Πραγματοποίηθηκε η κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών Ορεστιάδας στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας

Συντάκτης Νewsroom 10 Απριλίου, 2021 20:45

Πραγματοποίηθηκε η κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών Ορεστιάδας  στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας

 Η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Ορεστιάδας πραγματοποίησε κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας, με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού παιδείας, για να καταδικάσει τον νέο νόμο- έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Στο πλευρό των φοιτητών στάθηκε η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, η ομοσπονδία αγροτών , η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών και η τοπική κοινωνία. Με σύνθημα μας να ακυρωθεί στην πράξη, να μείνει στα χαρτιά, ο απαράδεκτος νόμος της ΝΔ για τα πανεπιστήμια.  

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνας Φοιτητών Ορεστιάδας


«Να μην κλείσουν τα τμήματά μας!»

Η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών Ορεστιάδας απευθυνόμαστε σε όλους μας τους συναδέλφους, στους φοιτητές των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων στην πόλη μας, του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Τμήματος Δασολογίας, στους καθηγητές και τους εργαζόμενους του ΔΠΘ, στους γονείς των φοιτητών, αλλά και ευρύτερα, στους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής μας, τονίζοντας:    

Με βάση τον νέο νόμο για τα πανεπιστήμια απειλούνται με οριστικό λουκέτο τα περιφερειακά τμήματα της χώρας, όπως αυτά της πόλης μας. Ήδη, οι φοιτητές που εισάγονται στα δύο τμήματα της Ορεστιάδας τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολύ λίγοι. Συγκεκριμένα:

  • Στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης ο αριθμός εισακτέων για το 2020 ήταν 272 φοιτητές και φοιτήτριες 
  • Στο τμήμα Δασολογίας το 2020 μπήκαν 195 φοιτητές και φοιτήτριες.

Εάν υλοποιηθεί η απαράδεκτη διάταξη του νέου νόμου για την θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα δύο τμήματα, μετά από λίγα χρόνια θα κλείσουν αφού ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών θα είναι ιδιαίτερα μικρός έως μηδαμινός. 

Παίρνοντας υπόψη τις περσινές βαθμολογίες εισαγωγής, εάν υλοποιηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αυτό σημαίνει ότι από του χρόνου στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα εισέρχονταν 30 φοιτητές και φοιτήτριες και στο Τμήμα Δασολογίας ΚΑΝΕΝΑΣ! Είναι ζήτημα μερικών χρόνων να κλείσουν τα τμήματα της Ορεστιάδας. Το κλείσιμο των τμημάτων συνεπάγεται αυτόματα και υποβάθμιση των πτυχίων όλων των φοιτητών που ως τότε θα έχουν αποφοιτήσει, όπως και ερήμωση της ακριτικής πόλης από νέους ανθρώπους.

Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε όλοι μαζί ώστε να μην κλείσουν τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα στην πόλη της Ορεστιάδας!

Να ακυρωθεί στην πράξη, να μείνει στα χαρτιά, ο απαράδεκτος νόμος της ΝΔ για τα πανεπιστήμια!

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι είχαμε δίκιο τους προηγούμενους μήνες όλοι όσοι αντιπαλέψαμε, με φοιτητικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα και στην Ορεστιάδα, το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια. Τα Πανεπιστήμια είναι ένα χρόνο κλειστά και οι φοιτητές ζητούν το ασφαλές άνοιγμα με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση απαντά δίνοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για αστυνομία και κάμερες στα Πανεπιστήμια, ενώ προχωρά σε 8% μείωση του τακτικού προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων για το 2021. Οι σχολές μας δεν έχουν ανάγκη από αστυνομικές δυνάμεις, αλλά από προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για να μπορούν να γίνονται τα μαθήματα με αποφυγή του συγχρωτισμού, σε μικρές ομάδες.

Γι’ αυτό το λόγο δηλώνουμε κατηγορηματικά: Δεν ανεχόμαστε να παίζει κανείς με τις σπουδές και το μέλλον μας!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια! Δε θα επιτρέψουμε να κλείσουν τα τμήματά μας!
  • Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης! 
  • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με το πέρας της καραντίνας, να γυρίσουμε στα αμφιθέατρα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.  
  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού διδακτικού, διοικητικού, καθαριότητας. Κατασκευή υποδομών, καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές διδακτέας ύλης και προγράμματος σπουδών ώστε να μην επιβαρυνθούν άλλο οι σπουδές μας. 
  • Μηνιαία επιδότηση κατοικίας σε κάθε φοιτητή που νοικιάζει σπίτι και κατάργηση δημοτικών τελών για τους φοιτητές. Μηνιαίο επίδομα για τους εργαζόμενους φοιτητές, για τους απολυμένους, για τους ανέργους. 
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας για τους εργαζόμενους φοιτητές.

Συντάκτης Νewsroom 10 Απριλίου, 2021 20:45

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV