Ρενταρή-Τέντε για την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Συντάκτης Νewsroom 8 Μαρτίου, 2011 10:51

Ρενταρή-Τέντε για την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η βουλευτής Έβρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Όλγα Ρενταρή-Τέντε , επισημαίνει:


“Γιορτή για τις γυναίκες του δυτικού κόσμου που κατάφεραν με τους αγώνες τους να θεσμοθετήσουν την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλα τα κέντρα αποφάσεων, σε όλες τις διεργασίες του κοινωνικού και πολιτικού βίου και να θέσουν τις προϋποθέσεις για μία δίκαιη και με ποιότητα δημοκρατική κοινωνία.

Ημέρα αγώνα για τις γυναίκες που ζουν σε δικτατορικά καθεστώτα και παλεύουν για μια ζωή με αξιοπρέπεια ενώ αποτελεί άγνωστη έννοια για τις πολλές  γυναίκες  του τρίτου κόσμου.

Οι κατακτήσεις του 20ου αιώνα, του αιώνα της θεσμοθέτησης της ισότητας των φύλων, – είναι το μεγάλο υπόβαθρο για τους νέους αγώνες.

Οι νέοι αγώνες, στην αρχή της νέας χιλιετίας, της παγκοσμιοποίησης, της απελευθέρωσης των αγορών, του σκληρού ανταγωνισμού και της οικονομικής κρίσης, επιζητούν να αλλάξουν τις δομές και τις ποιότητες στο δημόσιο βίο  και να εμπλουτίσουν  το περιεχόμενο της πολιτικής, που πρέπει να έρθει κοντά στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, οι οποίες γίνονται όλο και πιο πολλές , όλο και πιο σύνθετες.

Το γυναικείο κίνημα για να δικαιωθεί και να αποκτήσει δύναμη και κύρος πρέπει να συνοδευτεί με στόχους και πολιτικές που έχουν ανάγκη σήμερα οι πολίτες

Η καταπολέμηση της ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους νέους και τις απειλεί με περιθωριοποίηση,

Η ίση συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων όπου η υποαντιπροσώπευση των γυναικών στην δημόσια ζωή υφίσταται μέχρι σήμερα

Οι  ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση, στην μόρφωση, στην ειδίκευση και επανειδίκευση

Η εξασφάλιση παροχών υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας για τις άνεργες, τις αγρότισσες και τις κοινωνικές ομάδες που απειλούνται από την φτώχεια και τον αποκλεισμό

Η καταπολέμηση της εμπορίας και της  βίας εις βάρος των γυναικών

Είναι μερικά από τα θέματα που απαιτούν από τις γυναίκες να δώσουν άλλη ηθική ποιότητα στην πολιτική, απελευθερώνοντας όλες τις δυνατότητες που διαθέτουν στην υπηρεσία  του φύλου τους και της κοινωνίας.

«Υπάρχει μια γυναίκα στην αρχή όλων των μεγάλων πραγμάτων»

  • Η γυναίκα μπορεί  να γίνει ο ιδανικός προπομπός για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης. Με την νεωτερικότητα , την ευφάνταστη λογική, την μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητά  που διαθέτει μπορεί να δέσει τον πολιτισμό, την παράδοση, την εμπειρία και την φιλοδοξία με την “πράσινη προοπτική ευκαιριών”.
  • Οι γυναίκες με τον πολύπλοκο ρόλο τους, μπορούν να εγγυηθούν την βιώσιμη τοπική Ανάπτυξη η οποία θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον, θα αναδεικνύει  το ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο του τόπου,  θα διασφαλίζει  ποιοτικά επαγγέλματα, θα παράγει κοινωνικό πλούτο αξιοποιώντας όλο το  ανθρώπινο και εργασιακό δυναμικό στη διαδικασία της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευημερίας του ανθρώπου.”

Συντάκτης Νewsroom 8 Μαρτίου, 2011 10:51

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV