Πραγματοποιήθηκε η 1η Σύναξη Ιεροψαλτών στην Ορεστιάδα

Συντάκτης Νewsroom 10 Ιανουαρίου, 2011 10:15

Πραγματοποιήθηκε η 1η Σύναξη Ιεροψαλτών στην Ορεστιάδα

Το Σάββατο το απόγευμα, 8 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρων Ν. Ορεστιάδος η 1η Σύναξη Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως «Θρασ. Στανίτσας».


Συγκεκριμένα το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, στον Ι. Ν. Αγ. Θεοδώρων Ν. Ορεστιάδος.

Την έναρξη της εκδήλωσης που ακολούθησε αμέσως μετά τον Εσπερινό έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Καθηγητής κ. Βας. Παπαμιχαήλ, Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Θεοδώρων Ν. Ορεστιάδος.

Εν συνεχεία λαμβάνοντας το λόγο ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός είπε μεταξύ άλλων ότι οι ιεροψάλτες είναι οι πιο  άμεσοι συνεργάτες και βοηθοί των λειτουργών ιερέων και παράλληλα αυτοί που βοηθούν τους πιστούς με την απόδοση των ύμνων να επικοινωνήσουν με το Θείο. Τόνισε τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των ιεροψαλτών, υπογραμμίζοντας το καθήκον όλων μας να διατηρηθεί η Ορθόδοξη Βυζαντινή Μουσική αναλλοίωτη, έτσι όπως μας παραδόθηκε από τους παλαιούς ιεροψάλτες οι οποίοι είχαν ακούσματα αλλά και  σημείο αναφοράς τους ήταν η Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκεί που γεννήθηκε, αναπτύχτηκε και μεγαλούργησε το Ορθόδοξο Τυπικό και κατά συνέπεια η Βυζαντινή Μουσική. Κλείνοντας κάλεσε τους ιεροψάλτες να μεταλαμπαδεύσουν την τέχνη της ψαλτικής στους νέους ανθρώπους έτσι ώστε να συνεχιστεί η παράδοση αυτή της Εκκλησίας μας, αλλά και η κάθε Ενορία, ακόμα και η πιο μικρή να έχει το δικό της ψάλτη.

Ακολούθησε η εισήγηση του Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Κομοτηνής κ. Αθ. Σαλαμάνη με θέμα: «Ιεροψάλτης και πνευματικότητα». Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Πρωτοψάλτης εξ Αθηνών κ. Σπ. Παυλάκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ερμηνεία του λόγου στην Βυζαντινή Μουσική».

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους ιεροψάλτες για την ανταπόκρισή και τη συμμετοχή τους στην σύναξη τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες παρόμοιες εκδηλώσεις που εκτός τη μάθηση θα έχουν σκοπό την μεταξύ μας επικοινωνία και συνεργασία. Τέλος απευθυνόμενος προς τους ομιλητές τους ευχαρίστησε θερμά για τον κόπο που υποβλήθηκαν να αναπτύξουν τα θέματα τους και για τον εποικοδομητικό τους λόγο.

Ακολούθησε δείπνο στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού που παρέθεσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός προς τιμήν των ιεροψαλτών.

 

 

 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως.


Συντάκτης Νewsroom 10 Ιανουαρίου, 2011 10:15

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV