Μέσω τραπεζών τα επιδόματα του ΙΚΑ

Συντάκτης Νewsroom 1 Φεβρουαρίου, 2011 11:05

Μέσω τραπεζών θα εισπράττουν στο εξής οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ τις παροχές σε χρήμα που καταβάλλει το Ίδρυμα στους ασφαλισμένους του.


Με απόφαση του Δ.Σ του ΙΚΑ η οποία ελήφθη στις 27 Ιανουαρίου σε εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου, ορίζεται ως υποχρεωτική από την 1-1-2011, η πληρωμή των παροχών ασθενείας μέσω πίστωσης τραπεζικών λογαριασμών ή των ΕΛΤΑ.

Η διαδικασία για τη χορήγηση των παροχών παραμένει η ίδια, καθώς και η κατάθεση των απαραίτητων, κάθε φορά, δικαιολογητικών. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος πληρωμής.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν στα Τμήματα Παροχών ή στο Τμήμα Μητρώου του υποκ/τος του τόπου κατοικίας τους τα εξής δικαιολογητικά:

1. Τον αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου -ΑΜΑ – που προκύπτει είτε από το βιβλιάριο υγείας είτε από Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης.

2. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου και φωτοτυπία.

3. Το πρωτότυπο τραπεζικό βιβλιάριο και φωτοτυπία της πρώτης σελίδας αυτού με πρώτο όνομα του άμεσα ασφαλισμένου και ο αριθμός ΙΒΑΝ να διακρίνεται στη φωτοτυπία.

Σε περίπτωση που δεν διαθέτει ο ασφαλισμένος βιβλιάριο τράπεζας, θα πρέπει να προσκομίσει παραστατικό που εκτυπώνεται από την τράπεζα στο οποίο αποτυπώνεται καθαρά ο αριθμός του λογαριασμού, τα στοιχεία του δικαιούχου και τα στοιχεία της Τράπεζας.

Εάν δεν μπορεί να προσέλθει ο ίδιος ο ασφαλισμένος, η δήλωση τραπεζικού λογαριασμού μπορεί να υποβληθεί από εξουσιοδοτημένο άτομο.

Οι δικαιούχοι οφείλουν, εφόσον δεν έχουν ανοίξει λογαριασμό σε ένα από τα πιστωτικά ιδρύματα ή ΕΛΤΑ, που μετέχουν στα Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ (ΔΙΑΣ ΑΕ), να το γνωστοποιήσουν στην αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (Τμήμα Παροχών ή Τμήμα Μητρώου του υποκ/τος τόπου κατοικίας τους).

Για τους συνταξιούχους που ήδη έχουν ανοίξει λογαριασμό για την καταβολή της σύνταξής τους, θα ισχύει ο ίδιος λογαριασμός, καθώς και για τους απασχολούμενους σε οικοδομοτεχνικά έργα, η πίστωση γίνεται στους λογαριασμούς που καταβάλλεται το αδειοδωρόσημο.

Από το σύστημα πληρωμών μέσω των τραπεζών, εξαιρούνται οι παροχές σε Ευρωπαίους ασφαλισμένους που μένουν προσωρινά στην Ελλάδα και είναι κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας ή Πιστοποιητικού Προσωρινής αντικατάστασης, τα έξοδα κηδείας και οι προκαταβολές και εκκαθαρίσεις που αφορούν νοσηλεία στο εξωτερικό.

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕ ΙΚΑ εκφράζει την ικανοποίηση της για την απόφαση τονίζοντας ότι έγινε δεκτό το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας, για απαλλαγή του ΙΚΑ από τις χρηματικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εργαζομένων του Ιδρύματος η απόφαση αυτή έχει πολλαπλά οφέλη και τα σημαντικότερο είναι ότι τα τμήματα παροχών και τα Ταμεία θα απαλλαχθούν από τις ουρές, ενώ το προσωπικό θα αποδεσμευτεί και θα ενισχύσει τις ανάγκες άλλων τμημάτων.

Επιπλέον, δεν θα συνεχίζει να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των εργαζομένων.

Σχετικά με τις παροχές που εξαιρούνται από το σύστημα ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ κ. Χατζόπουλος, ζήτησε να μηχανογραφηθούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αίτημα που έγινε δεκτό από τη Διοίκηση του ΙΚΑ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Συντάκτης Νewsroom 1 Φεβρουαρίου, 2011 11:05

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV