Ξεκάθαρη θέση των βουλευτών ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας

Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 21 Απριλίου, 2021 13:43

Ξεκάθαρη θέση των βουλευτών ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας

Έκταση συνεδρίαση την Μεγάλη Τρίτη με παρουσία των βουλευτών αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση

Συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε εχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας με 5 θέματα στην ημερήσια διάταξη εκ των οποίων σημαντικότερο η λήψη απόφασης για ενέργειες του Δήμου Ορεστιάδας σχετικά με τις δομές στην Κοινότητα Φυλακίου.

Τον λόγο αρχικά για το επίμαχο θέμα (αφου τα υπόλοιπα ψηφιστηκαν ομοφωνα με συνοπτικές διαδικασίες) πήρε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Μαυρίδης ο οποίος εξιστόρισε όλα τα γεγονότα από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα χαρακτηρίζοντας ως μια μικρή νίκη τα όσα κατάφερε η Επιτροπή Αγώνα αλλά και την ανάγκη να συνεχιστούν οι διεκδικήσεις μέχρι να επιτευχθεί η απόλυτη στόχευση που είναι να μην επεκταθεί καμία δομή στο Φυλάκιο.Μεταξύ άλλων ο κ. Μαυρίδης χαρακτήρησε καθαρά κυβερνητική απόφαση τα όσα διαδραματίζονται στο μεταναστευτικό συμπληρώνοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λάβει κάποια απόφαση.


Στη συνέχεια η επικεφαλής της παράταξης Δήμος Ορεστιάδας Τόπος Να Ζω Μαρία Γκουγκουσκίδου αναφέρθηκε στην τοποθέτηση της στην παρουσία των αξιωματούχων της ΕΕ και της Κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2020 στην περιοχή μας όπου δεσμεύτηκαν για την θωράκιση των συνόρων.Εξιστόρισε και αυτή μια σειρά γεγονότων που έχουν να κάνουν με την επέκταση του ΚΥΤ και του ΠΡΟΚΕΚΑ.Τόνισε ποικιλοτρόπως ότι δεν συμμερίζεται ακραίες απόψεις και ενώνει της φωνή της με τους όσους προβληματίζονται και αντιδρούν για τα σχεδία της ΕΕ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η κ. Γκουγκουσκίδου επέριψε ευθύνες στον Δήμαρχο Ορεστιάδας και πρότεινε να αρθεί η εμπιστοσύνη του Σώματος στην Κυβέρνηση και τους βουλευτές ως ένα μέτρο πίεσης μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.Ακόμα σχολίασε και τη θέση κάποιων δημοτικών συμβούλων για παραίτηση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία εν μέρη υιοθέτησε ως ένα μέτρο που θα εκφράστει με αυτό η δυσαρέσκεια προς την Κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Είναι στο Χέρι Μας” Σάκης Παπανδρέου εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τον χειρισμό της υπόθεσης λέγοντας πως και ο ίδιος έκανε υποχωρήσεις στο πλαίσιο της σύμπνοιας.Χαρακτήρησε υπεύθυνους για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη αλλά έβαλε στο κάδρο και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μέτιο.Επιπροσθέτων κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι καθυστέρησε να αντιδράσει ακολουθώντας “πολιτική επιστολών”.Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι η παράταξη του έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την Επιτροπή Αγώνα καθώς δεν εντοπίζει διάθεση για καταγγελτική δράση.Τέλος ο κ. Παπανδρέου είπε ότι φυλακές χτίζουν οι κυβερνήσεις σε πόλεις που τις αφήνουν αδιάφορες και ότι εάν είχαμε κινητοποιηθεί νωρίτερα για μεγάλα προβλήματα ίσως η πόλη να ήταν αναβαθμισμένη.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Καζαλτζής ο οποίος κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι τρέχει την επέκταση των δομών χωρίς να επικοινωνεί με την τοπική κοινωνία ενώ πραγματοποιεί προσχηματικές τηλεδιασκέψεις. Ο επικεφαλής της Δημοτικής Επαναφοράς τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις είχαν αποτέλεσμα ενώ με τη σειρά του έθεσε ζήτημα για την λειτουργια και τον σκοπό της Επιτροπής Αγώνα ενώ τάχθηκε υπέρ της σύσσωμης παραίτησης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Σιανκούρης εμφανίστηκε απογοητευμένος από τη στάση της Κυβέρνησης και των τοπικών βουλευτών που όπως είπε χαρακτηριστικά έχουν ευθυγραμμιστεί με την Κυβέρνηση σε σημείο που και οι ίδιοι επιθυμούν την δημιουργία δομών.Ο ίδιος δήλωσε που δεν μετανιώνει για την συμμετοχή του στην Επιτροπή Αγώνα αν και έχει ολοκληρώσει το έργο της και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις ακόμα και με νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μάλιστα έδειξε και ο ίδιος την διάθεση να παραιτηθεί από τη θέση του σε περίπτωση που το αποφασίσουν όλοι.

Ο κ. Ζαλουφλής από τη Λαϊκή Συσπείρωση έκλεισε τον πρώτο κύκλο των τοποθετήσεων των επικεφαλής των παρατάξεων λέγοντας ότι η Κυβέρνηση παίζει ένα θέατρο του παραλόγου την ώρα που είναι έτοιμη να κάνει τη χώρα απέραντη φυλακή.Στο θέμα της παραίτησης στάθηκε αρνητικά λόγω πολιτικών πεποιθήσεων χρησιμοποιώντας ένα ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη.

Τον λόγο πήραν στην συνέχεια οι δημοτικοί σύμβουλοι ξεκινώντας από τον κ. Ασμανίδη ο οποίος έριξε ευθείες βολές κατά του Δημάρχου και της Επιτροπής Αγώνα που την χαρακτήρισε σκουριασμένη και παρωδία.Ο κ. Κυργιάννης ήταν ο δεύτερος δημοτικός σύμβουλος που πήρε το λόγο και σχολίασε το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκαν μέχρι και εκείνη την ώρα προτάσεις ενώ τόνισε ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στην δραστηριότητα τόσο των Βουλευτών όσο και του Περιφερειάρχη.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής Τσελεμπής, Ορμανλίδης, Παπαϊωάννου, Αρχοντίδης, Βαρσαμακίδης,Καραγιάννης και Μαρασλής καταφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους κατά των βουλευτών, της Κυβέρνησης και του Περιφερειάρχη κατηγορόντας τους ότι επιχείρησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες στο Δήμαρχο ενώ τόνισαν στο σύνολο τους ότι πρέπει να συνεχίσουν οι αγώνες και η λειτουργία της Επιτροπής και ότι η παραίτηση δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα.

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κατά την δευτερολογία του αφού αναφέρθηκε στο υψηλό και σοβαρό επίπεδο που κράτησαν στο σύνολό τους τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου είπε “κλείσαμε την πόρτα σε όσους ήθελαν να κερδίσουν πολιτικά και προσωπικά οφέλη από αυτή την υπόθεση” συμπληρώνοντας μάλιστα ότι πολλοί έχουν εκφραστεί στο παρελθόν υπέρ ανοικτών δομών και συνόρων και εξέφρασε την ελπίδα του να μην αλλάξουν τις στάσεις τους προκειμένου να καρπωθούν πολιτικά τις εξελίξεις.Στόχος της επιτροπής είναι η πλήρης επίτευξη του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου ,είπε ο κ. Μαυρίδης και τόνισε πως η επιτροπή πέτυχε να εκφράσει την τοπική κοινωνία απομονώνοντας ακραίες απόψεις.”Με επιχειρήματα αντιμετωπίσαμε την κυβέρνηση αποδείξαμε ότι μία τέτοια κίνηση είναι προς λάθος κατεύθυνση” και έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μας προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι “δεν μπορούμε να ανεχθούμε την συμπεριφορά της”.Συμπληρώνοντας ο κύριος Μαυρίδης είπε αρκετοί θα θέλενα να διαλυθεί η επιτροπή ή να αποτύχει.Η μόνη θεσμική αντίδραση μέχρι το Δεκέμβριο ήταν από τον Δήμαρχο Ορεστιάδας πρόσθεσε ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό του για την στάση των πολιτικών αρχηγών πλην του κυρίου Κουτσούμπα και του κυρίου Βελόπουλου.Τέλος ο κ. Μαυρίδης πρότεινε να κληθούν άμεσα οι βουλευτές για να μεταφέρουν επισήμως τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στον Πρωθυπουργό.

Τον λόγο πήρε ξανά η επικεφαλής της παράταξης Δήμος Ορεστιάδας Τόπος Να Ζω Μαρία Γκουγκουσκίδου.”Οι ευθύνες του Δημάρχου υπάρχουν ωστόσο δεν υπάρχει χρόνος για την απόδοση αυτών όσο διαρκεί ο αγώνας” τόνισε. Όσοι πρότειναν παραίτηση δεν το κάνουν λόγω ηττοπάθειας αλλά ως έσχατη λύση εξήγησε η κυρία Γκουγκουσκίδου.Η κυβέρνηση έδωσε απαντήσεις από τις δημοσιεύσεις της στην Διαύγεια, μάλιστα της έχει επιβεβαιώσει και ο βουλευτής Έβρου κύριος Δημοσχάκης, είπε συμπληρωματικά η κ. Γκουγκουσκίδου και πρότεινε νέες δυναμικές διεκδικήσεις αλλιώς να λυθεί η επιτροπή.

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας διευκρινίζοντας την πρόταση του είπε να δοθεί επίσημη απάντηση στους βουλευτές με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο κύριος Παπανδρέου στη δευτερολογία του είπε Αφού πλέον η παράταξη του δεν θα συμμετέχει στην επιτροπή αγώνα οι αποφάσεις να λαμβάνονται στα δημοτικά συμβούλια και στήριξε την οργανωτική επιτροπή των φορέων. Συμπληρωματικά ο κύριος Παπανδρέου Ανέφερε πως το πρόβλημα των δομών αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων Και υπάρχουν πολλά άλυτα προβλήματα τα οποία επιβάλλουν την παραίτηση ωστόσο στην δημοτική αρχή η παράταξη του χρεώνει μόνο την καθυστέρηση στην αντίδραση.

Ο κύριος Καζαλτζής στη δευτερολογία του είπε “αφού δεν υπάρχει περίπτωση απόφασης για παραιτήσεις ας σκεφτούμε προτάσεις αντιδράσεις και κλιμάκωσης”.

Κλείνοντας την συζήτηση του θέματος αυτό που αποφασίστηκε είναι να πραγματοποιηθεί νέο δημοτικό συμβούλιο την μεγάλη Τρίτη με προσκεκλημένους τους βουλευτές οι οποίοι θα πρέπει να ανακοινώσουν στο σώμα την επίσημη Κυβερνητική απόφαση με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες αλλά και να καθοριστούν οι επόμενες ενέργειες. Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με την αρνητική ψήφο του κυρίου Ασμανίδη και παρόν από τον κ. Ζαλουφλή


Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 21 Απριλίου, 2021 13:43

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV