Περιφέρεια ΑΜΘ: 9 εκ. ευρώ για 5 έργα στήριξης της αγροτικής παραγωγής σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο

Συντάκτης Νewsroom 24 Ιουνίου, 2020 09:17

Περιφέρεια ΑΜΘ: 9 εκ. ευρώ για 5 έργα στήριξης της αγροτικής παραγωγής σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο

9 εκατομμύρια ευρώ για 5 έργα στήριξης της αγροτικής παραγωγής στο βόρειο Έβρο μέσω της Περιφέρειας ΑΜΘ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου η Περιφέρεια θα διαθέσει 9.063.200 ευρώ για την κατασκευή πέντε αρδευτικών έργων από τους Δήμους Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, στο βόρειο Έβρο.

Πρόκειται για έργα αντικατάστασης επιφανειακών δικτύων άρδευσης και κατασκευής νέων δικτύων τα οποία θα είναι υπόγεια.


Στο Δήμο Διδυμοτείχου θα κατασκευαστούν δύο τέτοια νέα δίκτυα συνολικού προϋπολογισμού 2.933.200 ευρώ:

  • στο αγρόκτημα Σοφικού και Πυθίου, προϋπολογισμού 1.366.600 ευρώ
  • και στο αγρόκτημα Ισαακίου και Πραγγίου, προϋπολογισμού 1.566.600 ευρώ.

Στο Δήμο Ορεστιάδας θα κατασκευαστούν τρία νέα αρδευτικά δίκτυα συνολικού προϋπολογισμού 6.130.000 ευρώ:

  • στο αγρόκτημα Κλεισσούς, προϋπολογισμού 1.765.000 ευρώ
  • στο αγρόκτημα Οινόης – Σάκκου, προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ
  • και στο αγρόκτημα Σαγήνης, προϋπολογισμού 2.165.000 ευρώ.

Η κατασκευή των έργων θα πραγματοποιηθεί με πόρους από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που διαχειρίζεται η Περιφέρεια ΑΜΘ.

Όσον αφορά το αρδευτικό δίκτυο στο αγρόκτημα Σαγήνης στο Δήμο Ορεστιάδας, οι διαθέσιμοι πόροι του Προγράμματος αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν, για αυτόν το λόγο η Διοίκηση της Περιφέρειας έχει αιτηθεί από το Υπουργείο αύξηση πόρων ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότησή του. Η διαδικασία από την πλευρά της Περιφέρειας έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο αν υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας (ΠΔΕ).

Με την αφορμή της απόφασης για τη χρηματοδότηση των έργων, ο κ. Μέτιος μετέβη στην Ορεστιάδα και είχε συνάντηση με τους Δημάρχους Ορεστιάδας κ. Βασίλη Μαυρίδη και Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου στο κτίριο που στέγαζε το Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, Δημόσιας Υγείας κ. Κώστας Βενετίδης και Τουρισμού κ. Θανάσης Τσώνης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Έβρου κ. Βασίλης Δελησταμάτης και κ. Βασίλης Γαλάνης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής κ. Σπύρος Κουτρούμπας, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ωοειδούς Πυθίου – Ορεστιάδας – Ν. Βύσσας κ. Θανάσης Αρχοντίδης και εκπρόσωποι αγροτών από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΟΕΒ και την ΕΑΣ Ορεστιάδας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασικό άξονα του σχεδίου της διοίκησής του για την ανάπτυξη της Περιφέρειας καθώς η αγροτική παραγωγή έχει άμεση σχέση με τη μεταποίηση, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, και αποτελεί βασικό κρίκο σε μια αλυσίδα που κινεί την ανάπτυξη και δημιουργεί εισόδημα και θέσεις εργασίας.

Υπογράμμισε δε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο αλλά και τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και τόνισε ότι ο Έβρος, και ο βόρειος Έβρος ειδικότερα, παράγει τοπικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας που αποτελούν διαφήμιση για την περιοχή.


Συντάκτης Νewsroom 24 Ιουνίου, 2020 09:17

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV