Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας ζητά η Ελένη Τσιαούση

Συντάκτης Νewsroom 4 Απριλίου, 2011 09:37

Η Βουλευτής Νομού Έβρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ κα. Ελένη Τσιαούση μαζί με έξη βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσαν κοινή ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με θέμα την έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται στην αγορά.


Στην κοινή ερώτησή τους οι βουλευτές  επισημαίνουν ότι:

«Από το 2007 βιώνουμε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής αστάθειας η οποία έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ευημερίας εκατομμυρίων πολιτών ανά τον κόσμο. Αιτία στάθηκε από τη μια πλευρά η αδηφάγος διάθεση ορισμένων επενδυτών για γρήγορα κέρδη και από την άλλη η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να θέσει όρια στην κερδοσκοπία.

Μπροστά στον κίνδυνο ενός ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων οι Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο στήριξαν με χρηματικές εγγυήσεις όσες τράπεζες εμφάνιζαν σημαντικές επισφάλειες. Στόχος ήταν να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο η λειτουργία της αγοράς και η πραγματική οικονομία.

Στην χώρα μας παρότι οι τράπεζες δέχτηκαν την κρατική βοήθεια, δεν φρόντισαν να την διοχετεύσουν στην αγορά – τουλάχιστον στον βαθμό που θα έπρεπε – ώστε να ενισχυθούν οι δοκιμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όσο η πρόσβαση των επιχειρηματιών στον τραπεζικό δανεισμό γινόταν όλο και πιο δύσκολη, τόσο αυξάνονταν τα λουκέτα, οι ακάλυπτες επιταγές, οι απολύσεις προσωπικού ή μείωση του ωραρίου απασχόλησης. Η πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων, Ελλάδας (Ι.Μ.Ε. – Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) δίνει το στίγμα της αγοράς.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, 8 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, παράλληλα με την γενικότερη επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την συνολική απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2010 αφού 1 στις 4 επιχειρήσεις προχώρησε σε μείωση προσωπικού. Ελπίζουμε μάλιστα, οι προβλέψεις για το 2011 να μην επαληθευτούν.

Η Κυβέρνηση, εδώ και ενάμισι χρόνο καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να αντιστρέψει το κλίμα. Ο νέος επενδυτικός νόμος, η μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ σε ΕΤΕΑΝ, τα φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που στοχεύουν στην τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματά τους δεν φαίνεται να οδηγούν σε επαρκή ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο είναι ζητούμενο στην προκειμένη φάση».

 

Με την κοινή ερώτησή τους η κα. Ε. Τσιαούση μαζί με τους έξη βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ  ρωτάνε τους κυρίους Υπουργούς:

  • Ποια επιπλέον μέτρα πρόκειται να αναλάβετε το αμέσως επόμενο διάστημα για να ενισχύσετε την ρευστότητα των επιχειρήσεων;
  • Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε ώστε το νέο πακέτο ενίσχυσης των τραπεζών να μεταφερθεί στην πραγματική οικονομία, διευκολύνοντας την πρόσβαση των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό;
  • Με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις των μεγάλων αστικών κέντρων έχουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές ανάγκες από τις αντίστοιχες της περιφέρειας, προτίθεστε να λάβετε ειδική μέριμνα για την περαιτέρω ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιφέρειας οι οποίες δοκιμάζονται εντονότερα από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης;

 


Συντάκτης Νewsroom 4 Απριλίου, 2011 09:37

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV