Κ. Σιμιτσής: Μέχρι το Πάσχα θα πληρωθεί η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση

Συντάκτης Νewsroom 18 Φεβρουαρίου, 2021 14:11

Κ. Σιμιτσής: Μέχρι το Πάσχα θα πληρωθεί η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση

Για θέματα του Έβρου και της Περιφέρειας αλλά και για το μεγάλο ζήτημα του πότε θα καταβληθούν στις επιχειρήσεις τα χρήματα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης μίλησε σήμερα στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Σιμιτσής.

Αρχικά ο κ. Σιμιτσής σχολίασε την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας “Μήδεια” από την Περιφέρεια όπου ευτυχώς δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα και οι υπηρεσίες δούλεψαν άριστα.

Εν συνεχεία ο κ. Σιμιτσής απάντησε για το θέμα του ΚΥΤ στο Φυλάκιο και ανέφερε ως πιθανά επικίνδυνη την περίπτωση επέκτασης του και αύξησης της χωρητικότητας του. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στο ΚΥΤ αλλά όχι της επέκτασης ενώ μίλησε για το θέμα δομών που αφορά και τις περιοχές Καβάλας – Δράμας.


Αναφορικά με θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ως Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ο κ. Σιμιτσής απάντησε για το μόνο “αναπτυξιακό μοντέλο” που μοιάζει να εφαρμόζεται στον Έβρο κυρίως στο βόρειο τμήμα που αφορά μόνο προσλήψεις σε συνοριοφυλακή, στρατό, αστυνομία λέγοντας πως πρέπει να παρθούν αποφάσεις και μέτρα που θα βοηθήσουν ουσιαστικά την οικονομία και ανάπτυξη της περιοχής η οποία επηρεάζεται βαθιά ως τώρα από παράγοντες όπως η γειτνίαση με άλλες χώρες. Ο κ. Σιμιτσής μίλησε για την σύσταση της αναπτυξιακής επιτροπής για την Θράκη και πως αναμένουν το πόρισμά της ενώ αναφέρθηκε στην διαβούλευση από πλευράς Περιφέρειας με το πως θα διατεθούν τα χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ τα οποία υπάρχει η θέληση να διατεθούν σε περιοχές που δεν εμφανίζουν μεγάλη ανάπτυξη.

Ένα μεγάλο ζήτημα ακόμα που απασχολεί τις επιχειρήσεις στην Περιφέρεια είναι η μη επιστρεπτέα επιχορήγησης που, παρά το γεγονός ότι αφορά επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από το πρώτο lockdown, ακόμα δεν έχουν δοθεί τα χρήματα στους δικαιούχους.
Αρχικά ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης εξήγησε την διαδικασία διόρθωσης και στην συνέχεια είπε πως η εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ, η οποία είναι υπεύθυνη για την διαδικασία αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα, τα οποία δεν οφείλονται στην Περιφέρεια αλλά σε μία “ξαφνική διάθεση αντιπολίτευσης που υπάρχει στην Περιφέρεια” με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει εξαιτίας εξωγενών παραγόντων.

Πλέον η απόφαση που έχει παρθεί και από τον Περιφερειάρχη είναι “πάση θυσία” να προχωρήσει η διαδικασία παρά τα πιθανά δικαστικά θέματα ή μηνύσεις από πολιτικούς αντιπάλους. Πρώτη φορά σήμερα το απόγευμα μάλιστα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας για να πάρουν καίριες αποφάσεις, με μία από αυτές να αφορά την πρόσληψη περίπου 20 υπαλλήλων, κατα βάση οικονομολόγων (θέσεις για της οποίες θα υπάρξει προκήρυξη) που θα δουλέψουν με μπλοκάκι, για να αξιολογούν τους φακέλους των υποψηφίων και σε συνδυασμό με περίπου 30 άτομα από το μητρώο αξιολογητών ώστε να διεκπεραιώσουν γρήγορα τις αιτήσεις. Ο κ. Σιμιτσής μάλιστα δήλωσε πως μέχρι το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ανέλυσε το πρόβλημα που προέκυψε με την ΔΕΣΜ-ΟΣ κατηγορώντας για άλλη μια φορά την αντιπολίτευση για ζητήματα που έχουν προκύψει τα οποία απέτρεψαν την διαδικασία της χορήγησης της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης όμως ξεκαθάρισε ότι θα λυθεί το θέμα και ευελπιστεί να μην υπάρξουν περαιτέρω αντιδράσεις από Επιμελητήρια ή αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο καθώς εκκρεμούν και άλλα προγράμματα στην Περιφέρεια.

Στις κατηγορίες του κ. Σιμιτσή για την αντιπολίτευση απάντησε στην συνέχεια μέσω του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης “Περιφερειακή Σύνθεση” Σταύρος Βαβίας.

Ο κ. Βαβίας εξήγησε πως η αντιπολίτευση δεν συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΣΜ-ΟΣ με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Σιμιτσή. Μάλιστα ανέφερε πως υπάρχει και πρόεδρος και αντιπρόεδρος και διοικητικό συμβούλιο στην εταιρία για να λαμβάνονται αποφάσεις και πως για την έως τώρα κατάσταση φταίει η αστοχία της διοίκησης της Περιφέρειας και η αναβλητικότητα του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου καθώς δεν είχαν εγγράψει τον κωδικό για να μπορούν να πληρώνουν.

Παράλληλα ο κ. Βαβίας πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα αντιπολίτευσης μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο:


Συντάκτης Νewsroom 18 Φεβρουαρίου, 2021 14:11

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV