Μετά το χρυσάφι, το ζεόλιθο και τον αλβίτη – προσεχώς και πετρέλαιο στον Έβρο;

Συντάκτης Νewsroom 30 Ιουνίου, 2011 07:33

Οι αλπικές λεκάνες στη Δ. Ελλάδα κι η περιοχή ανοικτά του Έβρου είναι δύο από τα πεδία που συγκεντρώνουν σοβαρές πιθανότητες να «κρύβουν» κοιτάσματα με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Ο μόνος τρόπος, ωστόσο, για να διαπιστωθεί αν πράγματι ισχύει αυτό, είναι να έρθουν εταιρείες και να εκτελέσουν γεωτρήσεις.


Κάτι που, όμως, φαίνεται μάλλον δύσκολο, όσο τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας και της έλλειψης θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, εξακολουθούν να ορθώνονται ανυπέρβλητα στους επενδυτές.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε σε εκδήλωση που οργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη το ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα «Ελληνικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο: Αλήθεια ή μύθος», με τον τεχνικό σύμβουλο της Ενεργειακή Αιγαίου ΑΕ, Κ. Νικολάου να σημειώνει πως «η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Το Δημόσιο εάν ανοίξει σωστά τις περιοχές, με διαφάνεια και ίσους όρους, θα εκπλαγεί από το πόσες εταιρείες θα ανταποκριθούν. Θα ανοίξει μια αγορά. Γιατί από τις τηλεοράσεις πετρέλαιο δεν μπορείς να βρεις».

Με δηλώσεις του στην «Η» ο κ. Νικολάου αποκάλυψε πως ήδη η Ενεργειακή Αιγαίου έχει σε εξέλιξη επαφές μια ξένες εξειδικευμένες εταιρείες του πετρελαϊκού τομέα, με στόχο τη σύναψη συνεργασίας, χωρίς, προς το παρόν, να έχει καταλήξει σε κάτι οριστικό. «Περιμένουμε να ανοίξει η αγορά. Οσον αφορά στις πιθανές πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, ο κ. Νικολάου τόνισε ότι η δυτική Ελλάδα, με τις αλπικές λεκάνες που αποτελούν συνέχεια της Αλβανίας και της Ιταλίας, προσφέρεται. Ο κ. Νικολάου εκτίμησε επίσης πως η Ηπειρος, η Ακαρνανία, τα Γρεβενά, ο Θερμαϊκός κι άλλα σημεία της επικράτειας μπορεί να είναι πετρελαιοπιθανά, αλλά «η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ανεξερεύνητη καθώς έχουν γίνει μόλις 175 γεωτρήσεις, εκ των οποίων μόνο 20-22 ήταν αντιπροσωπευτικές με βάση τα σημερινά δεδομένα».

Πηγή: Ημερησία, Συντάκτης: Λεωνίδας Λιάμης


Συντάκτης Νewsroom 30 Ιουνίου, 2011 07:33

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV