Ο Γιώργος Ούστογλου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.

Συντάκτης Νewsroom 20 Ιουλίου, 2014 20:26

Ο Γιώργος Ούστογλου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.

«Σε μία εποχή κρίσης ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ,για την Περιφέρεια και τον Έβρο ,ένα από τα πεδία οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας που μπορεί να συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας ,στην αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας και στην δημιουργία προϋποθέσεων εξωστρεφούς αναπτυξιακού βηματισμού.

Και ενώ όλοι συνομολογούν την ορθότητα της παραπάνω θέσης ,εμείς εδώ ,στον τόπο μας ,βιώνουμε πολλές μικρές και μεγάλες τραγωδίες με κορυφαία την αναστολή λειτουργίας της εμβληματικής δομής για τον Έβρο ,του εργοστασίου Ζαχάρεως της Ορεστιάδας.


Και ποιο λοιπόν είναι το νόημα της λεγόμενης αναδιάρθρωσης και καθετοποίησης του αγροτικού τομέα όταν μια ολόκληρη ,καθετοποιημένη καλλιέργεια ,η τευτλοκαλλιέργεια ,εξαφανίζεται από το χάρτη;

Πώς επιτυγχάνεται η εξαγγελθείσα από την συγκυβέρνηση προσπάθεια αύξησης των εξαγωγών όταν η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης αποκόπτεται από την παραγωγή και προσανατολίζεται, προφανώς στην εμπορία με συνεπακόλουθη εισαγωγή της από το εξωτερικό;

Ο λαός του Έβρου στέλνει ένα βροντερό μήνυμα κάθετης αντίθεσης σε οποιαδήποτε σκέψη αναστολής λειτουργίας του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης .

Το ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας ήταν και θα παραμείνει το έμβλημα του Βορείου Εβρου.

Συνέβαλε τα μέγιστα στην στήριξη της τοπικής οικονομίας τα τελευταία 40 χρόνια της οποίας υπήρξε ένας από τους βασικότερους πυλώνες της.

Το εργοστάσιο της Ορεστιάδας ,μέσα από την καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία της οποίας είναι ο κορυφαίος κρίκος, μπορεί να ενισχύσει το αγροτικό εισόδημα στο ολόκληρο τον Έβρο και να ξαναδώσει στους αγρότες του τη δύναμη και την περηφάνια του παρελθόντος.

Το εργοστάσιο ήταν και μπορεί να παραμείνει βιώσιμο και ανταγωνιστικό. Η πολιτεία και το κέντρο των αποφάσεων ,οφείλουν να ακούσουν την βροντερή φωνή των Εβριτών και να στηρίξουν με στοχευμένες πρωτοβουλίες την παραγωγή άρα και το εργοστάσιο. Η παράδοση, η κουλτούρα, η τεχνογνωσία και πάνω από όλα οι αγρότες του τόπου μας και αποτελούν εχέγγυα επιτυχίας μίας νέας πορείας του εργοστασίου .

Οποιαδήποτε άλλη σκέψη ή ενέργεια συνιστά προδοσία της αναγεννητικής προσπάθειας της χώρας στην οποία ο πρωτογενής τομέας διαδραματίζει ρόλο εμβρυουλκού της.

Όχι στο εγκληματικό κλείσιμο του ζαχαρουργείου της Ορεστιάδας .

.Στηρίζουμε όλοι ,με όλες μας τις δυνάμεις την λειτουργία του μην επιτρέποντας σε κανένα να διαγράψει την ιστορία μας ,την ίδια μας την αναπτυξιακή υπόσταση.

Τέλος η επανεμφάνιση κρούσματος ευλογιάς αλλά και καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια του Έβρου επιβάλλουν την άμεση και χωρίς χρονοτριβή, θωράκιση του κτηνοτροφικού τομέα, με την ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών ,την έγκαιρη ενημέρωση για θέματα ζωονόσων με διασυνοριακή συνεργασία και επίσπευση των διαδικασιών αποζημιώσεων.

Αν αφήσουμε και την κτηνοτροφία στις δυνάμεις της ανικανότητας και της αδράνειας ,χωρίς να αναδείξουμε το ρόλο της στην τοπική οικονομία ,χωρίς να σχεδιάσουμε το μέλλον ,τότε είναι θέμα χρόνου να καταστραφεί ο πιο νευραλγικός καθετοποιημένος παραγωγικός τομέας του Έβρου: οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες παραγωγοί ζωοτροφών και οι μονάδες επεξεργασίας των προϊόντων .

Δυστυχώς ανάπτυξη με λόγια και ευχολόγια δεν γίνεται. Η τραγωδία του Έβρου αποτελεί την απάντηση σε ένα ψευδεπίγραφο εθνικό «success story» στο οποίο ,για κάποιους,αξία έχουν μόνο οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι.»


Συντάκτης Νewsroom 20 Ιουλίου, 2014 20:26

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV