Π. Καλακίκος για Natura 2000: “Δεν μπορούν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς”

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 28 Ιανουαρίου, 2022 11:12

Π. Καλακίκος για Natura 2000: “Δεν μπορούν να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς”

Για μείζονα ζητήματα της περιοχής του Σουφλίου, όπως τη διεκδίκηση πλήρους λειτουργίας του Ιατρείου στο Τυχερό, την διαβούλευση για την Natura 2000 και τις ζώνες χρήσης στην περιοχή του Σουφλίου αλλά και για τα σημαντικά έργα που αλλάζουν την περιοχή μίλησε σήμερα στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Eντός τόπου και χρόνου” ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.

Χωρίς Πρωτοβάθμια Υγεία ο Δήμος Σουφλίου – Μόνο το Κ.Υ. στην έδρα του νομού λειτουργεί κανονικά

Ο Δήμαρχος Σουφλίου μίλησε για την διεκδίκηση των κατοίκων στο Τυχερό για την λειτουργία του Ιατρείου αναφέροντας αρχικά ότι σε ολόκληρο τον Δήμο Σουφλίου έχει εξαλειφθεί η Πρωτοβάθμια Υγεία, με μόνο το Κέντρο Υγείας στην έδρα του Δήμου να λειτουργεί έχει οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι δικαιολογημένα, νιώθουν ανασφαλείς και κυρίως στερούνται το αναφαίρετο δικαίωμα στην φροντίδα υγείας παρά το γεγονός πως ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ είχε υποσχεθεί να επανέλθει η λειτουργία των ιατρείων από τις αρχές Γενάρη. Σχετικά με την διαμαρτυρία στο Τυχερό ο κ. Καλακίκος συνεχάρη την επιτροπή του αγώνα, στάθηκε στο γεγονός ότι στην χθεσινή συγκέντρωση συμμετείχαν νεαρά άτομα και μάλιστα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, κάτι που χαρακτήρισε “ελπιδοφόρο” ενώ απαντώντας σε πληροφορίες που κάνουν λόγω για αύξηση παρουσίας γιατρού στο Ιατρείο Τυχερού από τρεις σε τέσσερις φορές το μήνα τόνισε πως παραμένει το αίτημα της κοινωνίας για τα αυτονόητα, την καθημερινή λειτουργία του ιατρείου, λέγοντας πως όλα τα υπόλοιπα είναι “ημίμετρα ή κοροϊδία“.

Ο περιφερειακός γιατρός παρέχει πολλές υπηρεσίες και είναι κοντά στους ανθρώπους, κυρίως υπερήλικες, στις απομακρυσμένες περιοχές, κάτι που κρίνεται απαραίτητο καθώς άλλωστε το Σουφλί και η περιοχή δεν έχει ιδιώτες γιατρούς ή πολλές ειδικότητες, ανέφερε ο Δήμαρχος Σουφλίου τονίζοντας πως η έλλειψη των περιφερειακών γιατρών στην περιοχή επιφέρει πολλά προβλήματα και κοινωνικά και ανθρώπινα, εξηγώντας παράλληλα πως το κόστος δεν είναι μεγάλο.


Τεράστια προβλήματα για την περιοχή η ένταξη στο Natura 2000 – “Αποφασίζουν ερήμην της τοπικής κοινωνίας” καταγγέλλει ο Δήμαρχος Σουφλίου

Εξελίξεις υπάρχουν και σε ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες το Σουφλί και αφορά την διαβούλευση για το σχέδιο Natura 2000, καθώς επαγγελματίες κυρίως μαζί με τον Δήμο ζητούν τον αποχαρακτηρισμό περιοχών. Όπως αρχικά εξήγησε ο κ. Καλακίκος, “δεν μιλάμε για αποχαρακτηρισμό αλλά για χρήση ζωνών καθώς θα καθορίζονται αυτές από το προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί μετά την περιβαλλοντική μελέτη” εξήγησε αρχικά. “Το λυπηρό είναι πως μια εταιρία έχει πάρει μια περιβαλλοντολογική μελέτη να καταρτίσει, αυτή την στιγμή δεν έχει έρθει σε επικοινωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν έχει έρθει σε επικοινωνία με τους κατοίκους. Εμάς ας μας αγνοήσει, την τοπική αυτοδιοίκηση, ας πάει με τους επαγγελματίες, αν οι επαγγελματίες ή οι κάτοικοι είναι ευχαριστημένοι εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο. Ήρθαν να προγραμματίσουν, να συμπεράνουν, να εισηγηθούνε, για την τοπική κοινωνία ερήμην των κατοίκων” κατήγγειλε ο κ. Καλακίκος για το συγκεκριμένο ζήτημα., δηλώνοντας ότι δεν λήφθηκαν υπόψιν σπίτια, δημοτικές επιχειρήσεις, κτήρια καθώς δεν φαίνονται στις καταστάσεις. “Θα πρέπει να αφήσουν να αναπτυχθεί η περιοχή. Ο επαγγελματίας, ο επιχειρηματίας που θα έρθει στην περιοχή, θέλει να έχει ξεκάθαρους κανόνες, όχι οριζόντιες απαγορεύσεις” εξήγησε λέγοντας παράλληλα πως στην διαβούλευση έγινε μια μόνη ενημέρωση 35 λεπτών χωρίς καμία εξειδίκευση “κάνουμε αυτήν τη διαβούλευση και παντού έχουν δημιουργήσει προβλήματα“. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι για την Natura υπάρχει οδηγία, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις υφιστάμενες επιχειρήσεις “σε αυτό ούτε βήμα πίσω εμείς σαν τοπική κοινωνία. Ήδη εγώ δέχομαι τα κλειδιά που μου φέρνουν οι κάτοικοι, ήδη μου έχουν φέρει αρκετοί, θα τα παραδώσω σε αυτούς οι οποίοι θα πάρουν τέτοια απόφαση” τόνισε εξηγώντας ότι δεν θα δεχτούν αποφάσεις για τον τόπο ερήμην και χωρίς την γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα εξήγησε πόσο αρνητικά επηρεάζεται η επαγγελματική δραστηριότητα στην περιοχή, πόσο εντείνονται ήδη υπάρχοντα προβλήματα με κίνδυνο περαιτέρω ερήμωσης της περιοχής δυσχεραίνοντας την ήδη δύσκολη οικονομική δραστηριότητα και πόσο δεσμεύει.

Παράλληλα μίλησε για την επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα και τον Υφυπουργό κ. Αμυρά ζητώντας να δοθεί άμεσα παράταση στη διαβούλευση σχετικά με τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες ενώ αντίστοιχο έγγραφο ζητώντας παράταση της διαβούλευσης απέστειλε και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και Δήμαρχος Ορεστιάδας Μαυρίδης Βασίλης. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Αμυράς ανταποκρίθηκε θετικά ήδη και σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Δήμαρχο Σουφλίου και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα της Δημοτικής Αρχής και θα ανακοινώσει την παράταση της Διαβούλευσης σχετικά με τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές “Natura 2000” για διάστημα δεκαπέντε ημερών. Παράλληλα οι τρεις βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας επικοινώνησαν με τον Δήμαρχο και είπαν πως θα επικοινωνήσουν το θέμα στα αρμόδια υπουργεία. Ο κ. Καλακίκος είπε πως οι δεκαπέντε αυτές ημέρες είναι καθοριστικές και ζήτησε από τους αρμοδίους να υπάρξουν οι επαφές με τους πολίτες, τους επαγγελματίες, με την αυτοδιοίκηση, τους βουλευτές του νομού τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να γίνει γνωστό το δίκαιο αίτημα της των επιχειρηματιών και της τοπικής κοινωνίας: “δεν μπορούν Αθηναίοι ή γραφεία άλλα να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Τελεία και παύλα“.

Σε τροχιά υλοποίησης έργα με στόχευση και στον τουρισμό

Στις θετικές εξελίξεις για τον Δήμο τα έργα που τρέχουν στην περιοχή. Ήδη στον ορεινό όγκο από την αποκατάσταση των βλαβών στο οδικό δίκτυο τρέχει ένα έργο 4 εκατομμυρίων, το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι σε διακήρυξη και είναι 1.350.000 ευρώ ενώ πραγματοποιούνται έργα ενεργειακής αναβάθμισης, στην Ιερά Μονή Δαδιάς, στο Κλειστό Γυμναστήριο, στην Μαθητική Εστία όπου θα ακολουθήσει και άλλο έργο, και στο Δημαρχείο. Με στόχευση σε αθλητικό αλλά και θρησκευτικό τουρισμό στην περιοχή επίσης σε αθλητικές εγκαταστάσεις κατασκευάζονται άλλα δύο γήπεδα αντισφαίρισης με σκοπό να δημιουργηθούν και σχετικούς αγώνες στην περιοχή, πολλά γήπεδα μπάσκετ και 3 γήπεδα 5×5 που φτιάχνονται και 700.000 για εσωτερική οδοποιία. Επιπρόσθετα ετοιμάζονται και άλλα έργα για δρόμους και πεζοδρόμια για Τυχερό και Σουφλί που στοχεύουν να αλλάξουν την εικόνα της περιοχής και να κάνουν τον δήμο πόλο έλξης για επισκέπτες. “Έχουμε χρηματοδοτηθεί με 20 εκατομμύρια ευρώ και 34 περίπου εκατομμύρια είναι σε εκκρεμότητα να αξιολογηθούν μελέτες μας που έχουν υποβληθεί“. Παράλληλα θωρακίζεται ο Δήμος και με αντιπλημμυρικές μελέτες για περιοχές που αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα για το Σουφλί αλλά και για οικισμούς με σκοπό να υποβληθούν για χρηματοδότηση. “Σε δύο χρόνια έχουμε ξεπεράσει τις προσδοκίες μας και συνεχίζουμε” κατέληξε ο Δήμαρχος Σουφλίου.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 28 Ιανουαρίου, 2022 11:12

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV