Παρουσίαση του πολιτισμικού αποτυπώματος του Θοδωρή Μουσίκα

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 24 Μαρτίου, 2022 10:39

Παρουσίαση του πολιτισμικού αποτυπώματος του Θοδωρή Μουσίκα

Με μεγάλη επιτυχία η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) παρουσίασε “Το Πολιτισμικό αποτύπωμα του Θοδωρή Μουσίκα”.

Στο κατάμεστο από κόσμο επιβλητικό Νομαρχείο στην Αλεξανδρούπολη το Σαββατόβραδο της 19ης Μαρτίου 2022, η ΕΠΟΦΕ διοργάνωσε μια λαμπρή τελετή τιμής, αφιερωμένη στο πολυδιάστατο 40 χρόνων ποιητικό, συγγραφικό και καλλιτεχνικό έργο του Εβρίτη Θοδωρή Μουσίκα.

“Ήταν μία απόλυτα πετυχημένη εκδήλωση, γεμάτη ποίηση, νότες, Σουφλιώτικες ιστοριούλες, συγκίνηση και αγάπη! Όλες και όλοι μίλησαν από καρδιάς και στο τέλος είδα πολλά βουρκωμένα μάτια! Ένιωσα παράξενα, απροσδόκητα και συγκλονιστικά, όταν στο τέλος σηκώθηκε σύσσωμο το κοινό της αίθουσας και με χειροκρότησε! Αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές, θα τις κουβαλώ για πάντα στην ψυχή μου! Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς για την απέραντη συγκίνηση που μου πρόσφεραν και για τη δικαίωση των πνευματικών-δημιουργικών κόπων 40 και πλέον χρόνων! Να τους έχει καλά ο Θεός!”, δήλωσε συγκινημένος ο τιμώμενος Θοδωρής Μουσίκας.


Ο οικοδεσπότης πρόεδρος της ΕΠΟΦΕ Δημήτρης Κελεμίδης στο καλωσόρισμα του, τόνισε ότι: “Σήμερα τιμούμε τον ποιητή, τον συγγραφέα, τον συνθέτη, τον στιχουργό, τον χοράρχη, τον θεατράνθρωπο, τον παραγωγό κινηματογραφικών και τηλεοπτικών εκπομπών – τον αυθεντικό Άνθρωπο του Πολιτισμού Θοδωρή Μουσίκα για τη διαχρονική έγκριτη συνδρομή του και την άκρως δημιουργική πορεία του στα δύσβατα μονοπάτια του τοπικού πολιτιστικού γίγνεσθαι, καθώς και το αξιοσέβαστο συγγραφικό έργο του, που τον κατατάσσουν ως μία ξεχωριστή ποιοτική προσωπικότητα των τεχνών και των γραμμάτων του Έβρου, της Θράκης, της Πατρίδας μας!”.

Με εγκάρδια λόγια χαιρέτισαν την εκδήλωση: ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Έβρου Γιούλη Ζήκα, ο Εκπρόσωπος του Βουλευτή Έβρου Σταύρου Κελέτση – Γεώργιος Μιχελής, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Μπόγδης και η Ομότιμος Καθηγήτρια Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή.

Ήταν μια εκδήλωση γεμάτη συγκίνηση και κυρίως γεμάτη πολιτισμό, όπου παρουσιάστηκε το σημαντικό έργο (βιβλία, ποιήματα, τραγούδια) του συμπατριώτη μας Θοδωρή Μουσίκα:

  • Η φιλόλογος και δημοσιογράφος Φένια Δούκογλου ανέλυσε εύστοχα το έργο του τιμώμενου και απήγγειλε τους στίχους ενός νέου τραγουδιού του Μουσίκα με τίτλο: “Παράξενη που είναι η ζωή”.
  • Η συγγραφέας Ευαγγελία Τσιακίρη ανάγνωσε με μοναδικό τρόπο στη Σουφλιώτικη ντοπιολαλιά τα έμμετρα ποιήματα “Στην περιοχή Μαντρούδα” και “Εικόνες από το Σουφλιώτικο χθες”, που εμπεριέχονται στο τελευταίο βιβλίο του Μουσίκα “Το Σουφλί της πρώτης μου Άνοιξης”.
  • Ο φιλόλογος Βασίλης Μανωλίδης μίλησε συγκινητικά παρουσιάζοντας τον άνθρωπο Μουσίκα και απήγγειλε το ποίημα του τιμώμενου “Ο γέρος και ο γλάρος”.

Το κοινό απόλαυσε τα τραγούδια: “Εκείνη η αγάπη η παλιά”, “Ύμνος για την ομάδα βόλεϊ Αμαζόνες” και “Έφυγαν εκείνα τα καράβια” (σε στίχους/μουσική Θ. Μουσίκα), “Θα ’μαι δίπλα σου εδώ” και “Σε θυμάμαι” (σε στίχους/μουσική Θ. Μουσίκα και ερμηνεία Ε. Κανατά), “Σ’ αγαπώ να θυμάσαι” (σε στίχους Θ. Μουσίκα, μουσική Μ. Χαραλαμπίδη και ερμηνεία Ε. Κανατά).

Η φιλόλογος Μαρία Πετροπούλου παρουσίασε και συντόνισε άψογα την τελετή και απήγγειλε εξαιρετικά τα ποιήματα του Μουσίκα “Οδικός χάρτης”, “Μία τέτοια νύχτα” και “Απαλό βελούδο”.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στον σύνδεσμο που βρίσκεται εδώ!

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το δελτίο της Ε.ΠΟ.ΦΕ.:


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 24 Μαρτίου, 2022 10:39

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV