Σε θέση μάχης οι Οικολόγοι του Έβρου σχετικά με τα Χρυσωρυχεία

Συντάκτης Νewsroom 8 Φεβρουαρίου, 2011 10:53

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά των Χρυσωρυχείων


Σας καλεί

Στην Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 11:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αλεξανδρούπολης

Με θέμα:

«Μεταλλουργία Χρυσού – Επιπτώσεις στο Περιβάλλον, την υγεία των ανθρώπων και την Οικονομία»

Ακολουθεί δελτίο τύπου της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου:

“Τα χρυσωρυχεία της …’ανάπτυξης’

Στην προηγούμενη δεκαετία διαμορφώθηκε ένα πρωτόγνωρο μαζικό κοινωνικό κίνημα στην περιοχή μας. Αυτό κατάφερε να αποτρέψει την εγκατάσταση των χρυσωρυχείων στον Έβρο και στη Ροδόπη. Όμως τότε δεν επιτεύχθηκε η οριστική ακύρωση της εξόρυξης και της χημικής επεξεργασίας των χρυσοφόρων κοιτασμάτων. Η εξήγηση είναι απλή. Οι κυβερνήσεις διατήρησαν  όλα αυτά τα χρόνια σε ισχύ τον χουντικό μεταλλευτικό νόμο 210/1973 που έχει ,ένα και μόνο  στόχο . Την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεταλλευτικών εταιρειών. Στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης ανεργίας ευνοείται η επανεμφάνιση της εταιρείας χρυσού. Η Eldorado Gold,  τέταρτη κατά σειρά πολυεθνική εταιρεία χρυσού και οι ελάχιστοι προπαγανδιστές της δραστηριοποιούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σκοπός τους είναι να μας πείσουν ότι με την λειτουργία των χρυσωρυχείων θα αναπτυχθεί οικονομικά ο τόπος μας και θα αντιμετωπισθεί η ανεργία.

Κανείς δεν προβάλει αντίρρηση για ανάπτυξη βιοτεχνικών και ήπιων βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Εβρου , ως μέσο αντιμετώπισης της ανεργίας. Όμως κανείς δεν νομιμοποιείται ηθικά να προπαγανδίζει τις ελάχιστες και πρόσκαιρες θέσεις εργασίας των χρυσωρυχείων , παραβλέποντας την περιβαλλοντική πτώχευση που θα επιφέρουν  αυτά στην περιοχή μας , καθώς και την οικονομική πτώχευση που ακολουθεί την καταστροφή της φύσης. Εξάλλου, η μεταλλουργία χρυσού,  όπου λειτουργεί, αποκλείει  όλες τις άλλες παραγωγικές οικονομικές δραστηριότητες. Η εξόρυξη  χρυσοφόρων κοιτασμάτων ( που υπάρχουν πάνω και μέσα σε θειούχα  μεταλλεύματα ) , και η χημική διεργασία αυτών  με το κυάνιο σημαίνει την καταστροφή της γης που μετατρέπεται σε τοξικό κυανιούχο απόβλητο. Αυτός ο βιασμός της φύσης για 2-3 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο πετρώματος συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις και στη ανθρώπινη υγεία. Στην περίπτωση αυτή παραβιάζεται το κλασσικό και πανανθρώπινο δόγμα “ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη”, που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα με τα χρυσωρυχεία, και ασφαλώς πρέπει να το αποδεχθεί ως βασική αρχή και η τοπική εκκλησία.

Απέναντι σε αυτή την απειλή για τον τόπο μας  ανασυντάσσονται οι μαζικοί φορείς που απαρτίζουν την Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης –  Έβρου κατά των χρυσωρυχείων. Την Κυριακή 30-1-2011 έγινε στις Σάπες η πρώτη συνάντηση με την συμμετοχή στον αγώνα, της  Μητρόπολης Κομοτηνής της εκλεγμένης περιφέρειας , και των τριών Δήμων Αλεξ/πολης , Κομοτηνής και Σαπών. Η   κοινωνική αυτοσυστράτευση  για την προστασία της φύσης, της ανθρώπινης υγείας, και της τοπικής οικονομίας  είναι δεδομένη  και δεν πρέπει να απουσιάζει  από αυτήν ούτε η Μητρόπολη Αλεξ/πολης, εφόσον αποδέχεται ότι η ανάπτυξη πρέπει να έχει ανθρώπινο πρόσωπο.

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου που αγωνίζεται από το 1999 για να ακυρωθεί  η λειτουργία των μεταλλείων  και της χημικής επεξεργασίας με κυάνιο, είναι παρούσα και σε αυτή τη φάση, και καλούμε όλους τους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου αυτού να ξαναστρατευθούν  έμπρακτα  στον αγώνα αυτό που είναι αγώνας για την βιώσιμη ανάπτυξη που δεν σκοτώνει ανθρώπους,  ζώα και φυτά. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι και σε αυτή τη φάση θα κερδίσει το κοινωνικό κίνημα ενάντια στην επιχειρούμενη οικονομική και περιβαλλοντική απαξίωση της περιοχής μας,

Για άλλη μια φορά καταθέτουμε την πρόταση μας για την ανάπτυξη της περιοχής του Περάματος που επιβουλεύεται η εταιρεία χρυσού.

  • Αξιοποίηση της γεωθερμίας,  που υπάρχει σε αφθονία, όχι μόνο στην περιοχή του Περάματος, αλλά και σε  όλη την παραθαλάσσια περιοχή της Θράκης.
  • Κήρυξη του γνωστού και περίφημου  δάσους Μαύρης Πεύκης στο Πέραμα ως διατηρητέου μνημείου της Φύσης για να αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός.
  • Ανάπτυξη βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που προσφέρεται στην περιοχή.
  • Εξασφάλιση της οδικής σύνδεσης του Κομάρου και του Περάματος με την θάλασσα για να αναπτυχθεί και ο θαλάσσιος τουρισμός στην περιοχή.
  • Ανάδειξη των δέκα οκτώ αρχαιολογικών χώρων της ευρύτερης περιοχής (Από Μάκρη έως Μαρώνεια) ώστε να αναπτυχθεί και ο αρχαιολογικός τουρισμός.

Αλεξανδρούπολη,   8 Φεβρουαρίου 2011

Για την Οικολογική Εταιρία Εβρου

Η  Συντονιστική Γραμματεία”


Συντάκτης Νewsroom 8 Φεβρουαρίου, 2011 10:53

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV