Σεμινάριο Μουσικού Θεάτρου στο Δημοτικό Ωδείο με θέμα «Το στροφικό τραγούδι και το χορευτικό στοιχείο στην όπερα, την οπερέττα και το μιούζικαλ»

Συντάκτης Νewsroom 22 Νοεμβρίου, 2012 10:48

Σεμινάριο Μουσικού Θεάτρου στο Δημοτικό Ωδείο με θέμα «Το στροφικό τραγούδι και το χορευτικό στοιχείο στην όπερα, την οπερέττα και το μιούζικαλ»

Το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης διοργανώνει το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, σεμινάριο με θέμα «Το στροφικό τραγούδι και το χορευτικό στοιχείο στην όπερα, την οπερέττα και το μιούζικαλ». Το σεμινάριο  θα διδάξει ο  συνθέτης  και μουσικολόγος κ. Μηνάς Ι. Αλεξιάδης, αναπληρωτής καθηγητής Όπερας και Μουσικού Θεάτρου στο  Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Θα συζητηθούν: Κρίσιμα χαρακτηριστικά που διατρέχουν, συνθέτουν και  αποτελούν το μυστικό της επιτυχίας πολλών κορυφαίων μουσικοθεατρικών έργων όπως οι όπερες Τραβιάτα και Κάρμεν, οι οπερέττες Η Νυχτερίδα, Η Πριγκίπισσα της Τσάρντας, η  Όπερα  της Πεντάρας, τα  μιούζικαλ  West  Side Story, Cabaret κ.α.

Το βαλς, η πόλκα, το ράγκταϊμ, η τζαζ, το tango, τα τραγούδια,  η ρυθμική  τους φύση και η μουσικοδραματική λειτουργία τους. Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν επιλεγμένα και χαρακτηριστικά βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από τα παραπάνω  μουσικοθεατρικά  έργα.

24 Νοεμβρίου 2012, ώρα 18.30 μμ, στο  Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης (Καραϊσκάκη 5). Είσοδος  ελεύθερη.

 

Mηνάς   Ι.  Aλεξιάδης

 

Διπλωματούχος μουσικής σύνθεσης του πανεπιστημίου Robert Schumann του Nτύσσελντορφ, πτυχιούχος της Nομικής Σχολής και διδάκτωρ μουσικολογίας του Tμήματος Mουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών. Είναι αναπληρωτής καθηγητής  (Όπερα και Μουσικό Θέατρο) στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών.

Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί διεθνώς, έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς, έχουν δισκογραφηθεί σε 22 δίσκους βινυλίου και CD και μεταδοθεί από ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα. Έχει συνθέσει όπερες και μουσικοθεατρικά έργα, μουσική συμφωνική, δωματίου, ηλεκτρονική, μουσική για μπαλέτο, για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Aπό το 1989  εκλέγεται ως μέλος του Δ.Σ.  (τώρα  Β’ Αντιπρόεδρος) της Ένωσης Eλλήνων Mουσουργών. Tο 2002- 2006 ήταν μέλος του Δ.Σ. και γενικός γραμματεύς της Eθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνια και διεθνή μουσικολογικά και θεατρολογικά συνέδρια, μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, σε μουσικολογικές, θεατρολογικές και άλλες επιστημονικές εκδόσεις. Το 2003 εξεδόθη η μονογραφία του με τίτλο Η  Ιστορία του Στρατιώτη:  Μορφή, περιεχόμενο και ανάλυση  της μουσικής  του  Igor  Stravinsky, και  το 2010 το σύγγραμμά  του Ο Μαγικός Αυλός του Ορφέα: 10 μελετήματα  για την όπερα και το μουσικό θέατρο.

 

 


Συντάκτης Νewsroom 22 Νοεμβρίου, 2012 10:48

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV