Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Σήμερα γιορτάζουν τα βιβλία!

Συντάκτης Νewsroom 23 Απριλίου, 2020 12:04

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Σήμερα γιορτάζουν τα βιβλία!

Στις 23 Απριλίου γιορτάζει το βιβλίο με την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου!

Στις 23 Απριλίου 1616 παύουν για πάντα το έργο τους δυο πασίγνωστες μέχρι και σήμερα πένες: ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Παντοτινή κληρονομιά τους για την ανθρωπότητα; Τι άλλο παρά τα λογοτεχνικά έργα τους, βιβλία που διαβάζονται και θα διαβάζονται για πάντα κρατώντας τους έτσι ζωντανούς.

Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.


“Η ημέρα αυτή είναι μια γιορτή με σκοπό να προωθήσει την χαρά των βιβλίων και της ανάγνωσης. Κάθε χρόνο στις 23 Απρίλη εκδηλώσεις και εορτασμοί λαμβάνουν χώρα παντού στον κόσμο αναγνωρίζοντας έτσι τις μαγικές ιδιότητες των βιβλίων – ένας δεσμός ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, μια γέφυρα μεταξύ γενεών και πολιτισμών.”

–  worldbookday.com

Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης, «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ», όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Ξεκινώντας από το 2016, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιέρωσε και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου.

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου γιορταζόταν με πλήθος εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στον κόσμο, ωστόσο φέτος, λόγω κορωνοϊού, η γιορτή αυτή είναι τελείως διαφορετική: όλες οι διεθνείς εκθέσεις βιβλίου της άνοιξης και του καλοκαιριού έχουν αναβληθεί.

Από την άλλη η περίοδος του “Μένουμε σπίτι” περνάει πάντα πολύ πιο ευχάριστα αν την αξιοποιήσουμε διαβάζοντας! Παγκοσμίως έχουν σημειωθεί απίστευτα πολλές κινήσεις και πλέον πολλοί χιλιάδες τίτλοι βιβλίων βρίσκονται δωρεάν στο διαδίκτυο περιμένοντας αναγνώστες από όλο τον κόσμο!

Για την φετινή παγκόσμια ημέρα βιβλίου 2020 λοιπόν, γιορτάστε την με τον καλύτερο και πιο ταιριαστό τρόπο: Είτε στη διαδικτυακή του μορφή, είτε στην κλασική έντυπη μορφή του, επιλέξτε ένα βιβλίο, βυθιστείτε στις σελίδες του και ταξιδέψτε μαζί του!

Είπαν για τα βιβλία:

  • Άριστο βιβλίο είναι εκείνο που ανοίγουμε με λαχτάρα και κλείνουμε με κέρδος. Άμος Άλκοτ
  • Ένα καλό βιβλίο είναι ένας καλός φίλος. Ζακ – Ανρί Μπερναρντέν ντε Σεν Πιερ
  • Η ανάγνωση των καλών βιβλίων είναι σαν τη συνομιλία με τους τελειότερους ανθρώπους του παρελθόντος. Ρενέ Ντεκάρτ
  •  Καθετί που έκανε, σκέφτηκε, κέρδισε ή δημιούργησε η ανθρωπότητα, όλα αυτά βρίσκονται, σαν μια μαγική παρακαταθήκη, στις σελίδες των βιβλίων. Αποτελούν εκλεκτό κτήμα των ανθρώπων. Τόμας Καρλάιλ
  • Όπου καίνε βιβλία, στο τέλος θα κάψουν και ανθρώπους. Κρίστιαν Χάινριχ Χάινε
  • Στα βιβλία βρίσκουμε την ψυχή του χρόνου που πέρασε. Τη διατυπωμένη ηχώ του παρελθόντος, όταν το σώμα και τα υλικά στοιχεία που το αποτελούν έχουν τελείως χαθεί σαν ένα όνειρο. Τόμας Καρλάιλ
  • Τα βιβλία είναι αθάνατα τέκνα που θεοποιούν τους πατέρες τους. Πλάτων
  • Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας. Franz Kafka
  • Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται. Κικέρων
  • Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη. Umberto Eco
  • Ίσως να είχαν δίκιο που έβαλαν την αγάπη στα βιβλία. Ίσως επειδή δεν θα μπορούσε να ζει πουθενά αλλού. William Faulkner
  • Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης. Jorge Luis Borges
  • Τα βιβλία είναι καθρέφτες. Βλέπεις μέσα τους μόνο αυτά που ήδη έχεις μέσα σου. Carlos Ruiz Zafón
  • Διάβαζε για να ζήσεις. Gustave Flaubert

Συντάκτης Νewsroom 23 Απριλίου, 2020 12:04

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV