Κομμένο το κάπνισμα από αύριο ή Ένα τσιγάρο δρόμος

Συντάκτης news 31 Αυγούστου, 2010 10:30

Κομμένο το κάπνισμα από αύριο ή Ένα τσιγάρο δρόμος

Έφτασε και πάλι η μέρα, που η χώρα μας σβήνει το τσιγάρο. Υπήρξαν και άλλες προσπάθειες όπως είναι γνωστό, η προηγούμενη – για όσους δεν θυμούνται- έγινε την 1η Ιουλίου 2009. Φυσικά δεν οδήγησε πουθενά. Δεν το βάζουν κάτω οι πολιτικοί μας όμως και επιχειρούν εκ νέου να μας κόψουν τις κακές συνήθειες. Εξάλλου δεν μας έμειναν και πολλές, τις διακοπές τις κόψαμε, τις βραδινές εξόδους τις κόψαμε, το λαιμό μας κόψαμε… Δεν είναι αρκετό. Είναι ακόμη πάρα πολλοί οι περιπτεράδες, ψιλικατζήδες, ταβερνιάρηδες και ιδιοκτήτες νυχτερινών που βγάζουν μεροκάματο παρέχοντας στον κόσμο τσιγάρα ή λίγο χώρο, όπου μπορεί κανείς να καπνίσει, να πιει καφέ και να ηρεμήσει. Αλλά να δείτε που αργά ή γρήγορα θα μας συμμορφώσουν οι αιρετοί εκπρόσωποί μας. Είναι θέμα χρόνου. Ύστερα φυσικά θα βάλουν χέρι και στις άλλες απολαύσεις της καθημερινότητας – ήδη έχουν βάλει στο μάτι τους παχύσαρκους!


Ας δούμε όμως πρώτα τι ακριβώς περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση. Το κάπνισμα απαγορεύεται στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Δεν θα υπάρξουν καπνιστήρια, ούτε χώροι καπνιστών. Το κάπνισμα θα επιτρέπεται μόνο στις κατοικίες και έξω, δηλαδή σε υπαίθριους χώρους. Για τα νυχτερινά κέντρα και τα καζίνο με περισσότερα από 300 τ.μ. δίνεται μια περίοδος χάριτος οκτώ μηνών. Τα πρόστιμα πάντως είναι αρκετά υψηλά, 50 € για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, 100 € όταν πρόκειται για νηπιαγωγεία, σχολεία, κ.τ.λ. και 500€ για τους ιδιοκτήτες, που επιτρέπουν το κάπνισμα στους χώρους των καταστημάτων τους.

Πως θα ελέγξουν την εφαρμογή του νόμου; Ο ελεγκτικός μηχανισμός αυτήν τη φορά είναι λίγο πιο έξυπνος από την προηγούμενη φορά, επειδή εκμεταλλεύεται δυο σημαντικούς παράγοντες. Πρώτον την αγάπη του Έλληνα για τον ανταγωνισμό – τον έλεγχο αναλαμβάνουν η Δημοτική Αστυνομία, οι επόπτες Δημόσιας Υγείας, το Λιμενικό Σώμα και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας , όλοι αυτοί θα προσπαθήσουν να καταγγείλουν όσο πιο πολλούς βρουν για να αποσπάσουν τα πριμ που τάζει η κυβέρνηση για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του καπνίσματος. Ο δεύτερος παράγοντας είναι -φυσικά- η έμφυτη ρουφιανιά μας. Δεν θα αφήσουμε το γειτονικό γεμάτο μαγαζί να φιλοξενεί καπνιστές την ώρα που στο δικό μας δεν πατάει κανείς.

Νίβει τας χείρας της η Ξενογιαννακοπούλου και η επιτυχία είναι δεδομένη. Έτσι κάπως μας την έφεραν και με τη συλλογή των αποδείξεων – γιατί να στείλουμε ελεγκτές σου λέει; σπείρε λίγη διχόνοια μεταξύ τους και θα αλληλοελέγχονται.

Εν πάση περιπτώσει το ενδιαφέρον σε όλα αυτά είναι στο αν πράγματι εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση…  στην περιοχή μας. Θα βρουν τρόπο να επιβληθούν οι αρχές ή θα έχουμε την ίδια κατάσταση, όπως τον προηγούμενο χειμώνα; θα μπαίνουμε το βράδυ στα μπαράκια φρεσκολουσμένοι και θα βγαίνουμε με άρωμα νικοτέξ ή θα αναπνέουμε; Πάντως αν κρίνουμε από τον τρόπο, που στις πόλεις μας χειριζόμαστε το διπλοπαρκάρισμα, τότε όλα είναι ένα τσιγάρο δρόμος!


Συντάκτης news 31 Αυγούστου, 2010 10:30

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV