Νέο άλμα του πληθωρισμού και της ακρίβειας ακόμα πιο δύσκολα βγαίνει ο μήνας

Συντάκτης Νewsroom 6 Ιουλίου, 2022 09:50

Νέο άλμα του πληθωρισμού και της ακρίβειας ακόμα πιο δύσκολα βγαίνει ο μήνας

Η Eurostat κατέγραψε νέο άλμα του πληθωρισμού στη χώρα μας στο 12% τον Ιούνιο. Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός συνέχισε τον Ιούνιο το ράλι των προηγούμενων μηνών όπου αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδα σε σχέση με το Μάιο που ήταν 10,5% δηλαδή τρέχει με αύξηση 14,5 %.

Απεναντίας σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι 8,6% τον Ιούνιο του 2022, από 8,1% τον Μάιο μεταβολή 0,5 μονάδες η  6,1%. Η διαφορά μεταξύ του πληθωρισμού της Ελλάδας και της Ευρωζώνης είναι 3,4 μονάδες τουτέστιν 39,5 % υψηλότερος στην Ελλάδα.
Φυσικά θα μας πουν τι θέλετε ζούμε σε μια οικονομία της «ελεύθερης» αγοράς, όπου οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών μπορούν πάντα να «αλλάξουν».

Στην πραγματικότητα, αυτό που βιώνουν οι πολίτες είναι οι τιμές να αυξάνονται με ξέφρενους ρυθμούς σε σχέση με άλλες χώρες γιατί η κυβέρνηση κάνει πλάτες στους «φίλους» της. Οι αυξήσεις άρχισαν να εμφανίζονται στην Ελλάδα εδώ και πάνω από ένα χρόνο και όχι με τα έναρξη του πολέμου της Ουκρανίας όπως αρέσκονται να μας λένε Υπουργοί και χρυσωμένα ΜΜΕ ως αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών που φέρουν την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως ήταν φρούδες οι ελπίδες για αποκλιμάκωση των τιμών μέσα στο καλοκαίρι. Το κύμα των αυξήσεων στα αγαθά πλατιάς κατανάλωσης απειλεί και κατατρώει  τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι πολίτες πληρώνουν τις επιλογές και την κοροϊδία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, πανάκριβα την ίδια ώρα που εξελίσσεται στις πλάτες τους ένα πάρτι με 7,5 δισ. απευθείας αναθέσεις, με χρυσούς μισθούς και μπόνους στα διορισμένα γαλάζια golden boys με αποκορύφωμα τον διοικητή και τα στελέχη της ΔΕΗ, με φοροαπαλλαγές και ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ισχυρούς και ανώτατες περιουσίες.

Την ίδια στιγμή πληροφορούμαστε ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ λόγω ακρίβειας έχουν εκτιναχθεί σε βάρος των χαμηλών εισοδημάτων.

Το φαινόμενο του πληθωρισμού δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο και δεν είναι ένα ουδέτερο οικονομικό και πολιτικό φαινόμενο.

Ο πληθωρισμός λειτουργεί ως μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος και πλούτου πλήττοντας τις περισσότερο ευπαθείς,ευάλωτες και αδύναμες κοινωνικές ομάδες και νοικοκυριά.

Ο πληθωρισμός μειώνει την αξία του χρήματος και των εισοδημάτων με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι με 1 ευρώ μπορείτε σήμερα να αγοράσετε λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες από ό,τι χθες αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ζήτημα επιλογών και όχι δυνατοτήτων.

Εστιάζοντας στην επόμενη ημέρα με την ανάδειξη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης στα άμεσα μέτρα ανακούφισης της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού είναι η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, με την ενεργοποίηση των αντίστοιχων θεσμικών εργαλείων, την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και στα κέρδη των εταιρειών, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ ή και περισσότερο ώστε να καλυφθεί μέρος των απωλειών του λαϊκού εισοδήματος.


Συντάκτης Νewsroom 6 Ιουλίου, 2022 09:50

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV