Μ. Τσάκας: Μεγάλες πιθανότητες για φυσικό αέριο σε Σουφλί και Διδυμότειχο

Συντάκτης Νewsroom 5 Φεβρουαρίου, 2021 14:06

Μ. Τσάκας: Μεγάλες πιθανότητες για φυσικό αέριο σε Σουφλί και Διδυμότειχο

Για την πορεία και την εξέλιξη των έργων για την διασύνδεση του φυσικού αερίου και τις προοπτικές που φέρνουν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μίλησε σήμερα στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Πρωινή Περιπολία” ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Μάριος Τσάκας

Για την πρώτη φάση των έργων που αφορά τα ήδη ενταγμένα έργα για συγχρηματοδότηση όλα κυλούν ομαλά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, υπάρχουν οριστικοί ανάδοχοι στα πρώτα έργα και αναμένεται από το ελεγκτικό η απόφαση για να ξεκινήσει η υλοποίηση. Στην Καβάλα και την Ορεστιάδα δημοπρατήθηκαν αργότερα και λήγουν αυτές τις ημέρες οι διορίες για τους υποψηφίους αναδόχους και συνολικά χρονικά οι διαδικασίες προχωρούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Μεγάλες οι πιθανότητες για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στον Έβρο από Κήπους μέχρι Ορεστιάδα

Στην συνάντηση με τον Περιφερειάρχη συζητήθηκαν και κάποια επιπλέον δίκτυα σε άλλες πόλεις με εξέχουσα πρόταση τη δημιουργία αγωγού στον Έβρο από τους Κήπους μέχρι την Ορεστιάδα, με στόχο την εξέλιξη της περιοχής. Ο κ. Τσάκας ανέφερε πως έχει καλές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα ένας τέτοιος αγωγός στον Έβρο. Επιπρόσθετα ο κ. Τσάκας ανέφερε ότι σε περίπτωση που γίνει πραγματικότητα η υλοποίηση αυτού του αγωγού ο σταθμός αποσυμπίεσης, που προβλέπεται για την σύνδεση του φυσικού αερίου στην Ορεστιάδα δεν θα ήταν αναγκαίος, για αυτό προσπαθούν να συνδέσουν τους δύο σχεδιασμούς, ωστόσο η ύπαρξη σταθμού αποσυμπίεσης στην Ορεστιάδα δεν είναι κάτι που θα απέτρεπε την δημιουργία αγωγού και από οικονομικής πλευράς.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ εξήγησε ακόμη τον τρόπο που θα γίνεται η σύνδεση κάποιας οικίας με το φυσικό αέριο λέγοντας πως είναι μια απλή διαδικασία.

“Πράσινη ανάπτυξη”: Πρώτα στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης το project για βιομεθάνιο

Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας ο σχεδιασμός προχωράει κανονικά επανέλαβε ο κ. Τσάκας ενώ στην συνέχεια εξήγησε την χρήση του βιομεθανίου και την σύνδεσή του με την πράσινη ανάπτυξη και την προσπάθεια που γίνεται μαζί με την Περιφέρεια για την δυνατότητα εξασφάλισης χρηματοδότησης από την ΕΕ, ένα project που τρέχει από την πρώτα στην δική μας Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ γίνεται αυτή την στιγμή μια αποτύπωση της ζωικής και φυτικής παραγωγής στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης για να βρεθούν τα μέρη για να κατασκευαστούν σταθμοί για βιομεθάνιο.

Πότε θα γίνουν οι πρώτες συνδέσεις φυσικού αερίου σε σπίτια και καταστήματα

Αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την άνοιξη (τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου) θα ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα στις τέσσερις πρώτες πόλεις της Περιφέρειας και λίγο αργότερα σε Ορεστιάδα και Καβάλα. Στις πρώτες τέσσερις πόλεις από την αρχή της κατασκευής θα μπορούν να συνδέονται παράλληλα οι καταναλωτές και με τον ίδιο τρόπο θα γίνεται και στην Ορεστιάδα οπότε τον επόμενο χειμώνα γίνεται η θέρμανση μέσω φυσικού αερίου.

Πρόγραμμα αλά “Εξοικονομώ” για μικρότερο κόστος μετατροπής από πετρέλαιο σε αέριο για τους καταναλωτές στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που συζητήθηκε στην συνάντηση με τον Περιφερειάρχη αφορά το κόστος εσωτερικής εγκατάστασης (σύνδεση λέβητα με μετρητή) με το οποίο κανονικά επιβαρύνεται ο καταναλωτής, καθώς η ΔΕΔΑ και η Περιφέρεια προσφέρουν την εγκατάσταση του εξωτερικού μετρητή δωρεάν. Υπάρχει η πρόθεση για πρόσκληση επιχορήγησης εσωτερικής εγκατάστασης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να μειωθεί αυτό το κόστος: “Ότι είναι το πρόγραμμα Εξοικονομώ για τις αλλαγές στα σπίτια φανταστείτε ένα ειδικό Εξοικονομώ που θα αφορά την μετατροπή από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο” ανέφερε ο κ. Τσάκας.


Συντάκτης Νewsroom 5 Φεβρουαρίου, 2021 14:06

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV