Σε επιφυλακή η κτηνιατρικές υπηρεσίες για τον αφθώδη πυρετό

Συντάκτης Νewsroom 14 Ιανουαρίου, 2011 11:47

Σε επιφυλακή τέθηκαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού Έβρου, έπειτα από την εμφάνιση κρουσμάτων αφθώδη πυρετού στην γειτονική  Βουλγαρία.


Μετά τον εντοπισμό ενός μολυσμένου αγριόχοιρου η κρατική Κτηνιατρική Υπηρεσία της Βουλγαρίας στις 5 Ιανουαρίου 2011 είχε ανακοινώσει, ότι διέταξε τη θανάτωση 500 ζώων μετά την καταγραφή 37 κρουσμάτων αφθώδους πυρετού, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Η πώληση ζωντανών ζώων απαγορεύτηκε στη νοτιοανατολική Βουλγαρία και πραγματοποιούνται έλεγχοι σε όλα τα σφαγεία, ενώ το κυνήγι στην περιοχή απαγορεύτηκε και όσα άγρια ζώα σκοτώνονται ή βρίσκονται νεκρά ελέγχονται. Επίσης έχει επισημανθεί πως ο φορέας της αρρώστιας ήρθε στη Βουλγαρία από την Τουρκία, όπου υπάρχουν πολυάριθμες εστίες αφθώδους πυρετού.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Έβρου άρχισαν αμέσως να ενημερώνουν τους κτηνοτρόφους για να λάβουν  τα ανάλογα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, Κωνσταντίνου Δαδούση, οι υπηρεσίες έχουν ήδη προχωρήσει σε αιμοληψίες και ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί αν η ασθένεια έχει μπει στην Ελλάδα .

Παράλληλα θωρακίστηκαν οι πύλες εισόδου στη χώρα, στα τελωνεία Ορμενίου και Καστανεών, με σημεία απολύμανσης των οχημάτων.

Η μόλυνση με τον άκρως μεταδοτικό ιό θα πρέπει να αποφευχθεί οπωσδήποτε, όπως τονίζουν οι κτηνίατροι, καθώς ο κίνδυνος, που διατρέχουν το ζωικό κεφάλαιο και η τοπική κτηνοτροφία, είναι τεράστιος.

Δηλώσεις Κ. Δαδούση, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ορεστιάδας


Συντάκτης Νewsroom 14 Ιανουαρίου, 2011 11:47

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV