Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο περιβάλλοντος περίπατος της ΚΝΕ

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 9 Ιουνίου, 2021 12:14

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο περιβάλλοντος περίπατος της ΚΝΕ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η οργάνωση της ΚΝΕ στην Ορεστιάδα διοργάνωσε περιβαλλοντικό περίπατο στην Μπάρα Πενταλόφου.

Την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (05 Ιουνίου) η οργάνωση της ΚΝΕ στην Ορεστιάδα διοργάνωσε περιβαλλοντικό περίπατο στην Μπάρα Πενταλόφου όπου και ακολούθησε συζήτηση.

Η ΚΝΕ Ορεστιάδας ευχαριστεί θερμά τον Περιπατητικό & Φυσιολατρικό Όμιλο Πενταλόφου Ν. Έβρου “ΔΡΥΜΟΣ” για την υποδοχή και την ξενάγηση στην φυσική ομορφιά και τον φυσικό πλούτο του Βόρειου Έβρου. Ένα πλούτο που όμως, απειλείται με την συνεχή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων για το περιβάλλον.


Στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, υιοθετούνται νόμοι, υλοποιούνται επενδύσεις, εξελίξεις που συνοψίζονται ως το περιβόητο “Green New Deal”. Η πραγματικότητα όμως είναι πως το Green New Deal είναι μια κερδοφόρα διέξοδος στις “πράσινες επενδύσεις” των υπέρογκων κεφαλαίων των επιχειρηματικών ομίλων και οξύνει επιτατικά τα προβλήματα που βιώνει ο λαός.

Τα παραδείγματα που αποδεικνύουν την περιβαλλοντική καταστροφή που φέρνει η “πράσινη ανάπτυξη” του καπιταλιστικού κέρδους είναι ατελείωτα:

  • Δάση, δασικές εκτάσεις και περιοχές Natura σε ολόκληρη τη χώρα καταστρέφονται, για να κατασκευαστούν γιγαντιαία αιολικά πάρκα, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα, σε πλημμυρικά φαινόμενα στις παρακείμενες περιοχές, στη βιοποικιλότητα που καταστρέφεται από τα χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων.
  • Ολόκληρη η χώρα, κάθε μεγάλο βουνό, έχει γίνει πεδίο τοποθέτησης δεκάδων ή εκατοντάδων ανεμογεννητριών, με αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους, τις τοπικές οικονομίες, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Δυστυχώς εξαίρεση δεν μπορεί να αποτελέσει και η περιοχή του Β. Έβρου, όπου ήδη στο δάσος του Πενταλόφου, έχουν υποβληθεί αιτήσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών, με ορατούς τους παραπάνω κινδύνους. Άλλωστε είναι πολύ πρόσφατες οι πλημμύρες στο Μικρό Δέρειο, τον Απαλό και άλλα χωριά του Ν. Έβρου, όπου σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών, που είναι εγκατεστημένος στον ορεινό Έβρο, ταυτόχρονα τις συνέπειες που προκαλεί στην πανίδα του Εθνικού πάρκου της Δαδιάς.

Η λύση σε όλα αυτά βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, από αυτή που ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Ακριβώς γιατί η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί ανάπτυξη με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος που υπηρετεί το “Πράσινο New Deal”.

Η πραγματική διέξοδος είναι ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός. Η μόνη διέξοδος που μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη σχέση ανθρώπου και φύσης, να συνυπολογίσει τις ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου, τις δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής και την ανάγκη φιλολαϊκής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος. Θα εξασφαλίζει φθηνή και επαρκή Ενέργεια με ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η διαχείριση του νερού θα διασφαλίζει φθηνό, άφθονο και υψηλής ποιότητας νερό για τις λαϊκές ανάγκες και όχι νερό – πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό. Θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών, αλλά και την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, βασικός όρος για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του. Η πραγματική διέξοδος είναι ο σοσιαλισμός.

Σε αυτήν την κατεύθυνση τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ δίνουν καθημερινά μάχες σε όλες τις περιοχές της χώρας ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, στην προστασία του δασικού πλούτου, στην αναβάθμιση των υποδομών πολιτικής προστασίας, στην πρόληψη των βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, για περισσότερα αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα, για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας του εργαζόμενου λαού, για περισσότερα δάση με προστασία των πλούσιων οικοσυστημάτων τους και για κάθε πτυχή του σύνθετου προβλήματος της προστασίας του περιβάλλοντος.


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 9 Ιουνίου, 2021 12:14

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV