Και επίσημα “Ημέρα Μνήμης Θρακικού Ελληνισμού” η 6η Απριλίου

Συντάκτης Νewsroom 8 Ιουλίου, 2022 14:09

Και επίσημα “Ημέρα Μνήμης Θρακικού Ελληνισμού” η 6η Απριλίου

Από χθες, Πέμπτη 7 Ιουλίου με την ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών καθιερώθηκε και επίσημα η 6η Απριλίου ως “Ημέρα Μνήμης Θρακικού Ελληνισμού”

Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, καθιερώνεται η 6η Απριλίου ως επίσημη Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού μετά από την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης – Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών – Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών», το οποίο ψηφίστηκε χθες το βράδυ.


“Από σήμερα οι Θράκες θα μπορούν να αποτίουν και επίσημα κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου, φόρο τιμής στους προγόνους τους προβαίνοντας στην οργάνωση, των ανάλογων του ύφους και του ήθους τους, εκδηλώσεων, προς ενίσχυση της μνημοσύνης, που αποτελεί για μας χρέος και καθήκον. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέσφεραν για την καθιέρωση της ως άνω αναγραφόμενης ημέρας ως ημέρας μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού!” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Τη χαρά, την τιμή και τη συγκίνηση του, για την καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του θρακικού Ελληνισμού, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

«Επισημαίνω την πολύ μεγάλη εθνική, ιστορική και κοινωνική σημασία της πρωτοβουλίας αυτής της ρύθμισης, διότι [..] συμβάλλει αφενός στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, και αφετέρου στην διεθνοποίηση ενός ιστορικά επιβεβαιωμένου γεγονότος: της συστηματικής εξόντωσης των Ελλήνων της Θράκης, και ιδίως της ανατολικής Ρωμυλίας, που προετοίμασε τις πρακτικές και πολιτικές που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν κατά του ποντιακού και μικρασιατικού Ελληνισμού» είπε ο κ. Καλαφάτης.

Τέλος, τόνισε ότι η καθιέρωση της ημέρας μνήμης, «αποδίδει την οφειλόμενη τιμή, ενώ επιτελείται ένα χρέος απέναντι τους πολύπαθους Θρακιώτες μας. Αυτό γίνεται πράξη από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και είμαστε πολύ, πολύ περήφανοι γι΄αυτό» είπε ο κ. Καλαφάτης.


Συντάκτης Νewsroom 8 Ιουλίου, 2022 14:09

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV