Πότε πρέπει να ξεστολίσεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Συντάκτης Νewsroom 3 Ιανουαρίου, 2022 15:24

Πότε πρέπει να ξεστολίσεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία

Η διαδικασία στολισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι πάντοτε μαγική: ανοίγεις τα κλαδιά, περνάς τα φωτάκια και στο τέλος τα στολίδια και το αστέρι στην κορυφή ενώ ακούς χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια. Η ατμόσφαιρα που χαρίζει στο σαλόνι είναι γιορτινή και απολαμβάνεις να κάθεσαι με τις ώρες και να το χαζεύεις- τα βράδια που μένεις μέσα δεν συγκρίνονται με αυτά του υπόλοιπου χρόνου- το δέντρο στο σαλόνι σημαίνει πάντα γιορτή.

Όμως, όσο διασκεδαστικός είναι ο στολισμός του, έρχεται πάντα η άχαρη στιγμή που πρέπει να το κατεβάσεις στην αποθήκη. Κι ενώ η περίοδος για να “ανεβάσεις” το δέντρο εκτείνεται από τα τέλη Νοεμβρίου ως τις τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η περισσότερες απόψεις για το ξεστόλισμά του συγκλίνουν στην 6η Ιανουαρίου.


Ο λόγος είναι απλός και έχει τις ρίζες του στην παράδοση, αφού ο εορτασμός των Χριστουγέννων είθισται να διαρκεί για 12 ημέρες, έως και την 5η Ιανουαρίου. Στις 6 Ιανουαρίου συντελέστηκε, σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία η βάπτιση του Χριστού, που γιορτάζουμε ως Θεοφάνεια, γεγονός που συμβολίζει την κάθαρση και το φως που διώχνει τους καλικάντζαρους της γιορτινής περιόδου. Το ξεστόλισμα του δέντρου συμπληρώνει ιδανικά το έθιμο και μάλιστα η παράδοση συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο από τη βικτωριανή εποχή οπότε το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη, αλλά και ακόμα νωρίτερα, όταν οι άνθρωποι απλώς κρεμούσαν διάφορα φυτά στο σπίτι τους κατά τη γιορτινή περίοδο.


Συντάκτης Νewsroom 3 Ιανουαρίου, 2022 15:24

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV