Μεικτός ο τρόπος αποζημίωσης για το βαμβάκι με συνδυασμό ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ

Συντάκτης Νewsroom 3 Φεβρουαρίου, 2011 10:04

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις :


«Είχα δεσμευτεί απέναντι στους Έλληνες αγρότες ότι τα προβλήματα των αποζημιώσεων για το βαμβάκι θα τα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, μετά τις 31 Ιανουαρίου με το τέλος της συγκομιδής, όπου θα αποφασίζαμε και τον τρόπο αποζημίωσης τους.

Θέλω να πω ότι  απόφασή μας είναι ο τρόπος αποζημίωσης να είναι μεικτός, δηλαδή η ζημιά από τη βροχή μέσω του ΕΛΓΑ και η ζημιά από  το πράσινο σκουλήκι μέσω των ΠΣΕΑ.

Για το πρωτόκολλο το συγκεκριμένο και τα χρήματα που θα χρειαστούν, πρόκειται να περιμένουμε λίγο γιατί ζήτησαν ορισμένες περιοχές παράταση της συγκομιδής μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου και την τελική μας απόφαση για το πόσοι θα πληρωθούν και πόσο, θα την ανακοινώσουμε αμέσως μετά.

Θέλω, επίσης, να διαβεβαιώσω ότι όλες οι θεομηνίες που έπληξαν μέσα στο 2010 την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφική παραγωγή, θα προσπαθήσουμε να τις αποζημιώσουμε με βάση τους κανόνες που ίσχυαν μέχρι τώρα και ότι όποιες καταστροφές γίνουν  από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και μετά, θα γίνουν μέσα από το νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ που θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες.

Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους αγρότες να καταθέσουν όσο γίνεται γρηγορότερα τη δήλωση καλλιέργειας, προκειμένου το σύστημα να εκσυγχρονιστεί και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν και που ήδη εμείς έχουμε δρομολογήσει να υλοποιηθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητάτε και για το αγροτικό πετρέλαιο. Τι γίνεται;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ήταν μια συζήτηση στην Κυβέρνηση. Δεν μπορώ εγώ να δεσμεύσω την Κυβέρνηση. Όπως ξέρετε υπάρχει μια καταρχήν απόφαση για εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Αν το Υπουργείο Οικονομικών την αποφασίσει, είναι φανερό ότι στην εφαρμογή της κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση. Εμείς απλά θα προστατέψουμε τους αγρότες από περαιτέρω επιβάρυνση. Και αυτό μέσω της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Αν η Κυβέρνηση δεν αποφασίσει την εξίσωση,  εμείς έχουμε κάνει μια πρόταση για τη θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου. Επιφυλάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών να μελετήσει τα στοιχεία και να μας απαντήσει. Σας ευχαριστώ.

Τηλεοπτική κάλυψη από ΝΕΤ

Από δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Συντάκτης Νewsroom 3 Φεβρουαρίου, 2011 10:04

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV