Οι προτάσεις των Οικολόγων Πρασίνων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά – Επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης

Συντάκτης Νewsroom 28 Σεπτεμβρίου, 2012 13:48

Οι προτάσεις των Οικολόγων Πρασίνων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά – Επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης

Τις προτάσεις τους για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, υπέβαλαν σήμερα με επιστολή τους στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη και τον γενικό γραμματέα Καταναλωτή κ. Στεργίου οι Οικολόγοι Πράσινοι. Επισημαίνουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ρόλου του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με την επισήμανση της υποχρέωσης των Τραπεζών να προβαίνουν σε αιτιολογημένη και εξατομικευμένη απάντηση απέναντι στο κάθε αίτημα.
Επιπλέον υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους κάτω από σαφείς προϋποθέσεις, έμποροι με ετήσια δηλωθέντα εισοδήματα μικρότερα των 15.000 ευρώ και να παραταθεί η αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.


Αναλυτικά ακολουθεί το περιεχόμενο της επιστολής

ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Εν μέσω της Ελληνικής οικονομικής κρίσης, μία ιδιαίτερη κατηγορία Ελλήνων πολιτών βρίσκεται στα πρόθυρα της έσχατης εξαθλίωσης και με έκδηλα ήδη τα φαινόμενα αυτοκτονικών τάσεων αφενός, αλλά και αφετέρου με την κατάθλιψη να εξαπλώνεται μέσα στην Ελληνική οικογένεια.

Τα παραπάνω συνεπάγονται πέραν του ψυχολογικού προβλήματος, έντονη πίεση στο ήδη πιεσμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους).

 

Μέσα σ αυτή την ζοφερή κατάσταση το μοναδικό Νομοθετικό εργαλείο που αποδεδειγμένα έχει βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων είναι ο Νόμος 3869/2010 για την ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

 

Ο συγκεκριμένος Νόμος μετά από δυο περίπου χρόνια λειτουργίας έχει δείξει την δυναμική του αλλά και τις αδυναμίες του.

 

Οι  ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ προτείνουμε στα πλαίσια την ενδυνάμωσης του εν λόγω Νόμου τα παρακάτω:

 

1) Ενίσχυση του ρόλου του Εξωδικαστικού συμβιβασμού του άρθρου.2 παρ 1 του Ν 3869/2010 ώστε οι περισσότερες περιπτώσεις να επιλύονται εκεί και να μην χρειάζεται η προσφυγή στα Ειρηνοδικεία.

 

Συγκεκριμένα δε με:

α) Υποχρέωση των Πιστωτών σε εξατομικευμένη απάντηση στα πλαίσια του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των πολιτών για εξόφληση (όπως ακριβώς έπρεπε να κάνουν όταν πρόκειται να δώσουν ένα δάνειο ή να παρέχουν μία πίστωση), με βάση το σύνολο των υποχρεώσεών των πολιτών, καθώς και με βάση τις πραγματικές δυνατότητες είσπραξης εάν εξαντλούσαν όλα τα ένδικα μέτρα είσπραξης των απαιτήσεών τους.

 

β) Η απάντηση των Τραπεζών να λαμβάνεται υπόψιν από τα Ειρηνοδικεία (εάν η υπόθεση καταλήξει εκεί) προκειμένου ο/η Ειρηνοδίκης να έχει γνώση για το κατά πόσο οι Πιστωτές προέβησαν όντως σε ειλικρινή προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης. Αν ο/η Ειρηνοδίκης κρίνει ότι η προσπάθεια των Πιστωτών ήταν προσχηματική, τότε για τον συγκεκριμένο Πιστωτή θα λαμβάνεται υπόψιν μόνο η πρόταση του προσφεύγοντος φυσικού προσώπου για την συγκεκριμένη οφειλή .

 

γ) Ενίσχυση των Ενώσεων Καταναλωτών προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν την προσπάθεια στα πλαίσια του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού.

 

δ) Ενίσχυση των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας (με τον ίδιο τρόπο που θα γίνει για τις Ενώσεις Καταναλωτών)

 

ε) Υποχρεωτική εμπλοκή όλων των Δικηγορικών Συλλόγων στο Πανελλήνιο Δίκτυο υποστήριξης των υπερχρεωμένων καταναλωτών.

 

2) Να περιληφθούν στις κατηγορίες φυσικών προσώπων που μπορούν να προσφύγουν στον Νόμο και οι κατηγορίες εμπόρων εφ όσον:

α) Δεν έχουν κάνει οριστική και ολική παύση πληρωμών

β) Απασχολούν το πολύ μέχρι ένα άτομο ως προσωπικό (και εφ όσον δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το τελευταίο έτος)

γ) Το καθαρό εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 15.000ευρώ (κατά το προηγούμενο από την υποβολή της Αίτησης Εξωδικαστικού συμβιβασμού, οικονομικό έτος)

δ) Το ύψος των επαγγελματικών τους δανείων δεν ξεπερνά τα 50.000ευρώ (κεφάλαιο)

 

Πέραν των παραπάνω θα πρέπει να υπάρξει


1) νέα Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να παραταθεί η αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης ή μοναδικής κατοικίας της παρ. 2 του άρθρου 9 του Ν. 3869/2010 τουλάχιστον μέχρι 31.12.2013.

 

2) τροποποίηση του Νόμου 3226/2004 ( Δικαίωμα Νομικής βοήθειας), έτσι ώστε δικαιούχοι του Δικαιώματος νομικής βοήθειας να είναι αυτοί που το οικογενειακό τους εισόδημα είναι κατώτερο από το 150% των κατώτατων ετήσιων ατομικών αποδοχών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η εν λόγω τροποποίηση κρίνεται απαραίτητη καθώς ενώ τα κατώτατα όρια των ετήσιων ατομικών αποδοχών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχουν πέσει τραγικά, οι αμοιβές για όλες τις νομικές εργασίες έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα και σε αρκετές μάλιστα από αυτές έχουν ανέβει, με αποτέλεσμα πολίτες που έχουν ανώτερο των 5000 ευρώ εισόδημα να θεωρούνται πλούσιοι και να μην έχουν το δικαίωμα σε δωρεάν νομική βοήθεια.

Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

 


Συντάκτης Νewsroom 28 Σεπτεμβρίου, 2012 13:48

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV