Ο Λευτέρης Χαμαλίδης για το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Ορεστιάδας

Συντάκτης Νewsroom 16 Νοεμβρίου, 2011 12:43

Ο Λευτέρης Χαμαλίδης για το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Ορεστιάδας

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Αρχή» τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος «Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Ορεστιάδας», στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ορεστιάδας την 15 Νοεμβρίου 2011.


Στην τοποθέτηση του ο κ. Χαμαλίδης, αφού αρχικά εστίασε στην ανάδειξη των ανεπαρκειών του δήμου, στη συνέχεια έκανε μια σειρά προτάσεων, που αφορούν στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού της Ορεστιάδας.

Επισημάνσεις

  • Σήμερα αν κάποιος μελετήσει συνολικά την κατάσταση λειτουργίας του δήμου Ορεστιάδας και των νομικών του προσώπων, θα διαπιστώσει σε πολλά σημεία μία προχειρότητα και μία ανοργανωσιά όπως π.χ. στις σχολικές επιτροπές, στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, στη ΔΗΚΕΠΑΟ, κτλ. Κάποιοι μπορεί να πούνε ότι είναι καινούργιοι στα πόστα τους. Από κάποια στιγμή όμως και μετά οι δικαιολογίες εξαντλούνται.”
  • Γενικότερα μάχη χαμένη, και καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό, είναι η μάχη που δεν θα δωθεί. Και τέτοιες μάχες τις αποφεύγει ο Δήμαρχος
  • Σε καμιά περίπτωση, και το λέμε τώρα που ετοιμάζεται η διαδικασία, και με την εμπειρία των μέχρι τώρα ”επιπόλαιων δράσεων της διοίκησης”, αν δεν υπάρξει ρεαλισμός αναγκών και διεκδίκηση, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει τίποτα στον Δήμο μας.
  • Σήμερα για το δήμο μας, όπως και για όλους του δήμους, έχουμε τα εξής δεδομένα:  α)Υποχρηματοδότηση των δήμων από την κεντρική εξουσία, λόγω του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα (ΣΑΤΑ δήμων και σχολείων, ΚΑΠ, κτλ.) β) Αυξημένες αρμοδιότητες των δήμων λόγω ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Προτάσεις

  • Ο δήμος Ορεστιάδας για να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του απαιτείται να κάνει αναδιάταξη δυνάμεων, αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και ιεράρχηση των στόχων. Αυτό μπορεί να γίνει με:

    Αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του δήμου.

  • Βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Διακοπή των ακριβών δράσεων και δραστηριοτήτων του δήμου.

    Μείωση των δημοσίων σχέσεων.

    Παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης των δημοτών αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία.

    Μείωση των δαπανών σε προμήθειες, έργα κι εργασίες, εφαρμόζοντας το σύστημα του πρόχειρου ή και του ανοιχτού διαγωνισμού, αντί της απευθείας ανάθεσης στους φίλους και κολλητούς, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων, που έχετε άνετα τη δυνατότητα να το κάνετε (δλδ δεν συντρέχει επείγουσα ανάγκη).

Δείτε την τοποθέτηση του Λευτέρη Χαμαλίδη  εδώ ολόκληρη.

 


Συντάκτης Νewsroom 16 Νοεμβρίου, 2011 12:43

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV