Σενάρια εξαγοράς εργοστασίου ζάχαρης από τουρκική τράπεζα

Συντάκτης Νewsroom 2 Φεβρουαρίου, 2011 11:58

Επίκαιρη Ερώτηση υπέβαλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη, ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με την πρόθεση της Αγροτικής Τραπέζης να διακόψει την λειτουργία των τριών εργοστασίων παραγωγής ζαχάρεως και να τα πωλήσει στην τουρκική τράπεζα Ziraat Bank. Η συζήτηση επί του θέματος θα γίνει την Πέμπτη 3/2/2011. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής.


Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει σε όλους τους αμέσως ή εμμέσως εμπλεκομένους στο κύκλωμα παραγωγής ζαχάρεως δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την πρόθεση της Αγροτικής Τραπέζης να διακόψει την λειτουργία των τριών εργοστασίων της και να τα πωλήσει στην τουρκική τράπεζα Ziraat Bank.

Μετά τις εγκληματικές ενέργειες των Διοικήσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) επί κυβερνήσεων ΝΔ που οδήγησαν σε συρρίκνωση της παραγωγής, πωλήσεως δικαιωμάτων, κλείσιμο των δύο από τα πέντε εργοστάσια και αύξηση των εισαγωγών έρχεται ἡ αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ να δώσει την χαριστική βολή.

Όπως αναφέρει σε υπόμνημά του ο Σύλλογος Τευτλοεξαγωγέων του Νομού Σερρών ενώ χρειάζεται καλλιέργεια 220.000 στρεμμάτων για την παραγωγή των 158.000 τόνων που έχει δικαίωμα ἡ Ελλάδα, τίθεται στόχος μόνο για 150.000 στρέμματα που και αυτός δεν θα επιτευχθεί. Αυτή ἡ πολιτική οδηγεί σε αύξηση του κόστους παραγωγής από 613€ σε 1.000€ ανά τόνο με αποτέλεσμα να πάμε στην διακοπή της παραγωγής και την μετατροπή της ΕΒΖ σε εταιρεία εμπορίας. Μία τέτοια αρνητική εξέλιξη θα οδηγήσει, σε οικονομικό μαρασμό μία σειρά από εμπλεκομένους στην παραγωγή ζαχάρεως (μόνιμοι και εποχιακοί εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, προμηθευτές, ιδιοκτήτες τευτλοεξαγωγέων και φυσικά αγρότες). Ιδιαιτέρως για τον Νομό Σερρών θα υπάρξει επιδείνωση της ήδη τραγικής οικονομικής καταστάσεως (προτελευταίος σε μέσο εισόδημα στην Ελλάδα).

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

  1. 1. Αληθεύουν οι πληροφορίες για συζητήσεις με την τουρκική τράπεζα προκειμένου να πωληθούν τα εργοστάσια;
  2. 2. Τι μέτρα πρόκειται να λάβει το Υπουργείο έτσι ώστε να παραμείνουν εν λειτουργία τα εργοστάσια ζαχάρεως Σερρών, Ορεστιάδος και Πλατέως τα οποία τόσα πολλά έχουν προσφέρει στην εθνική οικονομία;

Αθήναι, 31 Ιανουαρίου 2011

Από σχετικό δελτίο τύπου του κ. Πολατίδη


Συντάκτης Νewsroom 2 Φεβρουαρίου, 2011 11:58

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV