Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός εξήγησε πως θα τελεστούν οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας

Συντάκτης Νewsroom 9 Απριλίου, 2020 07:28

Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός εξήγησε πως θα τελεστούν οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας

Για τις ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και το πως θα πραγματοποιηθούν με τις νέες συνθήκες στους ναούς, αλλά και για το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός.

Ο Σεβασμιώτατος αρχικά αναφέρθηκε στην δύσκολη εποχή την οποία διανύουμε και παρακάλεσε τους πιστούς να μην παρεκκλίνουν από τα μέτρα που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την προστασία της δημόσιας υγείας. “Χαιρετίζουμε με πολύ ικανοποίηση την πρόσφατη απόφαση της πολιτείας για την λειτουργία ναών έστω και κεκλεισμένων των θυρών κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και τη λειτουργία της Αναστάσεως από έναν ιερέα ως λειτουργό, έναν ιεροψάλτη, έναν νεωκόρο και ένα πρόσωπο βοηθητικό προσωπικό“. Τόνισε δε ότι είναι πολύ σημαντικό που θα τελεστούν όλες οι ιερές λειτουργίες ωστόσο επεσήμανε πως θα γίνουν λιτά, χωρίς μεγάφωνα και χωρίς ιδιαίτερες κωδωνοκρουσίες και πως δεν θα υπάρξει φέτος η λιτανεία του Επιταφίου. Καθότι οι πιστοί θα πρέπει να απέχουν από τις ιερές ακολουθίες ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός παρακάλεσε να μην ξεχνούν την προσευχή ενώ επεσήμανε ότι ο προσωρινός περιορισμός των χριστιανών στην κατ’οίκον προσευχή και εκκλησία δεν σημαίνει αμφισβήτηση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών οι Ιερές ακολουθίες θα μετατεθούν λίγο νωρίτερα και αυτό για να υπάρχει αρκετός χρόνος μετά το πέρας τους για σταδιακή προσέλευση όσων πιστών επιθυμούν στους ναούς πάντα όμως με προσοχή, τηρουμένων των οδηγιών και χωρίς να δημιουργηθεί συνωστισμός. Ακόμη τις ώρες που θα είναι ανοιχτός ο ναός θα υπάρχει στον χώρο ιερέας για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πιστών.
Φέτος στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος, και Σουφλίου ο Όρθρος και η λειτουργία της Αναστάσεως θα ξεκινήσουν πιο νωρίς, στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και η τελετή της Αναστάσεως θα γίνει στις 12 ακριβώς μέσα στον ναό και δεν θα συνεχιστεί η ακολουθία μετά τα μεσάνυχτα.


Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε πως θα συνεχίσουν και την Μεγάλη Εβδομάδα να αναμεταδίδονται τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά όλες οι Ιερές Ακολουθίες από τον Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδας.

Ο Μητροπολίτης ανέφερε πως το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης δεν έχει σταματήσει, παρότι υπήρξαν δυσκολίες αρχικά, ωστόσο σε συνεργασία με τους δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των συσσιτίων. Ακόμη εν όψει των εορτών αναμένεται να διανεμηθούν σε 250 οικογένειες τρόφιμα και συνεχίζεται παράλληλα η λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου. Οι πιστοί μπορούν να προσφέρουν για τους ανθρώπους σε ανάγκη τρόφιμα αλλά και φάρμακα στους ναούς των μεγάλων κωμοπόλεων στο “καλάθι της αγάπης”.

Τέλος ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου μίλησε για την μεγάλη προσφορά και τις υπηρεσίες στις ανάγκες υγείας του πληθυσμού που εξυπηρετεί το νοσοκομείο Διδυμοτείχου με αφορμή την απόφασή του να διαθέσει ως δωρεά έναν προσωπικό του μισθό στο νοσοκομείο ευχόμενος να ακολουθήσουν και άλλοι αυτήν την κίνηση.


Συντάκτης Νewsroom 9 Απριλίου, 2020 07:28

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV