Πράσινο φως άναψε για τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων της Μάκρης…

Συντάκτης Νewsroom 11 Νοεμβρίου, 2011 09:48

“Πράσινο φως άναψε για τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων της Μάκρης, καθώς και για την πληρωμή των Δασικών Υπηρεσιών του Νομού Έβρου για τα έργα και εργασίες που πραγματοποίησαν για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές.


“Πράσινο φως άναψε για τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων που λειτουργούν στο Δ.Δ. Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης και αξιοποίησης των νέων επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρονται, μετά την  τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής Νομού Έβρου του ΠΑΣΟΚ κυρία Ελένη Τσιαούση, η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται να επιλύσει οριστικά ένα πολύχρονο πρόβλημα που απασχολεί τους 3.000 ελαιοπαραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο στον εκσυγχρονισμό των υποδομών των ελαιοτριβείων, καθώς διευκολύνει την προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ και πολύ καιρό, για την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος (λάδι Μάκρης).

Το πρόβλημα επικεντρώνονταν στην αδυναμία των ελαιοτριβείων να ανταγωνιστούν τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου, εξαιτίας του παλαιού εξοπλισμού τους αλλά και των περιορισμένων κτιριακών εγκαταστάσεών τους, όπου δεν τους δίνονταν η δυνατότητα επέκτασής τους, διότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν επιτρέπονται στα δύο ελαιοτριβεία που βρίσκονται εντός περιοχής Ζ.Ο.Ε. (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου), καθώς και στο ελαιοτριβείο που βρίσκεται εντός σχεδίου της Μάκρης. Παράλληλα όμως οι εκτάσεις γής εκτός περιοχής Ζ.Ο.Ε. της Μάκρης είναι χαρακτηρισμένες στην πλειοψηφία τους ως δασικές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα μετεγκατάστασης των ελαιοτριβείων καθώς και αξιοποίησης επενδυτικών ευκαιριών μέσω του αναπτυξιακού νόμου και των προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα παραπάνω προβλήματα και αδιέξοδες καταστάσεις είχε αναδείξει με αναφορά της, η βουλευτής Νομού Έβρου του ΠΑΣΟΚ κυρία Ελένη Τσιαούση με θέμα Μετεγκατάσταση και εκσυγχρονισμός των ελαιοτριβείων του Δ.Δ. Μάκρης του Δήμου Αλεξανδρούπολης.και επιλύθηκαν ύστερα από την τροπολογία που κατέθεσε η κυρία  Τσιαούση και έγινε δεκτή από τον Υπουργό, με την προσθήκη του εδαφίου στην παρ. 1 του άρθρου 56 του ν. 998/1979 που αναφέρει τα εξής: «Επίσης στα ως άνω δάση και δασικές εκτάσεις, επιτρέπεται η μετεγκατάσταση νομίμως λειτουργούντων ελαιοτριβείων λόγω ένταξης των περιοχών λειτουργίας τους σε Ζώνες  Οικιστικού  Ελέγχου».

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα να αρθεί ο αποκλεισμός των ελαιοτριβείων της Μάκρης από την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο και αφετέρου τους δίνει το δικαίωμα να προσαρμοστούν στα σύγχρονα δεδομένα, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Επίσης τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν τεχνολογίες οι οποίες θα είναι φιλικότερες στο περιβάλλον και επιπλέον θα επιτρέψουν την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του προϊόντος. Επιβεβλημένη λοιπόν είναι η μετεγκατάσταση των ελαιοτριβείων σε περιοχές τέτοιας έκτασης, που θα επιτρέπει τη ανάπτυξη υποδομών για την ολοκληρωμένη λειτουργία τους και την ανανέωση του εξοπλισμού τους.

Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο επίσης έγινε δεκτή η τροπολογία που  κατέθεσε η βουλευτής Νομού Έβρου του ΠΑΣΟΚ κυρία Ελένη Τσιαούση, σύμφωνα με την οποία ξεμπλοκάρει η εκταμίευση 1,5 εκατομμυρίων ευρώ     του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου οικονομικού έτους 2011, για την πληρωμή των δασικών έργων κι εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν τον Νομό, τα οποία έχουν ήδη ανατεθεί και εκτελεστεί σε επίπεδο αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης από τις δασικές υπηρεσίες του Νομού Έβρου. Ο  έλεγχος και η καταβολή των ποσών που έχουν εγκριθεί από το Πράσινο Ταμείο θα γίνεται επίσης αποκεντρωμένα, από τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης του άρθρου 53 του Ν.2218/1994, με τις ισχύουσες διατάξεις.

Αναλυτικότερα με την τροπολογία στο νομοσχέδιο «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έγινε προσθήκη της παραγράφου 4 στο άρθρο 12 του Ν. 3889/2010 (Ρύθμιση θεμάτων του Ειδικού Φορέα Δασών), που προβλέπει τα  εξής:«Δαπάνες από πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου οικονομικού έτους 2011, που θα προκύψουν από τα δασικά έργα και εργασίες που ανατέθηκαν και εκτελέστηκαν από τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στα πλαίσια υλοποίησης σχετικών αποφάσεων του ΔΣ. του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ εντός του 2011,  θα καταβληθούν κατά παρέκκλιση του άρθρου 49 του ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152/Τ.Α΄/1.7.2011)) από τα  Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης του άρθρου 190  του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Τ.Α΄/7.6.2010) μέχρι την 30η Ιουνίου 2012 με τη διαδικασία της επιχορήγησης των από το  Πράσινο Ταμείο, ύστερα από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και ΦΠ. και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα που θα προκύψουν μετά την οικονομική τακτοποίηση και εξόφληση των ανωτέρω δαπανών θα κατατεθούν στον <<Ε.Δ – Υπουργείο Εσωτερικών – Ειδικός Λογαριασμός Αδιάθετων Ποσών των μεταφερόμενων Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης >> σε εφαρμογή της ΚΥΑ33803/25.7.2011 ΚΥΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «Άνοιγμα Λογαριασμού Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης» {ΦΕΚ 1710/Τ.Β’/2.8.2011).»”

Από Δελτίο Τύπου της βουλευτού Έβρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ελένης Τσιαούση

 


Συντάκτης Νewsroom 11 Νοεμβρίου, 2011 09:48

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV