Μαργαρίτης Σχοινάς: «Τα διδάγματα του Έβρου είναι erga omnes»

Συντάκτης Νewsroom 18 Μαΐου, 2020 22:07

Μαργαρίτης Σχοινάς: «Τα διδάγματα του Έβρου είναι erga omnes»

Συνέντευξη του Έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδιου επιτρόπου για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτη Σχοινά στο euronews και την Έφη Κουτσοκώστα, για την εκπομπή Global Conversation, αναλύει τους λόγους για την επιτυχία της Ελλάδας στη διαχείριση της πανδημίας τους COVID-19 και σχολιάζει τις νέες αναφορές της Τουρκίας ως προς το μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι τα «διδάγματα του Έβρου είναι erga omnes».

Euronews: Ένα άλλο θέμα στο οποίο θα ήθελα να περάσουμε είναι οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μάλιστα, βλέπουμε και στην Τουρκία λένε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από άποψη πανδημίας, και άρα επιστρέφουν στην πρότερη στάση τους και απέναντι στην Ελλάδα, που είναι φυσικά ότι μετανάστες και πρόσφυγες είναι ελεύθεροι να πάνε στην Ευρώπη, βεβαίως μέσω της Ελλάδας. Ποιά είναι η δική σας απάντηση; Θεωρείτε ότι είναι ένας εκβιασμός εκ μέρους της Τουρκίας αυτός;


Μαργαρίτης Σχοινάς: Εγώ θα συνιστούσα ψυχραιμία. Πιστεύω ότι αυτά που είδαμε στον Έβρο εκείνο το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας κατέστησαν δύο πράγματα σαφέστατα:

1) ότι κανένας από τους γείτονές μας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση εργαλειοποιώντας τον πόνο δυστυχισμένων ανθρώπων.

2) Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πια τη δυνατότητα, τα μέσα, την πολιτική βούληση να δράσει πολύ γρήγορα για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα.

Αυτά λοιπόν τα δύο διδάγματα του Έβρου είναι διδάγματα erga omnes, που ισχύουν για όλους και θα ήταν λάθος να μη διαβαστούν στη σωστή τους διάσταση.

Τώρα, σε σχέση με την Τουρκία: μετά τα γεγονότα του Έβρου, όπως ξέρετε, ο πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, την κυρία Φον Ντερ Λάϊεν, και ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ενεργοποιήθηκε μια διαδικασία, την οποία λέμε «διαδικασία Μπορέλ – Τσαβούσογλου» που είναι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, βασική δουλειά των οποίων είναι, στις επόμενες εβδομάδες να καταλήξουν σε μια επικαιροποιημένη εκδοχή της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, οποία ξαναφέρνει το μεταναστευτικό στη βάση μιας συναινετικής διαδικασίας. Δηλαδή δε θα πρέπει να έχει κανένας αμφιβολία στην Ευρώπη ότι χρειαζόμαστε την Τουρκία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών φαινομένων και των ροών, αλλά τη χρειαζόμαστε στο πλαίσιο μιας γερής, σταθερής βάσης συνεργασίας με αμοιβαίες υποχρεώσεις, τις οποίες και τα δύο μέρη θα τηρήσουν. Αυτή η διαδικασία Μπορέλ- Τσαβούσογλου, είναι σε πλήρη εξέλιξη και πιστεύω να καταλήξει σύντομα.


Συντάκτης Νewsroom 18 Μαΐου, 2020 22:07

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV