Να εφαρμοστεί άμεσα το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων ζητά η Ελένη Τσιαούση

Συντάκτης Νewsroom 3 Ιουνίου, 2011 07:36

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την άμεση εφαρμογή του Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και εισροών.


Στην  αναφορά  της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Ξεκίνησε ήδη η συγκομιδή και εμπορία των πρώιμων θερινών φρούτων  και σύντομα οι εμπορικές συναλλαγές των παραγωγών θα φτάσουν σε πλήρη ανάπτυξη. Όμως ακόμα οι αγρότες δεν είναι σε θέση να ελέγξουν αν οι έμποροι, στους οποίους θα δώσουν τα προϊόντα τους, είναι εγγεγραμμένοι ή όχι στο Μητρώο Εμπόρων. Το νομοσχέδιο για το «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και εισροών» έχει ψηφιστεί από τις 5/4/2011, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βγει στη δημοσιότητα καμιά λίστα με τα ονόματα αυτών που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο.

Ο κύριος στόχος του νομοσχεδίου ήταν «η εμπέδωση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των σχετικών με τα αγροτικά προϊόντα συναλλαγών», με τη θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του εμπόρου αγροτικών προϊόντων και την εγγραφή τους στο μητρώο, την υιοθέτηση ελάχιστων κριτηρίων από την πλευρά του κεφαλαίου, των επαγγελματικών εγκαταστάσεων και των εγγυήσεων που διαθέτουν, την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όποιον δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στο νόμο, την επιβολή οικονομικών αντικινήτρων στους αγρότες να συναλλάσσονται με εμπόρους εκτός του μητρώου και αυστηρών οικονομικών κυρώσεων σε όσους εμπόρους ενεργούν πράξεις χωρίς να είναι καταχωρημένοι στο μητρώο.

Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο «η μη αναγραφή του Ειδικού Αριθμού Εγγραφής στα Φορολογικά παραστατικά επιφέρει αυτοδίκαια τη μη αναγνώριση από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές και για όλους τους συναλλασσομένους του δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στη διεύθυνση αγροτικής πολιτικής και τεκμηρίωσης του ΥπΑΑΤ θα λειτουργούσε βάση δεδομένων στην οποία ο κάθε παραγωγός θα μπορούσε να διαβάσει τα ονόματα των εμπόρων που θα ανήκαν στο Μητρώο, για να έρθει σε συναλλαγή μαζί τους, αλλά πουθενά δεν υπάρχει τέτοια λίστα».

Με την αναφορά της η κα. Ε. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από τον  αρμόδιο Υπουργό, για τις περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου  να ολοκληρωθεί η σύσταση του Ενιαίου Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και εισροών, και να δημοσιοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα αυτών που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα που θα αφορά την επιλεξιμότητα των δαπανών των αγροτών στο μέλλον, από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές και για όλους τους συναλλασσομένους του δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ.

 


Συντάκτης Νewsroom 3 Ιουνίου, 2011 07:36

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV