Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα: Οι 6 περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο και οι 3 με μηδενικά κρούσματα

Συντάκτης Νewsroom 11 Ιουνίου, 2020 11:49

Ο χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα: Οι 6 περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο και οι 3 με μηδενικά κρούσματα

Η ταυτοποίηση των κρουσμάτων κορονοϊου, δηλαδή να εντοπίζεται από την ιχνηλάτηση ποιοι έχουν εκτεθεί στον ιό και από πού, παραμένει μία από τις βασικές προτεραιότητες προκειμένου να διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Όπως προκύπτει από την νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι ειδικοί εξακολουθούν να έχουν καλή εικόνα ποια κρούσματα συνδέονται με ταξίδι και ποια αποτελούν επαφές γνωστών κρουσμάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, από το σύνολο των 3068 κρουσμάτων, 692 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1751 (57.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Προκύπτει δηλαδή ότι χωρίς σαφή πηγή προέλευσης ή μετάδοσης είναι μόνο το 20,3% των κρουσμάτων, δηλαδή περίπου 2 στα 10 κρούσματα.


Παράλληλα, από την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι έξι περιοχές συγκαταλέγονται στην λίστα με αυτές που συγκεντρώνουν το υψηλότερο φορτίο κρουσμάτων του κορoνοϊού.

Μετά τα τελευταία κρούσματα που εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας, ο χάρτης έχει αλλάξει, με έξι νομούς να έχουν το δυσάρεστο «προνόμιο» να είναι στην κορυφή. Πρόκειται για τους νομούς Λάρισας, Αργολίδας, Ξάνθης, Καστοριάς, Κοζάνης και το Άγιο Ορός. Σε αυτούς του νομούς αντιστοιχούν πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Άγιο Όρος και Καστοριά μάλιστα βρίσκονται στη λίστα από τον Μάρτιο.

Όσον αφορά στη Λάρισα, η παρουσία στη λίστα οφείλεται κυρίως στον εντοπισμό κρουσμάτων στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και τον οικισμό των Ρομά, ενώ για την Αργολίδα λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων σε δομή προσφύγων στο Κρανίδι.

Επιβαρυμένες από την πανδημία εμφανίζονται και άλλες 9 περιοχές: Έβρος, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Εύβοια, Αττική (πλην του δυτικού τομέα), Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθος. Σε αυτές η επίπτωση του κορονοϊού ήταν 10 έως 49 κρούσματα ανά 100.00 πληθυσμού.

Πιο χαμηλά και με λιγότερα από 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ακολουθούν Κομοτηνή, Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Πιερία, Πέλλα, Άρτα, Λευκάδα, Φθιώτιδα, Κόρινθος, Μεσσηνία, Λέσβος και Χίος.

Οι τρεις νομοί χωρίς κρούσμα κορονοϊού
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως μετά από όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, τρεις νομοί εξακολουθούν να μην έχουν καταγράψει κάποιο κρούσμα. Αυτοί οι νομοί είναι των Γρεβενών, της Ευρυτανίας και της Φωκίδας.

Πηγή: iefimerida.gr


Συντάκτης Νewsroom 11 Ιουνίου, 2020 11:49

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV