Πολύτιμος ελληνικός ήλιος, πολύτιμα ελληνικά γεωθερμικά πεδία

Συντάκτης Νewsroom 19 Ιουλίου, 2011 07:47

Ο ελληνικός ήλιος στο στόχαστρο των Γερμανών


Άμεσα ανταποκρίνεται η ελληνική κυβέρνηση στην πρόταση Σόιμπλε, να εξάγει η Ελλάδα τον ήλιο της. Οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ε. Βενιζέλος και Γ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή και τη γερμανική πρόταση για μεγάλες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ιδίως σε φωτοβολταϊκά συστήματα, έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές σε διμερές επίπεδο. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου: «Όσο υπάρχει αστάθεια στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα αναδεικνύεται ένας πολύ σημαντικός κόμβος γι’ αυτές τις μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ».

Η πρόταση που διατύπωσε προσφάτως ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας αφορά στην άμεση δυνατότητα της Ελλάδας να αναπτύξει μικρά και μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα, ώστε να διοχετεύει καθαρή ενέργεια στις μεγάλες καταναλώτριες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συζήτηση που προβλέπει μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον ευρωπαϊκό Νότο, κυρίως στις Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μεγάλων προγραμμάτων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, για την αναβάθμιση και την κατασκευή νέων δικτύων μεταφοράς ενέργειας. Η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κινείται σ’ αυτό το πανευρωπαϊκό πλαίσιο, σχετίζεται αφενός μεν με την απόφαση σταδιακής απεμπλοκής της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια σε βάθος δεκαετίας, αφετέρου δε με το γεγονός ότι η Γερμανία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παίκτες του κόσμου, στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας και παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων, προσδοκώντας οφέλη για τις επιχειρήσεις και την οικονομία της.

(…)

Μισό δισ. ευρώ για 4 ελληνικά γεωθερμικά πεδία

Στην τελική ευθεία μπαίνει και  ο διαγωνισμός για τη μίσθωση τεσσάρων πεδίων γεωθερμίας, σε διάφορες περιοχές της χώρας (Δέλτα ποταμού Νέστου, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη, κεντρική και νότια Χίος). Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να οριστεί εγκατεστημένος ανάδοχος, ο οποίος θα υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις στη γεωθερμία, δηλαδή στην παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από τη γη άνω του μισού δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες για γεωλογικές, γεωφυσικές έρευνες και εκτεταμένες γεωτρήσεις, που θα γίνουν στα τέσσερα γεωθερμικά πεδία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 350 εκατ. ευρώ. Εάν από τις γεωτρήσεις που θα γίνουν σε βάθος έως και 2.000 μέτρων εντοπιστούν, όπως αναμένεται, υγρά με υψηλές θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών Κελσίου, που ευνοούν την ηλεκτροπαραγωγή, τότε θα ακολουθήσουν νέες επενδύσεις άνω των 200 εκ. ευρώ.

(…)

Πηγή: isotimia.gr


Συντάκτης Νewsroom 19 Ιουλίου, 2011 07:47

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV