Παράλληλη ασφάλιση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εισφορές

Συντάκτης Νewsroom 26 Φεβρουαρίου, 2022 13:08

Παράλληλη ασφάλιση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εισφορές

Όλα όσα ισχύουν για τη δήλωση παράλληλης ασφάλισης για το 2022. Αναλυτικά τα βήματα

Δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι με διπλή ασφάλιση θα πρέπει να επιλέξουν φορέα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.


Συγκεκριμένα:

– αίρεται η διάταξη της μη εφαρμογής της υποχρέωσης καταβολής της προβλεπόμενης ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, για τη δεύτερη αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα.
– δύνανται, παλαιοί ασφαλισμένοι, για τους οποίους υπολογίζονταν και καταβάλλονταν εισφορές σε δύο ή περισσότερους ενταχθέντες στον e-Ε.Φ.Κ.Α. πρώην φορείς, τομείς, κλάδους ή λογαριασμούς έως 31.12.2016 να επιλέξουν έναν φορέα.

Έτσι θα πρέπει να υποβάλλουν μέχρι 31.12.2022 δήλωση επιλογής φορέα και καταβολής εισφορών στον e-Ε.Φ.Κ.Α., με την οποία επιλέγουν τον ενταχθέντα στον e-Ε.Φ.Κ.Α. πρώην φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό, στην ασφάλιση του οποίου θα προσμετράται ο χρόνος ασφάλισής τους υποχρεωτικά από 01.01.2017 και εφεξής.

Επίσης επιλέγουν εάν θα συνεχίσουν προαιρετικά να καταβάλουν εισφορές και στον δεύτερο πρώην φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό, στον οποίο υπάγονται, καταβάλλοντας οι ίδιοι επί των αποδοχών τους το συνολικό ποσοστό εισφοράς εργοδότη και ασφαλισμένου.

Έτσι δίνεται δικαίωμα στους ασφαλισμένους αυτούς, με αίτησή τους προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α., να επιλέξουν πρώην φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό, η οποία αίτηση για λόγους ασφάλειας δικαίου θα πρέπει να υποβληθεί σε αποκλειστική προθεσμία μέχρι τις 31.12.2022 και θα ανατρέχει στην 1η.1.2017.
Με τον τρόπο αυτόν, τα εν λόγω πρόσωπα θα επιλέξουν τον πρώην φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό, με τις διατάξεις του οποίου θα συνεχίζουν την ασφάλισή τους εντός του e-Ε.Φ.Κ.Α..

Η πρόβλεψη καταλαμβάνει και ασφαλισμένους που έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, προκειμένου να καθοριστεί η αρμόδια εντός του eΕ.Φ.Κ.Α. υπηρεσία για την επεξεργασία της αίτησης συνταξιοδότησής τους, καθώς και ασφαλισμένοι που έχουν επιλέξει ή επιλέγουν και την προαιρετική καταβολή δεύτερης εισφοράς, δεδομένου ότι και για τους τελευταίους πρέπει να καθοριστεί ο φορέας με βάση τις διατάξεις του οποίου καταβάλλει τις αναλογούσες εισφορές ο εργοδότης.

Ορίζεται, επίσης, ότι η επιλογή πρώην φορέα, τομέα, κλάδου ή λογαριασμού δεν θα οδηγήσει σε επιστροφή επιπλέον εισφορών που είχαν καταβληθεί ή σε αναζήτηση επιπλέον εισφορών που δεν είχαν καταλογισθεί για το διάστημα από 1ης.1.2017 έως τον μήνα της υποβολής της δήλωσης.

Αίτηση-δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης

Στο μεταξύ σε λειτουργία έχει τεθεί η νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ «Αίτηση-δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης» που απευθύνεται σε ενεργούς μη μισθωτούς ασφαλισμένους (ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) που απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν παράλληλα και ως μισθωτοί.

Με τη νέα αυτή ψηφιακή υπηρεσία καταργήθηκε η υποχρέωση επίσκεψης των ασφαλισμένων στα τοπικά υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ προκειμένου να δηλώσουν την παράλληλη απασχόληση τους. Τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ ενημερώνονται αυτόματα κατά τη δήλωση της παράλληλης απασχόλησης στην νέα ηλεκτρονική υπηρεσία και στη συνέχεια αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και κατ’ επέκταση η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το ελεύθερο επάγγελμα, μέχρι τη διενέργεια της εκκαθάρισης.

Για την πρόσβαση στην Υπηρεσία o χρήστης εισέρχεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ: www.efka.gov.gr και ακολουθεί τη διαδρομή: «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»->Εισφορές Μη Μισθωτών-> «Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης» -> «Αίτηση – Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης».

Στη συνέχεια οι ασφαλισμένοι μπορούν να δηλώσουν τους μήνες που έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση, ή αντίστοιχα τους μήνες που απασχολούνται αποκλειστικά ως μη μισθωτοί. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η δήλωση περί παράλληλης μισθωτής απασχόλησης αφορά στον τρέχοντα μήνα και ισχύει έως την υποβολή νεότερης αίτησης-δήλωσης η οποία θα μεταβάλει την κατάσταση από τον μήνα υποβολής της και μετέπειτα


Συντάκτης Νewsroom 26 Φεβρουαρίου, 2022 13:08

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV