Οικονόμου: Το σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο – 500 δασοκομάντος, εναέρια μέσα και πρόληψη

Συντάκτης Νewsroom 31 Μαΐου, 2022 10:56

Οικονόμου: Το σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο – 500 δασοκομάντος, εναέρια μέσα και πρόληψη

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιπυρική περίοδο ανέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Όπως είπε αρχικά: «Χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα και εγρήγορση. Στην προσπάθεια αυτή, μια νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους και θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι από τις 10 Ιουνίου. Θα στελεχώσουν τις ειδικές μονάδες των δασικών επιχειρήσεων.


Επιπλέον, διπλασιάζεται ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών του ΠΣ, φτάνοντας στους 4.000 φέτος σε όλη τη χώρα. Την ίδια στιγμή εκπαιδεύονται άλλοι 2.000 εθελοντές των εθελοντικών ομάδων της Πολιτικής Προστασίας», είπε.

Ο κ. Οικονόμου συνέχισε λέγοντας πως:

«Για πρώτη φορά φέτος η Ελλάδα θα φιλοξενήσει πυροσβέστες από 6 ευρωπαϊκές χώρες: Από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία. Θα είναι εδώ νωρίτερα, με στόχο την άμεση πρόσβαση εκεί που θα παραστεί ανάγκη και για την ανταλλαγή της τεχνογνωσίας καθώς η συμβολή τους στην περσινή περίοδο ήταν καθοριστική».

Για τα εναέρια μέσα συνέχισε, από φέτος θα είναι αυξημένα.

«Θα έχουμε 42 μισθομένα έναντι 31 του 2021 συν 40 εναέρια από τον εθνικό στόλο. Η συνολική δύναμη θα ανέρχεται σε 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα. Για πρώτη φορά, η χώρα μας χρηματοδοτείται για την ενοικίαση ενός ελικοπτέρου βαρέως τύπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα είναι στη διάθεσή μας την περίοδο του Ιουλίου και Αυγούστου».

«Στο επίκεντρο και φέτος ήταν και παραμένει η πρόληψη. Για το σκοπό αυτό αυξάνεται σημαντικά η επίγεια αλλά και η εναέρια επιχείρηση ενώ οι περίπολοι των Ενόπλων Δυνάμεων μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές. Παράλληλα, υπερδιπλασιάζονται οι περίπολοι του Πυροσβεστικού Σώματος και αυξάνονται οι εναέριες περιπολίες, ενώ σημαντικά αυξημένη θα είναι και η συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων. Ακόμη θα εκτελούνται καθαρισμοί σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και σε περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους, ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες, συντηρούνται δασικοί δρόμοι. Όλα αυτά με μια συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατ. ευρώ. Για καθαρισμούς αστικών και υπεραστικών δασών, έχουν δοθεί περίπου 18,5 εκατ. ευρώ στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης», συνέχισε.

Για την Σύνοδο Κορυφής
Αναφορικά με την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε το κύριο θέμα την ενεργειακή αγορά.

«Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει για ακόμη μια φορά ότι όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση για από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, είναι και η στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις απότομες και μεγάλες αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια».

Η ισορροπία στο μέσο μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο είναι σημαντική. Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επειδή οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλεί διαρκώς κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει όλη την κοινωνία».

Για τα επεισόδια στο ΑΠΘ
Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως το εθνικό πρόγραμμα στήριξης είναι σε εφαρμογή, ενώ έκανε αναφορά και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και τα επεισόδια στο ΑΠΘ.

Όπως είπε «εξαιτίας της βίαιης αντίδρασης εναντίον της αστυνομίας, δυστυχώς συνέβη ο τραυματισμός ενός φοιτητή και ενός αστυνομικού», και σημείωσε πως «ορισμένοι τραμπούκοι με όρους συμμορίας προσπάθησαν να επιβάλουν τις δικές τους αποφάσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει η Πολιτεία να εφαρμόσουν τους δικούς τους νόμους στα πανεπιστήμια. Εμείς δεν επιδιώκουμε καμία εντάση, βιβλιοθήκη θέλουμε να κάνουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να επιβάλλουν τις δικές τους συνήθειες».

Για την κατάληψη των ελληνικών πλοίων στο Ιράν
Ακόμη, αναφορικά με την κατάληψη των δύο ελληνικών πλοίων από τους Φρουρούς της Επανάστασης, τόνισε πως τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Επισήμανε πως «έχουν ενημερωθεί οι συμμαχοί μας και τα πλοία που πλέουν στην περιοχή να προσαρμοστούν σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που διαμόρφωσε η ιρανική κυβέρνηση».

Για την Τουρκία
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «προφανώς και ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους» για την τουρκική προκλητικότητα.

«Η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν θα υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο όπως κάνουν την τελευταία διετία, μια πραγματικότητα στην οποία αντανακλά ο εκνευρισμός της Τουρκίας συνολικά», είπε χαρακτηριστικά.

cnn.gr


Συντάκτης Νewsroom 31 Μαΐου, 2022 10:56

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV