Ο χθεσινός σεισμός στη Σαμοθράκη έθεσε σε επιφυλακή τους σεισμολόγους

Συντάκτης Νewsroom 4 Νοεμβρίου, 2010 11:07

Προσεκτικά παρακολουθούν οι σεισμολόγοι τη σεισμική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως ότι δεν έχει καμία σχέση με τον φονικό σεισμό της Σερβίας. Η δόνηση των 5,1 Ρίχτερ χθες τα ξημερώματα στα ανοιχτά της Σαμοθράκης δεν προκαλεί προς το παρόν ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι ωστόσο κρατούν μία επιφύλαξη, λόγω της επικινδυνότητας του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό.

Πρόκειται για τη δυτική απόληξη του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που ξεκινά από τον κόλπο του Σάρου και διασχίζοντας το Βόρειο Αιγαίο, περνά νότια της Χαλκιδικής πριν καταλήξει στις Βόρειες Σποράδες. Το τμήμα αυτό του ρήγματος έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν, με τελευταίο αυτόν στις 27 Μαρτίου του 1975, με μέγεθος 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που είχε το ίδιο επίκεντρο.


Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, είναι από μόνο του καθησυχαστικό. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μ. Σκορδίλη στην εφημερίδα “Έθνος”, ένα άλλο καθησυχαστικό στοιχείο είναι η μικρή μετασεισμική δραστηριότητα, που δείχνει πως τα 5,1 Ρίχτερ ήταν πιθανότατα ο κύριος σεισμός.

Οι σεισμολόγοι αποσυνδέουν πλήρως τον σεισμό του Β. Αιγαίου με αυτόν που έγινε τρεις ώρες νωρίτερα στο Κράλιεβο της Σερβίας, αφήνοντας πίσω του δύο νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές.

Πηγή: Έθνος


Συντάκτης Νewsroom 4 Νοεμβρίου, 2010 11:07

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV