Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου: Άμεσα μέτρα για πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους

Συντάκτης Νewsroom 14 Ιανουαρίου, 2021 11:07

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου: Άμεσα μέτρα για πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η Ενότητα” καλεί με ανακοίνωσή της αγρότες, κτηνοτρόφους και συλλόγους να είναι σε ετοιμότητα για την διεκδίκηση αποζημιώσεων μετά τις καταστροφές σε εκτάσεις, περιουσίες και ζωικό κεφάλαιο σε όλο τον Έβρο λόγω των σφοδρών καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα η Ομοσπονδία ρίχνει βολές προς κάθε αρμόδιο για έλλειψη αντιπλημμυρικών και άλλων μέτρων και ζητά άμεσα μετρά για όσους αγροκτηνοτρόφους υπέστησαν ζζημιές προκειμένου να ορθοποδήσουν γρήγορα:

Με τις πρώτες βροχοπτώσεις στο ίδιο έργο θεατές


Συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι

Δυστυχώς για άλλη μια φορά  με τις πρώτες βροχές, ύστερα από πολλούς μήνες ανομβρίας, ζούμε και πάλι τραγικές καταστάσεις. Καταστροφές στο οδικό δίκτυο, στις γέφυρες, στα δίκτυα πόσιμου νερού, διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα, ζημιές στις καλλιέργειες, στο ζωικό κεφάλαιο, σε εγκαταστάσεις, σε θερμοκήπια, και κτηνοτροφικές μονάδες. Για άλλη μια φορά κόποι μιας ολόκληρης ζωής «βούλιαξαν» στα λασπόνερα των πρώτων βροχοπτώσεων.

Συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα μας πουν και πάλι οι κυβερνώντες, οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, οι διάφοροι φορείς του κράτους, τα φιλικά προς αυτούς ΜΜΕ προκειμένου να δικαιολογήσουν τις τεράστιες ευθύνες τους ,τη γνωστή  «καραμέλα»  των «ακραίων καιρικών φαινομένων»  και ότι  μας φταίει  «ο κακός μας ο καιρός».

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως εδώ και χρόνια δεν πήραν τα μέτρα προστασίας στην περιοχή μας με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, δεν πρόταξαν το συμφέρον των κατοίκων των χωριών μας, που έχουν ανάγκη από σοβαρά έργα υποδομών.

Σε κάθε βροχή, σε κάθε πλημμύρα γίνεται φανερή

  • Η έλλειψη σχεδίου για την άμεση παρέμβαση και εκτέλεση δράσεων, που θα μπορούσαν να προλάβουν και να περιορίσουν τις συνέπειες αντίστοιχων φαινομένων.
  • Η έλλειψη συντονισμού οργάνων και φορέων, η απουσία οργάνου που μπορεί να πάρει άμεσες αποφάσεις.
  • Η έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού σε περιοχές με σοβαρά προβλήματα.
  • Η έλλειψη ανθρώπινου και ειδικευμένου δυναμικού  σε πολλές υπηρεσίες.  

Σε μια περίοδο που και λόγω της καραντίνας οξύνονται τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, απαιτούμε από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους  άμεσα μέτρα για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε.

Απαιτούμε:

  • Να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους και γενναία χρηματοδότηση, ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με την συνολική διαχείριση – αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών παραγωγής, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και η αποζημίωση στο 100% του κεφαλαίου και του χαμένου εισοδήματος χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% και να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση, κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταυλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού εξοπλισμού, εργαλείων και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
  •  Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της .
  •  Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα.
  • Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα.
  • Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. 
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους , τους αγροτοκτηνοτρόφους των χωριών μας να είναι  σε ετοιμότητα, ώστε άμεσα να πάρουμε πρωτοβουλίες διεκδίκησης των παραπάνω αιτημάτων.


Συντάκτης Νewsroom 14 Ιανουαρίου, 2021 11:07

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV