Θερινό Ηλιοστάσιο: Η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου σήμερα 21 Ιουνίου

Συντάκτης Νewsroom 21 Ιουνίου, 2020 10:46

Θερινό Ηλιοστάσιο: Η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου σήμερα 21 Ιουνίου

Την έναρξη του καλοκαιριού σύμφωνα με την επιστήμη, σηματοδοτεί το θερινό ηλιοστάσιο του Βόρειου ημισφαιρίου, σήμερα Κυριακή 21 Ιουνίου.

Στις 21.44 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) απόψε, Κυριακή 21 Ιουνίου θα σημειωθεί το πλανητικό φαινόμενο που ονομάζουμε θερινό ηλιοστάσιο και σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του έτους για το Βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, με τον Ήλιο να παραμένει στον ορίζοντα για περισσότερο από κάθε άλλη μέρα του έτους.


Αν και ημερολογιακά το καλοκαίρι υποτίθεται πως ξεκινά την 1η Ιουνίου στο Βόρειο ημισφαίριο της Γης, επιστημονικά το καλοκαίρι ξεκινά με το θερινό ηλιοστάσιο και τελειώνει με τη φθινοπωρινή ισημερία στις 22 Σεπτεμβρίου.

Από τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου και ύστερα, η διάρκεια των ημερών θα αρχίσει να μικραίνει, μέχρι ημέρα και νύχτα να έχουν την ίδια διάρκεια, κατά τη φθινοπωρινή ισημερία.

Στο Νότιο ημισφαίριο του πλανήτη μας, όπου το καλοκαίρι διαρκεί από τις 21 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνοντας τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, σήμερα θα σημειωθεί το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο σημειώνεται επειδή ο άξονας της Γης δεν είναι κάθετος προς τον Ήλιο, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια που το Βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται πιο κοντά προς το άστρο του ηλιακού μας συστήματος, να έχουμε τους πιο θερμούς μήνες.


Συντάκτης Νewsroom 21 Ιουνίου, 2020 10:46

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV