Σαμοθράκη: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο λιμάνι της Καμαριώτισσας

Συντάκτης Νewsroom 28 Μαΐου, 2020 09:12

Σαμοθράκη: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο λιμάνι της Καμαριώτισσας

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης λειτουργικού βάθους στο λιμένα Καμαριώτισσας Σαμοθράκης, οι οποίες διασφαλίζουν τον ασφαλή κύκλο ελιγμών των πλοίων που εξυπηρετούν το νησί.

«Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και ο λιμένας αποδίδεται προς χρήση νωρίτερα από τον χρόνο τον οποίο είχαμε προσδιορίσει, έτσι ώστε να είναι εφικτή η έναρξη του δρομολογίου Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Λήμνος, που ξεκινά στις 6 Ιουνίου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα (Ο.Λ.Α.), Κώστας Χατζημιχαήλ.

Ο κ. Χατζημιχαήλ επισημαίνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος «παρακολουθεί στενά το θέμα προκειμένου να μην υπάρξει στο μέλλον ζήτημα αναφορικά με τον κύκλο ελιγμών των πλοίων και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ποτέ αδυναμία πρόσβασης πλοίου στο λιμένα της Καμαριώτισσας». Υπενθυμίζει το πόσο στοίχισε ο προ ενός έτους ακτοπλοϊκός αποκλεισμός του νησιού, σημειώνοντας πως «αποτέλεσε και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθότι ήταν ένα ισχυρό πλήγμα εν μέσω καλοκαιριού και μεγάλο πλήγμα βέβαια για το ίδιο το νησί της Σαμοθράκης. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ένας λιμένας σ’ ένα νησί είναι το μοναδικό σημείο απ’ το οποίο έχει πρόσβαση το νησί στην ενδοχώρα». Δεδομένης της σημαντικότητας του έργου αλλά και του χρόνου υλοποίησής του, ο πρόεδρος του Ο.Λ.Α. ευχαριστεί «την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Επενδύσεων η οποία επέβλεπε το έργο και με τη συνδρομή τους κατέστη εφικτή η έγκαιρη ολοκλήρωσή του. Υπήρξε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στενή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, του Ο.Λ.Α. κατά κύριο λόγο, με το δήμαρχο Σαμοθράκης, με τον εργολάβο, την ΕΥΔΕ Έβρου, αλλά και μια στενή συνεργασία τόσο με το υπουργείο Υποδομών και τη διεύθυνση λιμενικών υποδομών Δ20, αλλά βέβαια και με το υπουργείο Ναυτιλίας».


Έναρξη εργασιών αποκατάστασης λειτουργικού βάθους λιμενολεκάνης Θέρμων

Με την ολοκλήρωση των εργασιών στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, ο πλωτός γερανός και η φορτηγίδα μεταφέρθηκαν στα Θέρμα Σαμοθράκης για την έναρξη εκσκαφής της εκεί λιμενολεκάνης του αλιευτικού καταφυγίου, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζημιχαήλ. Κάνει λόγο για δυσκολίες αναφορικά με τις εργασίες εκσκαφής, οι οποίες εκτιμά ότι θ’ αντιμετωπιστούν «προκειμένου να ολοκληρωθεί και αυτό το έργο το οποίο θα δώσει πνοή και σ’ εκείνη την πλευρά του νησιού». Εξηγεί πως πρόκειται για «ένα λιμανάκι το οποίο εξυπηρετεί τους κατοίκους των Θέρμων, ιδιαίτερα τους αλιείς και σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει και περαιτέρω αναπτυξιακά για το νησί της Σαμοθράκης. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει και εμπορικό ενδιαφέρον, αλλά σε κάθε περίπτωση, εάν δεν υλοποιηθούν σοβαρές παρεμβάσεις στις υποδομές των Θέρμων, δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια προοπτική».

Τέλος, ο πρόεδρος του Ο.Λ.Α. αναφέρει, πως πέραν των εργασιών εκσκαφής, προχωρούν οι προμελέτες «αναφορικά με τη θωράκιση του λιμενίσκου, καθότι υφίστανται σοβαρά προβλήματα επιχωματώσεων διαχρονικά και σοβαρά φυσικά φαινόμενα τα οποία οδηγούνε σε αυτό (σ.σ. επιχωματώσεις) και κάποιες κατασκευαστικές αστοχίες οι οποίες στοιχίζουν στη λειτουργικότητα του λιμένα και χρήζουν παρεμβάσεων». Προς την κατεύθυνση αυτής της θωράκισης, «στο επόμενο διάστημα και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών εκεί, με πρωτοβουλία του Ο.Λ.Α., θα έρθουν εδώ οι μελετητές προκειμένου να υπάρξει μία επιτόπια αυτοψία και να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων στις υποδομές του λιμένα», καταλήγει ο κ. Χατζημιχαήλ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ


Συντάκτης Νewsroom 28 Μαΐου, 2020 09:12

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV