ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ: Τιμές – κοροϊδία στα τεύτλα

Συντάκτης Νewsroom 3 Ιανουαρίου, 2012 20:28

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  Ν. ΕΒΡΟΥ: Τιμές – κοροϊδία στα τεύτλα


Οι τιμές που δίνει φέτος η ΕΒΖ είναι
κατά πολύ μικρότερες ακόμα και από τις τιμές του 2005…


Τιμές – κοροϊδία δίνει στα τεύτλα και για το 2012 η διοίκηση της Ε.Β.ΖΕ, οδηγώντας την τευτλοκαλλιέργεια σε εξαφάνιση. Η διοίκηση της ΕΒΖ αποφάσισε για φέτος μια αύξηση στην τιμή λιγότερο από 10%, αλλά η τιμή αυτή δε συμφέρει πάλι τους αγρότες να σπείρουν τεύτλα.

Πέρυσι ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της τευτλοκαλλιέργειας, αφού καλλιεργήθηκαν μόλις 58.000 στρέμματα και η παραγωγή ζάχαρης ήταν μόλις 38.000 τόνοι περίπου, όταν το 2005 είχαν καλλιεργηθεί 418.000 στρέμματα και η παραγωγή ήταν 320.000 τόνοι περίπου.

Η διοίκηση της ΕΒΖ αποφάσισε φέτος να δοθεί τιμή για τα τεύτλα

  • με ζαχαρικό τίτλο 12   24,6   ευρώ/τόνο  από 22,43 ευρώ/τόνο το 2011,

  • με ζαχαρικό τίτλο 14   34,6   ευρώ/τόνο από 32,65 ευρώ/τόνο το 2011

  • με ζαχαρικό τίτλο 16   42,14 ευρώ/τόνο από 39,99 ευρώ/τόνο.

Επίσης, αποφασίστηκαν ευκολίες πληρωμής για την αγορά των απαραίτητων καλλιεργητικών εφοδίων. Αλλά, οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν τιμή της προκοπής και βιώσιμο εισόδημα για να μπορέσουν να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Οι τιμές που δίνει φέτος η ΕΒΖ είναι κατά πολύ μικρότερες ακόμα και από τις τιμές του 2005. Και από φέτος δεν υπάρχει και η συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση (30 με 40 ευρώ το στρέμμα) ενώ από το 2010 έχει καταργηθεί και το λεγόμενο στρεμματικό πριμ (10 – 15 ευρώ το στρέμμα).

Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται, η τευτλοκαλλιέργεια είναι ασύμφορη. Οι κυβερνώντες βέβαια επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις επικαλούμενοι την ολοκληρωμένη διαχείριση. Κάνουν προπαγανδιστικά λόγο για επιδότηση 40 ευρώ το στρέμμα. Για να δοθούν 40 ευρώ το στρέμμα σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν καλλιεργηθεί 100.000 στρέμματα με τεύτλα. Αν καλλιεργηθούν 200.000 στρέμματα η ενίσχυση αυτή θα είναι 20 ευρώ το στρέμμα. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η Κομισιόν θα δώσει την έγκριση για το σχετικό πρόγραμμα το όποιο προβλέπεται να είναι τριετές και ύψους 12 εκατ. ευρώ, που σημαίνει 4 εκατ. ευρώ το χρόνο. Όμως, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να απορριφθεί το σχετικό πρόγραμμα από την Κομισιόν και το πιο πιθανό είναι  να μην εγκριθεί έγκαιρα ο σχετικός φάκελος για το 2012 και να μη δοθεί φέτος ενίσχυση για ολοκληρωμένη διαχείριση.

Ταυτόχρονα, η «Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ–ΝΔ-ΛΑΟΣ» , οι διοικήσεις της ΑΤΕ και της ΕΒΖ, προχωρούν το σχέδιο ξεπουλήματος της βιομηχανίας κατ’ εντολή  του μνημονίου. Μάλιστα, έχουν γίνει και  δηλώσεις ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 η ΕΒΖ θα έχει πουληθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες για ποια ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας μπορεί να μιλήσει κανείς;..

Η απάντηση σ’ αυτή την ολέθρια πολιτική βρίσκεται στο δυνάμωμα του κοινού μετώπου πάλης για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλολαϊκής πολιτικής, που θα οδηγεί σε ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, με κριτήριο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, και θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, της  αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η Ομοσπονδία αγροτικών Συλλόγων Ν. Έβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ » καλεί την  αγροτιά    να αγωνιστεί σήμερα   ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και της ΕΒΖ  και να  απαιτήσει:

  • Στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων όπως η ΕΒΖ.

  • Πολιτική μείωσης του κόστους παραγωγής.

  • Απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΠΟΕ.

  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.



Συντάκτης Νewsroom 3 Ιανουαρίου, 2012 20:28

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV