προσωρινή έμφραξη των ρηγμάτων των αναχωμάτων

Συντάκτης news 12 Μαΐου, 2010 11:11

 

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2010 στον ποταμό Έβρο και λόγω της πρόσθετης επικινδυνότητας που δημιουργούσε η ύπαρξη μεγάλου όγκου χιονιού στη Βουλγαρία, προχώρησε άμεσα και με αυτεπιστασία στην προσωρινή έμφραξη των ρηγμάτων των αναχωμάτων, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και να υπάρχει η απαραίτητη αντιπλημμυρική προστασία σε περίπτωση μεγαλύτερης από τη συνηθισμένη, ροής του ποταμού. Οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν με σκοπό την άμεση αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας, αλλά και της καθημερινής εξυπηρέτησης των κατοίκων των περιοχών που δοκιμάστηκαν από τις πλημμύρες του περασμένου Φεβρουαρίου.


Συγκεκριμένα: Στην περιοχή των Φερών έκλεισε ρήγμα 60 μέτρων επί του αναχώματος καθώς και δύο ρήγματα στο Μελισσοκομείο Φερών μήκους 30 και 40 μέτρων αντίστοιχα.

 

Στην περιοχή Κήπων – Πόρου αποκαταστάθηκε προσωρινά ρήγμα μήκους 180 μέτρων (περιοχή Καψάλα), ρήγματα μήκους 40 και 60 μέτρων (εντός του Πετάλου – Πέπλου) και ρήγμα συνολικού μήκους 200 μέτρων (πλησίον οικισμού Πόρου).

Στην περιοχή Τυχερού αποκαταστάθηκε προσωρινά ρήγμα μήκους 70 μέτρων καθώς και δύο τομές που είχαν γίνει για την αποστράγγιση του αγροκτήματος.

 

Στην περιοχή Κορνοφωλιάς αποκαταστάθηκε ρήγμα μήκους 30 μέτρων κοντά στη συμβολή του χειμάρρου Μαγγαζίου με τον ποταμό Έβρο και μικρό ρήγμα 10 μέτρων κοντά στη συμβολή του Καμηλοποτάμου με τον ποταμό Έβρο και καθαρίστηκε η κεντρική αποστραγγιστική τάφρος του αγροκτήματος Κορνοφωλίας σε μήκος 600 μέτρων.

Στην περιοχή του Αμορίου αποκαταστάθηκαν τρία ρήγματα στη νησίδα του Αμορίου μήκους 80, 30 και 60 μέτρων αντίστοιχα.

Στην περιοχή Ψαθάδων έγινε τομή για την αποστράγγιση της περιοχής και προγραμματίζεται η άμεση έναρξη αποκατάστασης του ρήγματος μήκους 70 μέτρων.

 

Στην περιοχή Ισαακίου αποκαταστάθηκε ρήγμα μήκους 70 μέτρων, υπάρχει βέβαια και δεύτερο ρήγμα μήκους περίπου 40 μέτρων, το οποίο δεν δημιουργεί κίνδυνο στις καλλιέργειες και ο προγραμματισμός του εντάσσεται στα έργα που θα δημοπρατηθούν.

Στην περιοχή Πυθίου αποκαταστάθηκε ρήγμα μήκους 60 μέτρων.

Στην περιοχή Ορεστιάδας αποκαταστάθηκε ρήγμα στο ανάχωμα πλησίον ΕΦ8 μήκους 35 μέτρων, ρήγμα πλησίον ΕΦ10 μήκους 60 μέτρων, ρήγμα στο ανάχωμα πλησίον ΕΦ11 μήκους 75 μέτρων και ρήγμα στο ανάχωμα μεταξύ ΕΦ10 και ΕΦ11 μήκους 30 μέτρων.

Στην περιοχή Ν. Βύσσας υπάρχουν τρία ρήγματα μήκους 30, 70 και 20 μέτρων αντίστοιχα και προγραμματίζεται η άμεση αποκατάστασή τους.

Στην περιοχή Δικαίων αποκαταστάθηκε ένα μικρό ρήγμα μήκους 15 μέτρων πλησίον της Σιδηροδρομικής Γραμμής του Ο.Σ.Ε.

Τις επόμενες ημέρες οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. θα προβούν στη λήψη τοπογραφικών στοιχείων των υφιστάμενων ρηγμάτων στα αναχώματα του ποταμού Έβρου, προκειμένου να συντάξουν τις απαραίτητες μελέτες για την ένταξη των έργων αποκατάστασης και βελτίωσης των αναχωμάτων σε χρηματοδοτικά προγράμματα της Περιφέρειας.


Συντάκτης news 12 Μαΐου, 2010 11:11

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV