Πλήττονται οι βενζινοπώλες Β. Έβρου – Β. Καλαϊτζή: “Θα δούμε τα πρώτα πρατήρια να κλείνουν”

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 30 Ιουλίου, 2022 08:50

Πλήττονται οι βενζινοπώλες Β. Έβρου – Β. Καλαϊτζή: “Θα δούμε τα πρώτα πρατήρια να κλείνουν”

Με την αύξηση της τιμής των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης να είναι από τα ζητήματα που τον τελευταίο περίπου χρόνο δυσκολεύουν ιδιαίτερα την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και τους πρατηριούχους στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός τόπου και χρόνου” μίλησε η Βάσω Καλαϊτζή, Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Βορείου Έβρου

Η κ. Καλαϊτζή εξήγησε ότι υπήρξε μία αρκετά μεγάλη μείωση των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες από χθες έχει πάλι επιστρέψει η αύξηση της τιμής κάτι που ωστόσο δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στα πρατήρια. Παράλληλα αναμένεται και το άνοιγμα της πλατφόρμας για το fuel pass 2, με την κ. Καλαϊτζή να εξηγεί ότι υπήρξαν στην πρώτη διαδικασία δυσλειτουργίες στην άυλη κάρτα ωστόσο οι πρατηριούχοι προτιμούν να γίνεται η επιδότηση μέσω της άυλης κάρτας καθώς η εξαργύρωση γίνεται στα πρατήρια και όχι με την μορφή επιδόματος ενώ η αύξηση των 15 ευρώ με την άυλη κάρτα είναι επιπλέον κίνητρο.

Η κ. Καλαϊτζή δήλωσε ότι η δύσκολη περίοδος με την ακρίβεια και την απότομη αύξηση των τιμών δεν φαίνεται να είναι παροδική και δεν διαφαίνεται “φως στην άκρη του τούνελ”, με τους πρατηριούχους να περνάνε πολύ δύσκολα, κυρίως για τα μικρά οικογενειακά πρατήρια όχι τα εταιρικά “αυτά τα πρατήρια (σ.σ. τα οικογενειακά) επιβιώναμε τόσα χρόνια από το μέγεθος της κατανάλωσης. Όταν η κατανάλωση έχει πέσει τόσο πολύ σαφώς και δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Θεωρώ ότι μέσα στον επόμενο μήνα; στον μεθεπόμενο μήνα; θα δούμε τα πρώτα πρατήρια να κλείνουνε“. Η Πρόεδρος της Ένωσης εξήγησε ότι πάντα το καλοκαίρι ήταν μία περίοδος με μειωμένη ζήτηση ωστόσο το φετινό καλοκαίρι κλείνει έναν επίσης με μειωμένη ζήτηση χειμώνα λόγω ακρίβειας “φέτος δεν ξέρω πραγματικά τι θα συμβεί”.


Παράλληλα αβέβαιο είναι και τι θα συμβεί φέτος με το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, καθώς το επίδομα ίσως να δοθεί και με μεγάλη βαρύτητα στο φυσικό αέριο, ανέφερε η κ. Καλαϊτζή ενώ εξήγησε ότι και τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου (όπως η διαφυγή χρημάτων στις αγορές καυσίμων από τις γειτονικές χώρες) και υποστήριξε θερμά ότι η ελπίδα για την λύση τους είναι ο διαχωρισμός του νομού σε δύο Περιφερειακές Ενότητες, καθώς υπάρχει τεράστια διαφορά και στα πρατήρια από την μία άκρη του νομού ως την άλλη: “καμία σχέση δεν έχουνε τα πρατήρια του Βορείου Έβρου με αυτά του Νοτίου Έβρου. Δυστυχώς στα δικά μας πρατήρια δεν βγαίνει το μεροκάματο. […] Είναι πολύ διαφορετικότερα τα πράγματα, είναι ο τουρισμός που υπάρχει, είναι μεγαλύτερος ο πληθυσμός, είναι ότι δεν πάνε τόσο η γείτονα χώρα, εμείς έχουμε δύο γείτονες χώρες που φεύγουνε, είναι πολλά τα μείον της περιοχής μας που θα μπορούσαν να είναι συν“.

Κλείνοντας την συζήτηση η κ. Καλαϊτζή έδωσε το δικό της μήνυμα στους καταναλωτές “εγώ θέλω να πω στους καταναλωτές ότι οι πρατηριούχοι δεν είναι μόνο για το βερεσέ. Να στηρίξουν τους ίδιους πρατηριούχους ώστε να μπορούν να κρατάνε το βερεσέ. Γιατί κακά τα ψέματα οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι που κρατάνε τις πιστώσεις, δεν πρόκειται να σου κάνει πίστωση ένα εταιρικό κατάστημα. Να στηρίξουνε δηλαδή τα μικρά οικογενειακά μαγαζιά είτε είναι πρατήρια είτε είναι σουπερμάρκετ είτε είναι καταστήματα με ρούχα“.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 30 Ιουλίου, 2022 08:50

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV