Ντροπή! Από ορθοπεδικά είδη και τεχνητά βοηθήματα αναπήρων προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα το ΙΚΑ

Συντάκτης Νewsroom 7 Ιουνίου, 2011 08:03

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. απαιτεί την άμεση απόσυρση της απόφασης του ΙΚΑ, με την οποία επανακαθορίζονται τα χρηματικά ποσά που καταβάλλει το ΙΚΑ στους ασφαλισμένους με κινητικές αναπηρίες για ορθοπεδικά είδη και τεχνητά βοηθήματα και η οποία ήρθε αιφνιδιαστικά και ερήμην του αναπηρικού κινήματος!


Η Διοίκηση του ΙΚΑ χωρίς καμία αιτιολόγηση, με τρόπο δικτατορικό, προχώρησε στον  επανακαθορισμό των χρηματικών ποσών για είδη άκρως απαραίτητα για την αυτονομία και την αύξηση της λειτουργικότητας των ατόμων με κινητικές αναπηρίες, χωρίς καμία εμπεριστατωμένη μελέτη. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται νέες τιμές, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμηλότερες έως και 50% σε σχέση με τις προηγούμενες και δεν καλύπτουν τις τιμές εμπορίου. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής  είναι  οι ασφαλισμένοι των οποίων το πραγματικό εισόδημα έχει μειωθεί κατακόρυφα να κληθούν από αύριο να πληρώσουν από την τσέπη τους τη διαφορά.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ απαιτεί την απόσυρση αυτής της απόφασης, ζητά να δοθεί τέλος στην αγωνία των χιλιάδων ατόμων με αναπηρία, καθώς και να συγκροτηθεί άμεσα  Ειδική Επιτροπή με τη συμμετοχή της Ε.Σ.ΑμεΑ. και της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες (Ε.Ο.Κ.Α.) , με ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να εξεταστεί ο επανακαθορισμός των χορηγούμενων ορθοπεδικών ειδών και τεχνητών μελών, αφού ληφθούν υπόψη οι πραγματικές, κοινωνικές και ανθρώπινες ανάγκες των ατόμων με κινητικές αναπηρίες.

Η επιστολή της ΕΣΑμεΑ προς το ΙΚΑ

Κύριε Διοικητά,

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. εκφράζει την έντονη αγανάκτησή της προς τη Διοίκηση του ΙΚΑ, γιατί για μια άλλη μια φορά με αιφνίδιο τρόπο και ερήμην του αναπηρικού κινήματος προχώρησε στην έκδοση απόφασης με την οποία επανακαθορίζονται τα χρηματικά ποσά που καταβάλλει το ΙΚΑ στους ασφαλισμένους με κινητικές αναπηρίες για ορθοπεδικά είδη και τεχνητά βοηθήματα.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ αυθαίρετα, αβασάνιστα,  χωρίς καμία αιτιολόγηση, με τρόπο δικτατορικό προχώρησε στον  επανακαθορισμό των χρηματικών ποσών για είδη άκρως απαραίτητα για την αυτονομία και την αύξηση της λειτουργικότητας των ατόμων με κινητικές αναπηρίες. Επανακαθορισμός όπως φαίνεται για τη Διοίκηση του ΙΚΑ σημαίνει καθολική μείωση, αφού με την απόφασή του αυτή καθορίζει νέες τιμές, οι οποίες στο πλείστο των περιπτώσεων είναι χαμηλότερες έως και 50% σε σχέση με τις προηγούμενες και δεν καλύπτουν τις τιμές του εμπορίου. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής  είναι  οι ασφαλισμένοι με αναπηρία,  των οποίων το πραγματικό εισόδημα έχει μειωθεί κατακόρυφα, να κληθούν από αύριο να πληρώσουν από την τσέπη τους τη διαφορά.

Άξιον απορίας είναι βεβαίως γιατί η Διοίκηση του ΙΚΑ προχώρησε μέσα σε διάστημα ολίγων μηνών στην ίδια τακτική που είχε ακολουθήσει με την χορήγηση θεραπευτικού υποδήματος για το διαβητικό πόδι. Τακτική η οποία είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων από το χώρο της αναπηρίας και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Αντίδραση, βεβαίως, δικαιολογημένη αφού οδήγησε το ΙΚΑ να αποσύρει την τότε απαράδεκτη απόφασή του και να προχωρήσει μέσω δημοκρατικών διαδικασιών με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των πασχόντων σε νέα απόφαση.

Δικαιολογημένη και τώρα η αγανάκτηση και η οργή των ατόμων με κινητικές αναπηρίες και σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος, που διαπιστώνουν ότι η Διοίκηση του ΙΚΑ, χωρίς καμία εμπεριστατωμένη μελέτη, έχει προχωρήσει σε πρωτοφανείς και εξοντωτικές μειώσεις στα παρεχόμενα ορθοπεδικά είδη. Μειώσεις πρωτοφανείς για όλα τα άτομα με κινητική αναπηρία και ιδιαιτέρως για τα άτομα με ακρωτηριασμό, των οποίων η συμμετοχή στις δαπάνες αγοράς τεχνητών μελών αυξάνει σημαντικά.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ, βλέποντας ότι τα άτομα με κινητικές αναπηρίες βρίσκονται μπροστά στην πλήρη οικονομική εξαθλίωσή τους, απαιτεί την απόσυρση αυτής της απόφασης, η οποία δεν τιμά τις όποιες θετικές ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα από μέρους της Διοίκησης του ΙΚΑ για την αναγνώριση του συμβουλευτικού ρόλου των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία.

Κύριε Διοικητά,

Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε αντίθεση συλλογική ή μεμονωμένη είναι εύλογη και δίκαιη από όπου και εάν προέρχεται, και  ως εκ’ τούτου στηρίζεται από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η οποία ζητάει να δώσετε τέλος στην αγωνία των χιλιάδων ατόμων με αναπηρία και να προχωρήσετε εδώ και τώρα:

  1. Στην απόσυρση αυτής της απαράδεκτης Απόφασης
  2. Στην άμεση συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής με τη συμμετοχή της Ε.Σ.ΑμεΑ. και της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες (Ε.Ο.Κ.Α.) , με ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να εξεταστεί ο επανακαθορισμός των χορηγούμενων ορθοπεδικών ειδών και τεχνητών μελών, λαμβάνοντας υπόψη την σημερινή οικονομική πραγματικότητα και τις πραγματικές κοινωνικές και ανθρώπινες ανάγκες των ατόμων με κινητικές αναπηρίες.

Με εκτίμηση

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

 


Συντάκτης Νewsroom 7 Ιουνίου, 2011 08:03

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV