Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου οι προτάσεις για εξαγορά του 82,33% της Βιομηχανίας Ζάχαρης

Συντάκτης Νewsroom 13 Αυγούστου, 2011 07:34

Ξεκίνησε και επίσημα από την Κυριακή 7 Αυγούστου ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός της ATEbank για την πώληση της συμμετοχής που διαθέτει στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).


Οι εν δυνάμει μνηστήρες του 82,33% της βιομηχανίας ζάχαρης , που «βγαίνει στο σφυρί», θα πρέπει να καταθέσουν την ολοκληρωμένη μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντός τους έως το απόγευμα της 15ης Σεπτεμβρίου κι εφόσον κριθεί πως πληροί τις προϋποθέσεις της προκήρυξης, θα περάσει στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού.

Συνολικά η διαδικασία, όπως τονίζεται από το σύμβουλο EFG Equities, θα ξεδιπλωθεί σε τρία στάδια, πριν την ανάδειξη του νικητή. Το πρώτο βήμα, πιο συγκεκριμένα, προβλέπει την κατάθεση της μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στα μέσα του επόμενου μήνα. Οι μνηστήρες θα δηλώσουν, απλώς, παρόντες στην «κούρσα» της διεκδίκησης τους προς πώλησης ποσοστού, αλλά δεν έχουν δικαίωμα καμίας άμεσης ή έμμεσης επικοινωνίας με τη διοίκηση ή στελέχη της ATEbank.

Ελεγχος δικαιολογητικών
Στο πρώτο ξεκαθάρισμα που θα ακολουθήσει ο σύμβουλος θα ελέγξει τα δικαιολογητικά των φακέλων και εφόσον είναι σύμφωνα με τα κριτήρια (στοιχεία υποψηφίου, εμπειρία κι επαρκής οικονομική επιφάνεια κ.λπ.) τα οποία έχουν τεθεί, οι δυνάμει στρατηγικοί επενδυτές θα λάβουν το «πράσινο φως» για το επόμενο στάδιο. Έτσι, όσοι εξασφαλίσουν την έγκριση θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας με το σύμβουλο, που θα τους παράσχει, ακολούθως, μια σύντομη παρουσίαση του Ομίλου της ΕΒΖ, έκθεση περιορισμένου ειδικού οικονομικού ελέγχου, πρόσβαση σε νομικά κι εμπορικά έγγραφα, σχέδιο της σύμβασης αγοράς – πώλησης για τα σχόλιά τους και κατόπιν θα κληθούν να διεξάγουν περιορισμένο ειδικό οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence) για να συζητήσουν με τον πωλητή και να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ.

Προσφορά
Στο προτελευταίο στάδιο του διαγωνισμού οι υποψήφιοι αγοραστές του 88,33% της εισηγμένης ζαχαροβιομηχανίας θα κληθούν να καταθέσουν τη δεσμευτική οικονομική τους προσφορά για το σύνολο των μετοχών που προσφέρονται, μαζί και με τυχόν όρους και προϋποθέσεις που θα τη συνοδεύουν, τις οριστικές παρατηρήσεις επί του σχεδίου σύμβασης για την αγορά και την πώληση, την προτεινόμενη στρατηγική, αλλά και ένα συνοπτικό επιχειρηματικό σχέδιο, τον προτιθέμενο βαθμό αξιοποίησης του υπάρχοντος προσωπικού και την εγγυητική συμμετοχής.

Μετά και την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών, η ATEbank προτίθεται να ανοίξει κύκλο με διαπραγματεύσεις με τον προτιμητέο υποψήφιο, ώστε να οριστικοποιήσει τη συναλλαγή. Με δεδομένο, πάντως, πως η ΕΒΖ είναι εισηγμένη, όποιος επικρατήσει στο διαγωνισμό, θα πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσει στην υποβολή δημόσιας πρότασης για την εξαγορά και των υπόλοιπων τίτλων.

Στο προς πώληση «πακέτο» περιλαμβάνονται η εισηγμένη ΕΒΖ, η οποία διαθέτει τρία εργοστάσια ζαχάρεως σε Ορεστιάδα, Σέρρες και στο Πλατύ Ημαθίας, δύο θυγατρικές στη Σερβία (τις AD Fabrica Secera Crvenka, με ποσοστό 80,82% και AD Fabrica Sajkaska με 92,32%) με παραγωγικές μονάδες και μια αδρανή εμπορική θυγατρική στην Κύπρο.

Ενδιαφέρον για το διαγωνισμό αναμένεται να εκδηλωθεί κυρίως από το εξωτερικό, ενώ στόχος του συμβούλου είναι η διαδικασία να τελειώσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πηγή: Ημερησία, 9 Αυγούστου, του Λεωνίδα Λιάμη


Συντάκτης Νewsroom 13 Αυγούστου, 2011 07:34

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV