Προς διαβούλευση η Υπουργική Απόφαση για την καπνοπαραγωγή

Συντάκτης Νewsroom 5 Ιουλίου, 2011 08:40

Μέχρι τη Δευτέρα (11 Ιουλίου 2011) τίθεται σε διαβούλευση στην ιστοσελίδα www. agrotikianaptixi.gr. η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή των δράσεων 1.4. «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» και 2.3 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού», του Μέτρου 214 «Γεωπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του ΠΑΑ. Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για την αποτελεσματική διαχείριση, παρακολούθηση και εφαρμογή των Δράσεων 1.4 και 2.3 του Μέτρου 214 των γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων, όπως αυτό έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 και οι οποίες στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος.


Ειδικότερα:

  • Η Δράση 1.4 αποσκοπεί στη μείωση της κατανάλωσης αρδευτικού νερού, της χρήσης χημικών εισροών, καθώς και στον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.
  • Η Δράση 2.3 αποσκοπεί στη μείωση των ενεργειακών εισροών (χημικά λιπάσματα-φυτοφάρμακα), τη βελτίωση της οργανικής ουσίας του εδάφους, την εξοικονόμηση νερού και τη βελτίωση της βιοποικιλότητας.

Οι Δράσεις θα εφαρμοστούν στις καπνοπαραγωγικές περιοχές και ειδικότερα στους Νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας. 
Η Δράση 1.4 θα εφαρμοστεί σε περίπου 20.000 Ηa και η Δράση 2.3 σε περίπου 12.800 Ηa.

Τομείς παρέμβασης 
Δράση 1.4: Επιλέξιμα είναι τα αγροτεμάχια, με ελάχιστο μέγεθος 0,05 Ha, τα οποία καλλιεργούνται με αραβόσιτο, βαμβάκι και μηδική στις περιοχές παρέμβασης. 
Δράση 2.3: Επιλέξιμα είναι τα αγροτεμάχια, με ελάχιστο μέγεθος 0,05 Ha, τα οποία καλλιεργούνται με καπνά στις περιοχές παρέμβασης.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων μπορούν να κριθούν αγρότες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, για τη δράση 1.4 και καπνοπαραγωγοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα για τη δράση 2.3, οι οποίοι έχουν ενεργοποιήσει, το 2009 δικαιώματα προερχόμενα από τον καπνό στις περιοχές παρέμβασης.

Δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων:

  • Πρόσωπα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της Πρόωρης Συνταξιοδότησης και οι σύζυγοι αυτών.
  • Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης με δεκαετή αποκλεισμό
  • Πρόσωπα, τα οποία έχουν αποκλεισθεί από τις ενισχύσεις των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων ή δράσεων και για όσο χρόνο ισχύει ο αποκλεισμός.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ 

1. Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση για μια πενταετία, να αρχίσουν από την 15η Οκτωβρίου του έτους υποβολής της αίτησης ενίσχυσης να εφαρμόζουν τις ακόλουθες δεσμεύσεις: 

α. Εάν έχουν ενταχθεί στη δράση 1.4 να καλλιεργήσουν ξηρική αμειψισπορά σε ποσοστό:

  • 80% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια ήταν αραβόσιτος
  • 65% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια ήταν βαμβάκι
  • 70% της επιλέξιμης έκτασης στην περίπτωση που η ποτιστική καλλιέργεια ήταν μηδική.

Με βάση τις καλλιέργειες της επιλέξιμης έκτασης, οι οποίες έχουν δηλωθεί στην τελευταία αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του έτους υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, υπολογίζεται η έκταση που πρέπει να καλυφθεί με ξηρικά. Η έκταση αυτή των ξηρικών είναι η ελάχιστη, που πρέπει ο δικαιούχος να καλλιεργεί κάθε έτος και για όλη τη διάρκεια της πενταετίας. 
Το ποσοστό αμειψισποράς δύναται να φτάσει και το 100% της επιλέξιμης έκτασης για ένα ή περισσότερα έτη. Ως καλλιέργειες αμειψισποράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκείνες που παραδοσιακά καλλιεργούνται ως ξηρικές, όπως είναι σκληρό και μαλακό σιτάρι, βρώμη, βίκος κλπ. 

β. Εάν έχουν ενταχθεί στη δράση 2.3 να εντάξουν την καλλιέργεια καπνού στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης με βάση τις κατευθύνσεις και προδιαγραφές του Προτύπου AGRO 2 καθώς επίσης αν αναλάβουν και τις ακόλουθες πρόσθετες δεσμεύσεις:

  • Συνδυασμός αμειψισποράς και ακαλλιέργητου περιθωρίου 
    – Αμειψισπορά με ψυχανθή τουλάχιστον στο 20% της επιλέξιμης έκτασης για χλωρά λίπανση, με στόχο το σύνολο της έκτασης να τεθεί σε αμειψισπορά μια φορά τουλάχιστον στην πενταετία. Το ψυχανθές δε συγκομίζεται, ενσωματώνεται την κατάλληλη χρονική περίοδο για να παρέχει το μέγιστο των θρεπτικών και η έκταση αυτή δεν καλλιεργείται με καπνό. 
    – Ακαλλιέργητο περιθώριο τουλάχιστον στο 5% της επιλέξιμης έκτασης και το οποίο αφορά στο σταθερό ακαλλιέργητο περιθώριο πλάτους κατ΄ ελάχιστο ενός μέτρου περιμετρικά της επιλέξιμης έκτασης όλων των αγροτεμαχίων. Αν τα αγροτεμάχια γειτνιάζουν, το ακαλλιέργητο περιθώριο του 5% γίνεται περιμετρικά αυτών. Το σύνολο του ακαλλιέργητου περιθωρίου θα πρέπει να αθροίζει στο 5% της επιλέξιμης έκτασης.
  • Χειρονακτική απομάκρυνση ζιζανίων, στο 75% της επιλέξιμης έκτασης που καλλιεργείται με καπνό. Απαγορεύεται κάθε χρήση χημικού ζιζανιοκτόνου.

2. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης, σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές αποφάσεις και βάσει των εγκυκλίων του οργανισμού πληρωμής. 

3. Να εφαρμόζουν το εγκεκριμένο ΣΠΔ. 

4. Να τηρούν αγροπεριβαλλοντικό φάκελο, ο οποίος φυλάσσεται από τους δικαιούχους για τρία επιπλέον έτη μετά την ημερομηνία της τελευταίας πληρωμής. 

5. Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής και δήλωση εφαρμογής (για τη δράση 2.3) με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 17 της παρούσας. 

6. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους ελέγχους του άρθρου 18 της παρούσας, που πραγματοποιούν εξουσιοδοτημένα εθνικά και κοινοτικά όργανα.

Πηγή: Αγρότυπος


Συντάκτης Νewsroom 5 Ιουλίου, 2011 08:40

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV