Οι “μάχες” στον Έβρο και η “μάχη της παραπληροφόρησης”

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 9 Μαρτίου, 2020 15:47

Οι “μάχες” στον Έβρο και η “μάχη της παραπληροφόρησης”

Ο Έβρος αντιμετωπίζει τις τελευταίες 10 ημέρες μια πρωτοφανή και εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με εικόνες στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ιδιαίτερα στην περιοχή των Καστανεών να θυμίζουν “πεδίο μάχης”.

Δυστυχώς την όλη ήδη δύσκολη κατάσταση δυσχεραίνει περισσότερο η εξάπλωση ψευδών ειδήσεων που παρατηρήθηκε από τις πρώτες κιόλας ημέρες όλης αυτής της κρίσης, η διασπορά των οποίων προκαλεί και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό “fake news” που αναδημοσιεύτηκε σε πολλές διαδικτυακές σελίδες ενημέρωσης για τα όσα διαδραματίζονται στον Έβρο ανέφερε λίγο-πολύ το εξής: “ομάδα αποτελούμενη από κυνηγούς – εθνοφύλακες «περιπολούσε» στην συνοριακή περιοχή του Νότιου Έβρου, στις Φέρες όταν ένας εξ αυτών φέρεται να πυροβόλησε κατά λάθος αστυνομικό, νομίζοντας ότι πρόκειται για μετανάστη που έχει μπει στο ελληνικό έδαφος“.


Τους παραπάνω ισχυρισμούς διέψευσε με ανακοίνωσή της η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

Ανακοινώνεται ότι, από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν έχει καταγράφει περιστατικό σε βάρος αστυνομικού την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή Φερών Έβρου.
Ως εκ τούτου τα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες που η όλη κατάσταση στον Έβρο γίνεται βορά στην παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες ειδήσεις με αποτέλεσμα διάφορα “fake news” να γεμίζουν ποικίλα ενημερωτικά σάιτ και να κατακλύζουν σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ των ψεύτικων ειδήσεων αυτών των ημερών “δεσπόζουν” κάποιες όπως η διάδοση από διάφορες ιστοσελίδες που ανέφερε πως “ξεκίνησε επιστράτευση και νέοι παρουσιάζονται σε αστυνομικά τμήματα” και άλλες παρόμοιες παραλλαγές αυτής της λανθασμένης πληροφορίας που μεταδόθηκε ως είδηση. Εξίσου ακραία και η ψεύτικη είδηση περί εκκένωσης του χωριού Καστανιές με βαρύγδουπες διανθίσεις όπως “γυναίκες και παιδιά εγκατέλειψαν το χωριό προ του κινδύνου διάρρηξης της αμυντικής διάταξης“. Η “είδηση” αυτή κυκλοφόρησε σε δημοσιεύματα και κοινωνικά δίκτυα ταχύτατα και φυσικά διαψεύστηκε από πολλές πλευρές ενώ κινήθηκαν και σχετικές ποινικές διαδικασίες για αυτούς που ξεκίνησαν την διασπορά της. Αυτά είναι τα πιο “τρανταχτά” και μόνο μερικά από τα ψεύτικα δημοσιεύματα για την κατάσταση στον Έβρο που παρουσιάζονται ως αληθινά το τελευταίο διάστημα.

Η κατάσταση και τα γεγονότα στον Έβρο ως έχουν τις τελευταίες ημέρες κρίνονται ήδη δύσκολα και η διασπορά και ο διαμοιρασμός fake news δυστυχώς κάνει ακόμα δυσκολότερα τα πράγματα πανικοβάλλοντας τους πολίτες, προκαλώντας στρεβλές εντυπώσεις και διχάζοντας την κοινή γνώμη. Διπλή και τριπλή προσοχή λοιπόν σε κάθε δημοσίευμα που διαβάζουμε πριν πειστούμε από τα γραφόμενά του και το μοιραστούμε. Μην ξεχνάμε “το ψέμα κάνει το γύρο του κόσμου πριν η αλήθεια προλάβει να φορέσει τα παπούτσια της”.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 9 Μαρτίου, 2020 15:47

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV