεκριμένα: α) ιδιοκτήτες καταλυμάτων μέχρι 5 δωμάτια  ασφαλίζονται στον ΟΓΑ  β) ιδιοκτήτες καταλυμάτων από 6 έως 10 δωμάτια σε όλη την επικράτεια καθώς και ιδιοκτήτες από 11 δωμάτια και άνω σε περιοχές προαιρετικής ασφάλισης (κάτω των 2000 κατοίκων) ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ στην πρώτη κατηγορία με έκπτωση 30%, εφόσον ο μέσος όρος του εισοδήματός τους για 3 έτη δεν υπερβαίνει 13.500 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν αδειοδότηση από τον ΕΟΤ.

Νέοι Αγρότες

Οι αγρότες που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για μία πενταετία ( εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών  και όσοι αγρότες  εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 100 kw υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.

Ειδικά Ταμεία

Οι ασφαλισμένοι των ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΟΤΕ και τραπεζών ( των ειδικών ταμείων) αποκτούν το δικαίωμα της αυτασφάλισης σε περίπτωση που απολυθούν ή παραιτηθούν και διατηρούν τις ίδιες προϋποθέσεις σύνταξης, επιδομάτων, αποζημιώσεων και ιατροφαρμακευτικές περίθαλψης.

Επιχειρήσεις

Υψίστης σημασίας είναι και οι διατάξεις που διασώζουνε τις επιχειρήσεις από πλειστηριασμούς και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Οι επιχειρήσεις διασώζονται, οι εργαζόμενοι διατηρούν τις θέσεις εργασίας και το Δημόσιο δεν ζημιώνεται. Με απλά λόγια, όσες επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια με εγγυήσεις  του Δημοσίου στο εξής το Δημόσιο αναλαμβάνει να πληρώνει στις τράπεζες το 20% του ανεγγύητου μέρους του δανείου και το 80% που του ανήκει το διαπραγματεύεται με τις επιχειρήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη την δυνατότητα βιωσιμότητας της επιχείρησης, τον αριθμό των εργαζομένων, τα περιουσιακά στοιχεία και το ιστορικό της επιχείρησης.

Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά

Τα άρθρα που εξαιρέθηκαν από τον Νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα κατατεθούν με τη μορφή Νομοθετικής Πράξης, η οποία θα περιλαμβάνει:

1.      Καθιερώνεται το δικαίωμα στον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό με 1500 ευρώ για τον ατομικό και 2.000 ευρώ για τον κοινό.

2.      Δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στο νόμο έμποροι  που ασκούν την εμπορική τους δραστηριότητα μέσα από την προσωπική τους εργασία(όπως μικροκαταστηματάρχες, λογιστές, ταξιτζήδες κ.ά). Προϋπόθεση οι οφειλές από την άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας να μην υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ.

3.      Γίνεται προαιρετική η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών.

4.      Η περίοδος  ρύθμισης των χρεών που θα ανέρχεται σε πέντε έτη θα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης  και όχι από την έκδοση της απόφασης. Σε περίπτωση αργής εκδίκασης της υπόθεσης  παρατείνεται ο χρόνος εξόφλησης για 1 έτος.

5.      Στις περιπτώσεις οφειλετών  με πλήρη αδυναμία καταβολής η περίοδος αναμονής για απαλλαγή από τα χρέη μπορεί με απόφαση του δικαστηρίου ναπεριοριστεί στα  τρία έτη

6.      Το ποσόν μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της κύριας  κατοικίας του οφειλέτη θα μπορεί πλέον να ρυθμίζεται σε 35 έτη.

7.      Οι ρυθμίσεις αφορούν το σύνολο των χρεών του οφειλέτη προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Ο οφειλέτης δεν επιλέγει ποια χρέη θα εξοφλήσει.

8.      Καθορίζεται χαμηλότερο κόστος για τις επιδόσεις δικογράφων της διαδικασίας π.χ. 16 ευρώ για όλη την διευθέτηση.

9.      Ο οφειλέτης θα μπορεί να ρυθμίσει ξεχωριστά την  καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

10. Επιτρέπεται η αίτηση αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης, σε περίπτωση που η πρωτόδικη απόφαση είναι απορριπτική, μέχρι την έκδοση εφετειακής απόφασης

11.   Ο πολίτης ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ενημερώνεται καθ’όλη την διαδικασία.

 


Συντάκτης Νewsroom 13 Απριλίου, 2012 08:47

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV