Πάμε για δημοψήφισμα… το άκουσαν οι Ευρωπαίοι και “καράφλιασαν”

Συντάκτης Νewsroom 1 Νοεμβρίου, 2011 09:57

Πάμε για δημοψήφισμα


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση, ωστόσο η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι να φτάσουμε στην εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, είναι σύνθετη.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος,  για το δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκδώσει προεδρικό διάταγμα, αφού έχει αποφασίσει για αυτό η πλειοψηφία των βουλευτών μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.

Το Σύνταγμα προβλέπει δύο ειδών δημοψηφίσματα. Το πρώτο αφορά “κρίσιμα εθνικά θέματα” και απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών, ενώ το δεύτερο αφορά ψηφισμένα νομοσχέδια και προκηρύσσεται με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα, η προσέλευση των ψηφοφόρων θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 40%, ενώ στην περίπτωση δημοψηφίσματος για ψηφισμένα νομοσχέδια η προσέλευση στην κάλπη πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 50% του εκλογικού σώματος. Έτσι θα πρέπει το υπουργικό συμβούλιο να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να ζητηθεί η υπερψήφιση της πρότασης από την πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές.

Αμέσως μετά ακολουθεί η έκδοση του διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το δημοψήφισμα διεξάγεται ένα μήνα μετά τη λήψη της απόφασης από τη Βουλή.

Το αντικείμενο του δημοψηφίσματος

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, η δανειακή σύμβαση θα είναι ετοιμη τέλος Νοεμβρίου με μέσα Δεκεμβρίου και επομένως το δημοψήφισμα είναι πιθανό να γίνει στα μέσα Ιανουαρίου. Οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν με ένα ναι ή ένα όχι.

Ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να προσέξουμε, είναι ότι βάσει του Συντάγματος, δεν επιτρέπεται δημοψήφισμα για ψηφισμένα νομοσχέδια που αφορούν δημοσιονομικά θέματα. Επομένως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δεν μπορεί να γίνει αν η δανειακή σύμβαση έχει πάει πρώτα στη Βουλή.

Οι αντιδράσεις στο εξωτερικό

Καταθορυβημένος είναι, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί από την ανακοίνωση δημοψηφίσματος, που έγινε προς έκπληξη όλων, από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Γάλλος πρόεδρος πίστευε ότι είχε ρυθμίσει την κατάσταση της ελληνικής χρεοκοπίας και της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, γνωρίζοντας ότι έπρεπε να ενισχυθούν το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα και παράλληλα να εξασφαλιστεί ότι ο ιός της κρίσης δεν θα άγγιζε την Ιταλία. «Ξαφνικά όλα ξεκινούν από την αρχή», γράφει η Le Monde στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Η κίνηση των Ελλήνων είναι παράλογη και οι απόψεις τους επικίνδυνες» εκτιμά συνεργάτης του Γάλλου προέδρου.

Αιφνιδιασμός και στο Βερολίνο από την απόφαση Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για εσωτερική εξέλιξη, την οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει. “

 

Η BBC Business σημειώνει “Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τζογάρει με δημοψήφισμα – η Ελλάδα θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα επί των μέτρων λιτότητας που απαιτήθηκαν από την ΕΕ, λέει ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να απειλήσει τη συμφωνία για την κρίση χρέους του ευρώ”.

Πηγές: news247.gr, capital.gr, athina984.gr

Συντάκτης Νewsroom 1 Νοεμβρίου, 2011 09:57

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV