Παράσταση διαμαρτυρίας από μέλη σωματείων και την επιτροπή ανέργων στα γραφεία του ΟΑΕΔ Αλεξ/πολης

Συντάκτης Νewsroom 6 Μαρτίου, 2014 11:28

Παράσταση διαμαρτυρίας από μέλη σωματείων και την επιτροπή ανέργων στα γραφεία του ΟΑΕΔ  Αλεξ/πολης

Σήμερα Πέμπτη 6.3.2014 μέλη των Σωματείων και της Επιτροπής Ανέργων Αλεξ/πολης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ Αλεξ/πολης όπου και παρέδωσαν υπόμνημα με αιτήματα που αφορούν τους άνεργους και τους εργαζόμενους στα 5μηνα.

Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:


Διεκδικούμε μέτρα προστασίας των ανέργων

Πλήρη σταθερή εργασία για όλους!

«Οι επιπτώσεις της ανεργίας είναι πολλές και τεράστιες και για μας και για τις οικογένειές μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας παραμένουν άνεργοι χωρίς να “σταυρώνουν” μεροκάματο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ζουν καθημερινά τον εφιάλτη της επιβίωσης, ανασφάλιστοι, χωρίς γιατρό και φάρμακα, χωρίς καμία επιδότηση. Αρκετοί χωρίς φως, νερό, πετρέλαιο. Άλλοι κινδυνεύουν από πλειστηριασμούς και άλλοι από τον κίνδυνο της έξωσης από το σπίτι λόγο των οφειλών.

            Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με την πολιτική της επιβάλει φόρους και χαράτσια, πληρωμές παντού, συνταγογράφηση και ευρώ, αυξήσεις σε διόδια κ.α. Η όποια ανάπτυξη εξαγγέλλεται θα είναι πάνω στα αποκαΐδια που έχει αφήσει η αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της και θα συνοδεύεται με ελάχιστες θέσεις εργασίας και αυτές με όρους που δεν θα ξεχωρίζουν αν είσαι εργαζόμενος ή δούλος.

H συγκυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνουν εμπόριο ελπίδας. Δε μιλάνε ούτε για μία θέση μόνιμης και σταθερής εργασίας, αλλά για «ευκαιρίες» απασχόλησης σε 5μηνα προγράμματα κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης δουλειάς, ψευτοκατάρτισης και μετά ξαναρίχνουν τους νέους στην ανεργία. Προσπαθούν να περάσουν στη συνείδηση των νέων ότι δε θα είναι εργαζόμενοι, αλλά «εκπαιδευόμενοι», «μαθητευόμενοι», «ωφελούμενοι», για να παραιτηθούν από κάθε εργασιακό δικαίωμα. Τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, αυτές οι συνθήκες δουλειάς ήρθαν για να μείνουν, δεν είναι προσωρινά. Η ανάπτυξη που λένε σημαίνει στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων με ζεστό χρήμα. Διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος για επενδύσεις σημαίνει «απελευθέρωση» της εργοδοσίας από οποιοδήποτε εργασιακό δικαίωμα. Αποτελούν το όχημα για να χτυπηθούν τα όποια εργασιακά δικαιώματα έμεινα, για να απολυθούν «παλιοί» εργαζόμενοι και να αντικατασταθούν με «νέους» χωρίς δικαιώματα.

Απαιτούμε:

Για τους εργαζόμενους στα 5μηνα.

Να σταματήσει η καταπάτηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων (άδεια, άδεια λόγω ασθένειας, κύησης κ.λπ.), να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη,  να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι στην  Κοινωφελή Εργασία να πληρώνονται κάθε μήνα, να έχουν δικαίωμα σε άδεια και ασθένεια με πληρωμή, σε βιβλιάριο ασθενείας από την πρώτη μέρα, καθώς και για να υπάρξει στοιχειώδης προστασία αυτών και των οικογενειών τους, με επίδομα ανεργίας για όλους, όταν  τελειώνει το Πρόγραμμα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για να έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, για φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης,  κλπ.

Για τους άνεργους:

“Έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ

“Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας.

“Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.

“Κατάργηση της αύξησης κατά δύο χρόνια στα όρια ηλικίας. Μείωση των ορίων ηλικίας στα 50 και στα 55 χρόνια στις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα στα Β.Α.Ε. και στα 55 και 60 στους άλλους κλάδους.

“Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.

“Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

“Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.

” Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

“Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

“Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.

“Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.

“Κατάργηση των χαρατσιών, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους άνεργους και μείωση τους στους υπόλοιπους εργαζόμενους.

“Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος. Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.

“Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.

“Να χορηγηθεί 1000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.

“Όλα τα χρήματα ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.

“Αύξηση της αποζημίωσης σε εργάτες και τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920. Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ – ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ «ΕΝΟΤΗΤΑ»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ


Συντάκτης Νewsroom 6 Μαρτίου, 2014 11:28

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV